bli av med pappers- och tidningshögar

Bli av med pappers- och tidningshögarna – vecka 16

Tillhör du dem som samlar på dig har pappers- och tidningshögar hemma? Då är detta ett projekt för dig! Dessa högar brukar vara stora irritationsmoment men även orosmoln, eftersom man inte riktigt vet vad som finns i dem. Det kan vara en räkning eller en inbjudan som man håller på att missa. Därför ska de helst inte existera. Men om de gör det så ska de kontinuerligt rensas bort. Så låt oss sätta igång!

Checklista pappers- och tidningshögar:

 1. Har du en eller flera tidnings- och pappershögar? Ska du gå igenom alla eller någon av dem? Gör din avgränsning.

 2.  Sortera och gruppera ihop saker som finns i högen. Tidningar, magasin, post, informationsblad, kataloger osv. var för sig.

 3. Om du har tidningar eller magasin i din pappershög, fundera igenom vilka av dem du verkligen läser. Prenumererar du på dessa? Är det någon tidning som mest ger dig dåligt samvete för att du inte hinner läsa den? Säg i så fall upp prenumerationen så sparar du pengar och tid och slipper dåligt samvete. Eller så kan du byta till en digital prenumeration.

 4. Gå igenom dina tidningar och magasin. Det är viktigt att du inte fastnar i detta och börjar läsa hela tidningen. Försök att göra det så snabbt som möjligt.

 5. Om du hittar utrivna recept i din hög: lägg dem ihop med andra recept. Dem ska vi gå igenom vecka 33. Eller fota av recepten och spara dem i en app eller en mapp på datorn.

 6. Om du har räkningar i din tidningshög – öppna dem om de inte är öppnade och lägg dem ihop med andra räkningar att betala.

 7. Om du har rivit ut resetips – spara dem ihop med andra resetips – i digital eller fysisk form.

 8. Har du reklamerbjudanden i din pappershög? Om du inte brukar använda dem så sätt upp en ”Nej tack till reklam”- skylt så slipper du hantera reklamen framöver. Om du använder dem, försök att gå igenom dem så fort du får dem i brevlådan och klipp ut de du har användning för direkt.

 9. Vilka andra papper har du i din pappershög? Deklarationen? Målarböcker? Kallelser till läkare? Papper från banken? Inbjudningskort? Kan några av dem kastas? Kan informationen i andra överföras till din kalender? Finns något av informationen digital och kan inhämtas där? Andra behöver kanske hamna på sin rätta plats från början.

 10. Är det några papper som du inte vet vad du ska göra av, men som du måste behålla? Ett tips kan vara att skapa en pärm eller mapp för dessa som du exempelvis kallar för ”Övrigt”. Och så går du igenom den med jämna mellanrum. Vissa av dessa kanske ändå hör ihop med något och borde ha en egen pärm, men du har kanske inte skapat den än?

 11. Då var tidningshögen borta! Vad blir det för belöning?

Allt det här går med andra ord ut på att hitta rätt plats åt varje papper, precis på samma sätt som med alla andra fysiska föremål, vilket också är en av grundförutsättningarna för att hålla ordning och reda. På så sätt hittar du även ett papper snabbt när du behöver det.

Det bästa framöver är om du försöker att lägga de saker som skapar tidningshögen på sitt rätta ställe på en gång för att undvika att nya högar bildas. Visst känns rensning bland en massa papper närmast som en befrielse av något slag?

bli av med pappers- och tidningshögar

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.

Har du inga papper- eller tidningshögar hemma eller har du något annat som brådskar mer på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era lösningar och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida!

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Min pappershög består oftast bara av reklam . Jag sparar den hela veckan till den nya kommer med posten. Försöker att lämna i väg den till återvinningen när veckan är slut. Men ibland blir den tyvärr liggandes i en hög.

  Svara
  • Paulina says:

   Då har du nästan fått till en fungerande struktur. Fundera varför den blir liggandes i en hög ibland och fixa till det:)

   Svara
 2. Annelie says:

  Perfekt veckans uppdrag för oss. Denna vecka har jag gjort projektet i smyg. Mina små älsklingar kommer hem med fina alster varje dag som slutligen hamnar i vår köpmansdisk. Jag gick igenom alla lådorna och rensade ut 4 fulla kassar så nu finns det plats för nya mästerverk.

  Svara
 3. gella says:

  Check på veckans projekt ✅😀 Tog tag i flera högar. Någon blev helt klar men lite får vi ta lite längre fram Är ändå nöjd över att ha kommit framåt på den fronten. 😊

  Svara
 4. Lilla S says:

  Jag inte så stora problem med pappershögar utan brukar försöka gå igenom regelbundet. Även om högen med ”papper som ska in i pärmen” svämmar över, så ligger den ändå på sin bestämda plats..
  Så jag tog tag i att byta till sommargarderob för egen del. Barnens sommarkläder kom fram förra veckan, och både shorts och linnen har används flitigt. Själv har jag gärna strumpbyxor ett tag till men ullklänningar mm kommer ju inte behövas, och det är ju skönt om shorts är lättillgängligt när jag väl vill ha dem.
  Eftersom vi bor litet har mannen och jag en gemensam byrå som klädförvaring vilket gör att jag bara har två större lådor och en mindre till mina kläder. Säsongsbyte är alltså nödvändigt!

  Svara
 5. Jane Klasson says:

  Här tänker jag och min man olika. När jag läst en tidning och är klar med den lägger jag den i pappersåtervinningen direkt. Min man sparar på alla sina tidningar. Jag har gjort arkivlådor för varje år och förvarar dem i vår klädkammare. Då är vi båda nöjda. Jag slipper se dem och han har kvar dem. Även om jag aldrig ser honom ta fram de gamla tidningarna….

  Svara
 6. Hanna H says:

  Hemma hos mig existerar det flera pappershögar. Under ett tidigare projekt här på bloggen fixade jag brevkorgar för papper som är ”på gång” som kallelser och obetalda räkningar och för papper som är klara och ska sättas in i pärmar. De här brevkorgarna står i ett skåp i hallen. Post och reklam går jag alltid igenom så fort jag kommit hem och så där skapas ingen hög. Däremot växer det alltid upp en hög med tidningar och magasin. Tog tag och rensade i den och sa upp flera prenumerationer på tidningar som jag aldrig hinner läsa.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!