Städschema

Så skapar du ditt städschema i 4 steg

Denna veckans projekt är ju vårstädning. Det förknippas med en större städning, men det är så klart helt upp till dig vad just du definierar som vårstädning.

Men när vi ändå är inne på temat städning så tänkte jag fördjupa mig lite i det idag. Det verkar inte funka hos många. Jag tror att anledningen till det är att man inte har tänkt igenom ett antal saker och gjort ett städschema helt enkelt. Du kanske tänker att det låter tråkigt. Men se det som en investering som kommer att spara dig så mycket tid och energi framöver! Och jag förklarar alldeles strax hur detta ska gå till:). Det bästa är så klart om alla i hushållet är delaktiga i att skapa städschemat. Så samlas, ta fram papper och penna och fundera över följande:

1. Vad ska göras?

Vad ska städas kontinuerligt? Exempel på sådana saker är städa badrum och toalett, byta lakan , byta handdukar, dammsuga, dammtorka, tvätta golven, tvätta diskbänken, byta sänglakan, tvätta speglar och tvätta fönster.

2. Hur ofta det måste det göras?

Efter varje uppgift skriver du hur ofta du anser att den ska göras så att du trivs i ditt hem. Det kan förslagsvis vara varje dag, en gång i veckan, två gånger i veckan, en gång i månaden, en gång i kvartalet eller en gång per år. Vill du ha fläckfria handfat och speglar i badrummet så måste du rengöra dem varje dag. Vill du ha fräscha lakan så kanske du känner ett behov av att byta dem en gång i veckan. Känner du att några dammråttor i hörnen inte stör dig speciellt mycket så kanske du nöjer dig med att dammsuga en gång varannan vecka. Eller så dammsuger du varje vecka, men tvättar golven varannan. Vill du alltid ha nytvättade fönster så kanske du måste tvätta dem en gång i veckan. Eller så nöjer du dig med att göra det en gång i kvartalet.

3. Vem ska göra det?

Tanken är ju inte att endast en person ska göra hela städjobbet om ni är fler i hushållet, eller hur? Så vem ska göra vad? Har ni inneboende och tillräckligt gamla barn så ska de självfallet hjälpa till. Min 9-årige son är exempelvis ansvarig för att städa i sina leksakshyllor och damma dem, bädda sängen (med någon vuxens hjälp), hjälpa till att vika och lägga sina egna kläder i rätt låda i garderoben (samt att lägga smutsiga kläder i smutstvätten).

4. När ska det göras?

Nu återstår det bara att bestämma när ni ska göra dessa sysslor. Vissa föredrar att göra allt på en och samma dag. Andra att göra en sak per vardag så att helgen är helt fri från måsten. Vi har fördelat våra städsysslor (de som vi gör veckovis) över helgens bägge dagar (vill du läsa mer om hur vi har organiserat och tänkt kring vårt städschema kan du läsa om det här).

Nu när ni har kartlagt vad, hur ofta, vem och när ni ska städa så återstår bara att sätta igång detta schema! I början måste ni kanske ha påminnelser (i mobilen exempelvis) för dem, men allt efter det tiden går så kommer ni att få in en rutin som verkligen sitter. Upptäcker ni på vägen att det finns några saker som inte funkar eller som ni har glömt (vilket är vanligt) så är det bara att justera det. Det är inte svårare än så!

/Paulina

3 Kommentarer
  1. Lilli says:

    Grumme Såpa har olika städscheman på nätet. Veckostädning, storstädning och flyttstädning men även tips på snabb städning om man skulle behöva det. Jag tänkte följa vecko schemat och dela upp det på bestämda veckodagar. Ska försöka att inte behöva städa på helgen.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!