Tips på förvaring av vinylskivor

För någon dag sedan fick jag en förfrågan från Maria, som efterfrågade snygg förvaring av vinylskivor. Hon skrev så här:

”Hej!
Jag älskar förvaring på alla sätt och tycker din sida är innehållsrik och inspirerande.
Men jag saknar dock något om hur man snyggt och enkelt förvarar sina lp-skivor. Vill ha dem framme, väl synliga men att de samtidigt inte tar för mycket plats (de är ju tyvärr rätt skrymmande). Min fästman har sina skivor i flera högar på golvet, ställda direkt mot väggen och vi skulle vilja ha en möbel att ställa dem i, gärna där man kan bläddra bland dem med fronten mot sig själv. Finns det någon sån möbel eller måste vi uppfinna och tillverka den själv?

Tack på förhand! Ser fram emot om du kan hitta något lämpligt.

Hälsningar
Maria”

Your wish is my command! Vad sägs om den här lösningen?

Det är en modullösning som kommer från en brittisk affär som heter I-cube. Man kan mixa färg och välja bland fristående, stapelbara eller lösningar för vägg. De har även hyllor för CD och DVD skivor: För närmare info kolla in här.

Vill man ha en billigare lösning som är närmare till hands, så lämpar sig faktiskt IKEA:s Expedit utmärkt för förvaring av vinylskivor.

Expedit - passar till förvaring av vinylskivor

Måtten i denna hylla är faktiskt perfekta för vinyl/LP skivor (bredd: 79 cm, djup: 39 cm, H´höjd: 79 cm). Den finns i flera storlekar med olika fack. Lägger du bara dem i högar rakt upp och ner så skiljer det sig inte så mycket från den lösningen ni har idag. Men ni får plats med bra mycket mer på samma yta då ni kan lägga skivorna på höjden och får bättre överskådlighet. Jag hade för övrigt satt hyllan på hjul för att skapa ett luftigare intryck och kunna flytta samlingen dit man ville.

Vill du i stället kunna bläddra bland dina skivor enklare, så har IKEA även lådor som passar till Kallax hyllan:

LP skivorna passar precis in här (bredd: 33 cm, djup: 37 cm, höjd: 33 cm). Vill du bläddra bland dem så kan du bara ta ut lådan från hyllan.

Annars finns det andra stora trälådor som man kan köpa som inte täcker hela LP skivan på höjden och ställa skivorna i så att de går att bläddra i. Granit har exempelvis sådana. Det skulle se snyggt ut och samtidigt vara lite mer strukturerat än att ha skivorna på golvet.

trälådor Granit

Hoppas att du gillade någon av mina lösningar, Maria!

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Maria Bergdahl says:

  Tack Stort Tack för dina fina tips Paulina!
  Det blev till slut faktiskt Expedit hylla med 8 fack och de genomskinliga plastlådorna som passar alldeles utmärkt. Det är dessutom snyggt att man kan se lp-skivans konvolut genom lådan. Dekorativt som en tavla i en hylla.

  Hälsningar
  från nöjd Maria

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!