tid är årets julklapp

Tid är årets julklapp

Att trängas i affärer är något av det värsta jag vet. Visst kan man nu för tiden handla på nätet, men det gillar jag inte heller. Och framför allt så känner jag inget behov av det. Så personligen vill jag inte ha fysiska julklappar. Eftersom jag inte ens kan komma på något som jag önskar mig så är ju risken stor att jag inte kommer att bli nöjd med någon julklapp. Och då har den andre lagt ner tid på att hitta julklappen och sedan lämna eller byta den. Det är så onödigt tycker jag. Så vi har kommit överens om att alltid ge varandra upplevelser i julklapp i stället. Dessutom brukar vi vara bortresta utomlands varannan jul så det blir bara bökigt att ta med sig fysiska julklappar. Detta löfte, som vi nu har haft i säkert 10 år, har gjort att vi får till de där barnfria tillfällen då vi går på diverse föreställningar eller konserter. Senast var vi på Benke Rydéns magiska dansuppsättning av Nötknäckaren. Jag fullkomligt älskar allt han regisserar och detta var absolut inget undantag. Dessutom lyckas han göra dans så mycket mer lättillgänglig. Men hur som helst. Vi får tid för varandra att umgås på tu man hand och dessutom får vi våra presenter utspridda under året vilket jag tycker är extra kul.

Barnen då? Det är faktiskt samma sak där tycker jag. Viktor kommer inte ens på något som han önskar sig. På riktigt. Förra året deklarerade han att ”jag vill inte ha saker längre, jag vill ha spel på min Ipad.” Jag tycker att det ofta är vi vuxna som får för oss att barnen kommer att bli ledsna om de inte får – gärna många – presenter. Jag får även intrycket av att det kan vara en prestigegrej mellan vuxna, vilket i så fall ju är ännu märkligare. Men om barnen inte ens önskar sig något så finns ju inte det behovet. Viktor vill spela på sin Ipad och vi hittar på saker tillsammans. Om det uppkommer önskemål när han blir äldre så kommer han så klart att få fysiska julklappar, men inte hur många som helst. Det tycker jag inte är hälsosamt. Jag tycker att man måste få uppleva att det finns en gräns någonstans. Att man inte kan få allt man pekar på. Även om det finns pengar till det. Det är viktigt att lära sig att prioritera och fundera igenom vad det är man egentligen verkligen vill. Det är också en fråga om uppfostran. Vuxenlivet har ju sina begränsningar.

tid är årets julklapp

Tid är definitivt en knapp resurs. Det är den som vi dagligen försöker frigöra mer av. Inte minst de mindre barnen vill gärna ha så mycket av vår tid som möjligt. Vilket ju är underbart. Men just därför så känns det så tråkigt att vi i stället lägger ner tiden på att stressa runt inför julen i stället för att lägga den på våra nära och kära och inte minst på oss själva. För vi behöver också stressa ner.

Därför tycker jag att vi ska ge bort mer av det dyrbaraste vi har – vår tid. Det bör vara årets julklapp. Och nästa års. Och året därpå. Det är helt enkelt den ultimata julklappen. Spara tid på att leta efter julklappar och ge varandra julklappar som innebär tid att umgås. Det kan antingen vara roliga upplevelser eller tjänster som underlättar vardagen och som möjliggör tid med familjen. Det finns inga måsten för hur julen ska se ut. Gör det som känns givande.

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Fröken Minimalist says:

  Du har verkligen helt rätt. I min familj ger vi inte varandra presenter. När min svärmor undrade vad jag önskar mig i år svarade jag ”en kram och att vi umgås en dag under mellandagarna”. Det är det finaste hon kan ge mig.

  Svara
  • Paulina says:

   Så fint svarat Fröken Minimalist! Ja, det är lite märkligt att vi så lätt ger bort vår tid till saker som inte är värda det så att det inte blir något kvar till våra närmaste..

   Svara
 2. Hanna says:

  Tack för ett klokt inlägg! Köphysterin kring jul är rör obehaglig. Varför går vi på handlarnas försök att få julen att mest handla om konsumtion? När vi egentligen vill ha fina, mysiga upplevelser med nära och kära, och på egen hand, kanske i en fåtölj med en bra bok. (böcker finns på biblioteket, så inte ens julmysboken måste man köpa) 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Hanna! Roligt att du tyckte om inlägget! Exakt så är det. Jag har själv jobbat inom detaljhandeln så jag vet precis vad det handlar om. Och det är svårt att motstå den pressen, men jag tycker att vi i alla fall borde fundera över detta och inte köpa det rakt av..

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!