Vårstädning

Vårstädning – vecka 12

Visst är det härligt när våren kommer! Äntligen lite mer värme och ljus! Och ljuset brukar avslöja att det är dags att vårstäda … Ser man vårstädningen som en ritual att välkomna våren brukar det kännas riktigt lustfyllt – inte minst när man tänker på känslan efteråt. Men vad vårstädning innebär är ju olika för var och en. För min del hör det att tvätta fönster så att jag kan njuta av vårljuset. Vad innebär det för dig? Detta projekt omfattar i övrigt att vårstäda inomhus. Utomhusdelen tar vi tag i om några veckor:)

Checklista vårstädning

 1. Bestäm vad som behöver vårstädas hos dig.  Det kan exempelvis vara:

☐ Tvätta och göra fint i fönstren.

☐ Tvätta och byta gardiner.

☐ Dammtorka alla ytor.

☐ Damma av lampor, gardinstänger och tavelramar, lister och elkontakter.

☐ Torka av innerdörrar och runt dörrkarmar.

☐ Torka av element.

☐ Dammsug soffan och tvätta sofföverdrag vid behov.

☐ Byta dammsugarpåsar.

☐ Vädra kuddar, madrasser och täcken.

☐ Rengör kakel och fogar i badrummet.

☐ Rengöra micron och ugnen.

☐ Städa vardagsrummet.

☐ Tvätta mattor.

☐ Måla något som behöver fräschas upp.

☐ Lägga pulkor, pjäxor, skridskor m.m. uppe på vinden, i förrådet eller i källaren.

 1. Ta gärna en bild på något som efter vårstädningen gör dig extra nöjd eller ger dig extra mycket energi. Eller en bild på påskpyntet. Dela med dig på Facebook eller Instagram för att peppa andra.

 2. Belöna dig själv. Och du – glöm inte att njuta av din vårstädning!

Vårstädning

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips.

Brukar du inte vårstäda eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

21 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Ser att min rapportering hamnade under Hanna H:s inlägg, opps. Sorry Hanna! Så går det tydligen när jag försöker kommentera via mobilen. Ska hålla mig till datorn f.r.o.m. nu.

  Svara
 2. Lilli says:

  Har börjat med vårstädning, men är långt ifrån klar. Har i allafall putsat köksfönstrena och satt upp ljusa gardiner. Torkvindan ute har jag gjort rent och börjat hängt tvätten ute de dagar det går…det är ett vårtecken för mej.

  Svara
 3. Lilla S says:

  Ingen vårstädning här tyvärr men vi har istället tittat över köket lite vad som skulle rensas ut och hur man kan flytta om för bättre förvaring. Så nästa tillfälle vi är lediga samtidigt (händer tyvärr inte så ofta med oregelbundna jobbtider..) ska vi ta tag i köksskåpen. Nu är det iallafall förberett genom att jag lämnat grejer till second hand och plockat ihop en tippen-hög som ska ut nu under veckan.

  Svara
 4. Linda Richardson says:

  Vårstädning för mig är defenitivt att tvätta av fönstrena. Då vi kommer få de flesta utbytta i v14 så lämnar jag det till påskstädningen, då alla är på plats. Denna veckan har vi istället börjat fixa lite ute i trädgården. Saker som stått på att göra listan i flera år. Vi har satt upp nät under altantaket som fågelskydd och har satt nät i underkant på altanen för att hindra att bollar och liknande åker under där. Vidare har landen börjat gås igenom och allmän vårstädning i trädgården och garaget har fixats. Det blev även en vända till återvinningen med saker från garaget. Mannen och jag har även gjort ett storröj i vår bokhylla där flera påsar med böcker vi inte längre vill ha ska lämnas till second hand. Så summa sumarum en prduktiv veckan ändå.

  Svara
 5. Åsa says:

  Lite för tidigt för stora vårstädningen på dessa breddgrader. Valde ett av mina egna projekt istället, har sparat på en del resebroschyrer, rensade nu i lådan märkt Sverige, blev inte mycket kvar i lådan faktiskt 😉

  Svara
 6. Jane Klasson says:

  Putsa fönster tillhör absolut min vårstädning. Fyller år i början av april så till dess brukar jag städa av lite extra.

  Svara
  • Paulina says:

   Stort grattis i förskott, Jane! Ja, det är härligt att ha det fint omkring sig när man fyller år:)

   Svara
 7. Hanna H says:

  Så trevligt med städning mitt i allt rensande och organiserande. För mig innebär vårstädning följande aktiviteter som jag nu också utfört: tvätta fönstren, plocka ur allt ur skåp och garderober för att torka av hyllorna, hänga undan vinterkläder, damma noga t ex golvlister, dra ut spisen och rengöra bakom, rensa avloppen samt skaka mattor. Blev fint och hemmet luktar fräscht. Känns alltid skönt när vårstädningen är gjord. Avslutade med att sätta en stor bukett med tulpaner på köksbordet.

  Svara
   • Annelie says:

    Eftersom vi fortfarande har massvis med snö kvar blev det att gå efter prioriteringslistan den här veckan istället, även om ljuset gjort att jag dammtorkat lite extra här och där. Denna vecka har jag målat skåpluckor till köket. Jag har delat upp det över flera veckor så tempot blir lagomt. Vi kör en budgetrenovering eftersom jag studerar och vi lever på en lön. Skåpluckorna får en grå nyans och beslagen spraymålas i roséguld. Det blir givetvis inte lika bra som att lämna in luckorna på lackering men det blir ett lyft tills vi har råd att helrenovera köket i framtiden.

   • Paulina says:

    Å vad fint det låter! Det kommer säkerligen bli supersnyggt! Klokt att ni delade upp det!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!