Bra förvaring i hallen - ett projekt i veckan

Skapa bra förvaring i hallen – vecka 7

Om ni undrar varför veckans projekt inte lades upp igår så hade jag megastrul med bloggredigeringsverktyget. Väldigt glad över att det är fixat nu!

Ok. Då var det – kanske äntligen – dags att lämna köket och gå över till hallen!

Hallen är den plats i hemmet som många upplever som den största utmaningen vad gäller att behålla ordningen i. Jag tror att det handlar om att det är en plats vi vill passera så snabbt som möjligt – både när vi kommer in och när vi ska ut. Vi tar oss aldrig riktigt tid att ta hand om sakerna, utan de blir ofta liggande i en röra.

Det här projektet handlar om att se över och skapa bra förvaring i hallen. Med några enkla medel kan du skapa förutsättningar för att förenkla för alla i familjen att snabbt hänga undan jackor och väskor och ställa undan skor. Om allting har sin lättillgängliga plats behöver det inte hamna i en hög på golvet. Lösningen är ofta att fundera över om något som du brukar förvara i hallen kan vara någon annanstans så att du får plats med bättre förvaring för det som du behöver komma åt enkelt dagligen.

Checklista bra förvaring i hallen

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Fundera över vad det är som inte fungerar i din hall. Ligger det alltid kläder på golvet? Ramlar det saker från hatthyllan? Saknar du en avställningsplats för saker som du har på dig som du vill lägga bort när du kommer hem? Skriv ner alla irritationsmoment i hallen.

 3. Rensa det ni inte längre använder och lägg i lämplig utkorg.

 4. Har du alltid för många skor i hallen? Fundera över vilka som kan förvaras någon annanstans. Gruppera de skor som används ofta efter användare. Har du tillräckligt med plats åt dem? Om inte, förbättra förvaringen. En sittmöbel med förvaring i, ett skoskåp, ett hängande fack för skor eller skoförvaring byggd på höjden är några smarta alternativ. Att ställa en sko med framsidan fram och en med framsidan bak sparar i övrigt plats i skohyllan.

 5. Har du en hatthylla där saker ligger lite huller om buller? Gruppera det du vill förvara där och skaffa korgar. Märk upp korgarna, till exempel med mössor, vantar, sjalar, paraplyer, så att du lätt kan hitta det du letar efter framöver. Eller ge varje familjemedlem en egen låda för hens vantar och mössor osv.

 6. Använd också väggarna för förvaring. Sätt upp krokar för hjälmar, paraplyer, handväskor, ryggsäckar och skolväskor. Gärna med bestämda platser så att var och en har en krok i lämplig höjd. Ha också några snygga extrakrokar för gästers ytterkläder. När de inte används är de en prydnad.

 7. Har du en plats att hänga eller lägga dina nycklar på så att du slipper leta efter dem när du har bråttom iväg? Om inte, bestäm en plats.

 8. Har du några saker som du vill lägga ifrån dig när du kommer hem? Skaffa en liten korg, ask eller behållare av något slag där du kan lägga dem så fort du kommer hem. Vill du lägga ifrån dig mynt, hörlurar, plånbok i hallen? Skaffa små lämpliga burkar eller lådor som är fina så blir det en snygg inredningsdetalj i stället för en skräpig hög med prylar.

 9. Brukar din post hamna i hallen i väntan på att gås igenom? Hitta en bestämd plats och någon snygg förvaring också till den så att den inte ligger och skräpar lite. Mer om posthantering nästa vecka.

 10. Vill du ha möjlighet att bli påmind om något innan du går utanför dörren? Sätt upp en liten anslagstavla på insidan av dörren eller nära den.

 11. Har du ett behov att snegla dig en sista gång i spegeln innan du går hemifrån? Då bör du ha en spegel i hallen. Välj gärna en spegel med förvaring bakom. Kanske du kan hänga nycklar osv. där?

 12. Har du fixat en korg av något slag för att samla saker i hallen som ska ut? Om inte, så är det dags att göra det nu. Här kan du också lägga saker kvällen innan som barnen ska komma ihåg att få med sig till skolan.

 13. Se över din lista igen från första punkten. Finns några irritationsmoment kvar? Se till att åtgärda dem.

 14. Ta gärna en ”efter-billd”.

 15. Då var du klar. Dags för belöna sig själv för att du har skapat bra förvaring i hallen!

Bra förvaring i hallen - ett projekt i veckan

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla veckans projekt så klart.

Har du redan skapat optimal förvaring i din hall eller har något som brådskar mer på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen och vad den största förändringen blev i din hall. Om du vill dela med dig av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida  eller Instagram så kan jag peppa dig och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Hur min hall är organiserad kan du se i Leva & Bo:s film – där jag även ger lite andra tips på förvaring och organisering av hemmet:)

29 Kommentarer
 1. Linda Richardson says:

  Stora Hallrensningsprojektet som tog hela veckan i anspråk att ta reda på. Jag började med att rensa ut precis allt för att börja om från början. Det var lite vår i luften så jag började rensa bort mina och barnes vinterkläder, vilka jag givetvis fick ta upp igen eftersom det kom mer snö. en del mössor, sockar, vantar, overaller och jackor hade blivit för små eller va trasiga. Dessa slängdes eller lades i loppislådan.Barnen har var sin SKUBB från ikea där de har sina vantar sovckor mössor och tröjor osv. vidare gjorde jag iordning en SKUBB för ridgrejer, en för säsongsaker typ skridskor osv, en blev skovårdslåda. i Hallen har vi algotsystem från Ikea med skjutdörrar. Där gjorde jag iordning en hylla för regn, en har vi mediciner o liknande i och en hylla blev nu en väskstation där jag tänk fixa mindre fack så att jag alltid vet vart mina saker är som jag ska ta med mig hemmifrån. Sakta men säkert försvinner vinterkläderna ner i klädkammaren och de lite mer våriga börjar dyka upp i hallen som äntligen fick sig en ordentlig omgång men först en vecka med skidor i Sälen för oss.

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att läsa att du har gjort allt så grundligt och började med att rensa ordentligt! Låter som att du även skapade ett riktigt genomtänkt system som du kommer att ha stor nytta av framöver. Tack för att du delade med dig!

   Svara
 2. Lilli says:

  Nu äntligen är hallen klar. Jag har ganska bra förvaring i hallen .bla en liten bänk med lock som har blivit förvaring till hundarnas alla koppel mm. De varmaste vinter kängorna plockades bort . Hallen känns så mycket större när man plockat undan och städat ordentligt. Så härligt.

  Svara
 3. Commander Keen says:

  Våran hall är tyvärr ganska liten och svår.. men vi har löst det ganska bra ändå. Jag rev ut precis allt och la i en stor hög och sen gick jag igenom vad vi kunde göra oss av med (typ 7 par skor bland annat..) och omorganiserade lite. Mitt största problem är väl att jag har så många vinterjackor och att jag faktiskt använder dem alla just nu så jag vill inte hänga undan dom, annars brukar vi hänga undan jackor som inte är ”i säsong”.
  Jag insåg också att jag kan förvara alla mina små väskor i garderoben vi har i hallen, jag ska bara skaffa en bra låda att lägga alla i på ett bra sätt så att jag lätt når dom, och med alla samlade på ett ställe blir det kanske större chans att jag använder alla fina väskor!

  Jag ska absolut fortsätta leta efter bättre ”hallmöbel”, men problemet är att vi inte har plats för en så stor möbel då vi har en fast garderob i hallen med… hyreslägenheter är ju alltid lite svårare då man får jobba med det man har 😛

  Svara
  • Paulina says:

   Älskade att läsa detta! Vilka bra insikter du fick när du tog ut allt och tänkte igenom från början, utvärderade vad du verkligen behövde ha i hallen och tänkte ut vad du behövde komplettera i fråga om förvaring. Skolexempel ju! Tror definitivt att du kommer att använda dina väskor ännu mer om du har dem samlade på ett ställe!

   Svara
 4. Annelie says:

  Nu räknar vi hallen som klar. Vi har egentligen flera hallar men denna gång blev det hallen till den entrén vi använder mest. Storstädning, byte av gardiner, rensning och inköp av två fällar till vår pinnsoffa. Barnens guld- och kopparmålade stenar från förskolans skattjakt dekorerar nu ena fönsterbrädan och barnen har ritat namnskyltar som jag laminerat och satt upp över krokarna. Det blev jättefint och riktigt rent. Däremot är ingen i familjen fortfarande helt nöjd med vant- och mössförvaringen. Vi skulle egentligen behöva en korg/person men det finns inte plats för det. Då behöver vi offra vår pinnsoffa och den håller vi alla kär. Så vi får fortsätta grubbla på det ett tag.

  Svara
  • Paulina says:

   Wow! Vilket jobb ni har gjort! Så roligt att läsa om det! Vad gäller korgarna – finns det möjligtvis plats på någon vägg där ni kan hänga dem? Hoppas att ni löser detta på ett bra sätt! Vore roligt att se!

   Svara
 5. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Nu äntligen är jag klar, nästan. Veckans projekt blev väldigt stort. Vi saknade en vettig förvaring g i hallen för alla vardagskläder och skor. Detta resulterade att vi satte oss vid ritbordet och helt enkelt ritade en möbel med de funktioner vi ville ha. Sen byggde jag möbeln och allt kunde sorteras in. Kvar har jag att sy små korgar för mössor vantar mm och så ska minst en slusskorg på plats…

  Svara
  • Paulina says:

   Jag blir faktiskt lycklig av att läsa detta. Så kul att ni tog tag i hallen på det sättet! Väldigt imponerad över din händighet i övrigt, Frida! Du får gärna dela med dig av bilder!:)

   Svara
 6. Lilla S says:

  Denna vecka blev det en vårvinterstädning/rensning i barnens rum. Fast jag gjorde det när de var i skolan, så vi har inte gått igenom lådor mm, men jag har rensat upp saker som ”hamnat” ovanpå hyllor mm. En del la jag direkt på rätt ställe eller slängde, men en del ligger nu på deras skrivbord så de får gå igenom under helgen. Dammtorkade (Vad dammigt det blir!) och satte upp gardiner då det inte hängt några sedan vi tog ner julgardinerna…
  Hallen tänkte jag faktiskt vänta med tills vi kan ta undan vinterkläderna. Jag har bara gått igenom våra möss&vantlådor lite, då det hamnar många kapuschonger (hon gillar dem inte så hon plockar bort dem på alla jackor..) i yngsta dotterns låda vilket gör att hon har svårt att hitta det hon behöver. Har en relativt fungerande ordning i övrigt i hallen, och behöver bara säsongsrensa och städa ur. Samt flytta ner en hylla som jag har svårt att nå, men den krävde skruvmejsel för att flyttas på och det hann jag inte riktigt med innan jobbet så det får vara tills jag tar hallen ”på riktigt”. 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Bra förberett inför din hallrensning i alla fall! Vad gäller kapuschonger så brukar jag lägga dem längst ner i korgen och ha mössor och vantar ovanpå. Vill man inte ha dem så kan de lika gärna ligga längst ner.) Bra plan tycker jag för vidare städning och organisering! Tack för att du delade med dig!

   Svara
 7. Anna says:

  Yes, nu är jag klar! Det var faktiskt ett lätt projekt, för jag tog tag i hallen i höstas och gjorde en stor omorganisering som blev väldigt bra, så nu behövde jag bara torka av hyllorna i garderoben😊I höstas, gjorde jag om en garderob till nästan endast skor. Den andra garderoben inneh ytterkläder. Rensade ur en byrå, så varj familjemedlem fick en låda var. Där i finns smålådor för mössa+ vantar, plats för mössor, och där lägger vi även posten/ läxor sorterat på person och skolväska/ arbetsväska får plats däri. Sen har jag ett extra skoställ utanför för skor som man anv varje dag/ till gäster. Det blev sååå mycket bättre än innan! 👍

  Svara
  • Paulina says:

   Grymt! Visst är det skönt när man har gjort en stor omorganisering som funkar, så att man endast behöver fräscha upp det lite?:) Det låter som att ni har ett väl genomtänkt system nu som verkligen funkar. Kul! Tack för att du delade med dig! Det visar att det verkligen lönar sig att lägga ner lite tid på att tänka igenom ett bra system som funkar för den egna familjen!

   Svara
 8. Åsa says:

  Hallen bygger vi om just nu så väldigt lämpligt blev det minusgrader idag och jag är ledig så dags för frysen. Allt i kassar och ut på trappen. Torka ur och diska hyllplan. Fick sedan till en bättre ordning, vi (läs jag) äter nästan bara vegetariskt nu så vegetariskt och grönsaker behövde större hylla och mindre plats för korv mm (få se vad sambon säger…). Jag är väldigt nöjd iaf!

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Toppen att du passade på att omorganisera så att det blev anpassat efter dina nya matvanor! Det är ett klart bonus med sådana projekt:)

   Svara
 9. Pia-Maria Bondesson says:

  Vi har verkligen en minihall men med hjälp av projektet för två år sedan så fick vi till något som faktiskt funkat. Veckan gick till att plocka undan onödiga saker och diskutera om vi förvarade något som kunde förvaras någon annanstans.
  Men vi har en hall till som blir resultatet av att vår andra hall hålls efter. Den är på väg ner till källaren och samlar på sig ytterkläder, skor, väskor och aktivitetsgrejer samt allt som är på väg ner till källaren. Nu har jag äntligen mätt väggen för att se om jag kan få till en annan lösning där vi får ordning och överblick över det hela. Så hall nr 2 är på planeringsstadiet och sen kommer det fixas en annan vecka när tid och pengar finns för just det projektet. Tills dess är det rensa kontinuerligt i den lilla hallen och få ner det som ska ner i källaren så snabbt som möjligt.

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att läsa att mitt veckans projekt har hjälpt er att få en mer funktionell hall! Blev verkligen riktigt glad av att läsa det Pia! Och så kul att ni har börjat ta tag i den andra hallen också! Låter som att ni har en bra plan för det. Hoppas att du återkommer och berättar mer om det framöver!:)

   Svara
 10. Anonym says:

  För ett par veckor sedan föreslog mannen att vi skulle flytta en hylla från hans sida i garderoben till min och döttrarnas sida av garderoben. Han använde den inte längre och vi fick på så sätt en skohylla till. Det är lätt att bli hemmablind.

  Säsongsförvaring är nödvändighet för att få till bra ordning i hallen.

  Alla i familjen fick gå igenom respektive lådor i hallbyrån.

  Nu förvarar vi alla nycklar vi inte har på respektive nyckelknippa på ett och samma ställe. Varje nyckel uppmärkta med dymo så klart.

  Svara
 11. Hanna H says:

  Hade samlat på mig stora mängder av påsar och kassar (av papper och plast) som jag tänkt återanvända när jag går och handlar och liknande ärenden. Dock brukar jag alltid använda tygkassar för detta så därför bestämde jag mig för att slita ut de i plast och papper på annat sätt. Jag tänker använda dem till hushållsavfall, återvinning och saker att skänka. Flyttade därför påsarna i plast och papper till utrymmet under diskbänken.

  Alla påsarna hade legat i en stor låda ovanpå hatthyllan så nu blev här istället plats för vantar, mössor och halsdukar. Tygkassarna samlade jag i en annan låda ovanpå hatthyllan.

  Satte upp fyra rejäla och snygga krokar i smide under hatthyllan. Blir perfekt för skalbyxor, väskor, gästers ytterplagg med mera.

  På skohyllan stod några par sandaler från sommaren som jag plockade undan. På skohyllan fanns förutom skor även en låda för sådant som jag ska ta med mig när jag lämnar hemmet (från tidigare projekt här på bloggen:D

  I hallen finns redan en skål för nycklar, plånbok och annat smått som en alltid vill lägga av sig innanför ytterdörren. Bredvid denna skål ställs posten. Tycker det funkar bra för posten står inte där någon längre stund då jag går alltid igenom mina brev kort efter att jag kommit hem.

  Svara
  • Paulina says:

   Vilken fantastisk redogörelse! Det var en fröjd att läsa det och så kul med allt du har gjort i hallen för att få till ett bra system där! Tror att du kommer ha mycket mer nytta av lådan med vantar än med plastpåsar:) Så bra jobbat!!! Tack för att du delade med dig!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!