Rutiner hjälper till att hantera kriser

Det är en väldigt svår tid vi befinner oss i just nu. Förutom det uppenbara med Corona viruset, där fler och fler blir smittade och sjukhusen snart är överfulla, så har vi andra följder av detta såsom stängda gränser och en massa branscher som just nu går på knäna. Det mest uppenbara är hotell, restaurang- och resebranschen, men alla branscher kommer att drabbas när tillverkningen står still i andra delar av världen eller när det inte går att exportera. Detta i sin tur kan ha påverkan på människoliv decennier framöver. Mest är jag rädd för ökat antal självmord p g a detta. Det har vi sett vid tidigare ekonomiska kollapser. Folk som har förlorat sina jobb och alla sina besparingar eller livsverk som de har byggt upp. Vi vet också att våld i hemmet ökar, vilket drabbar både kvinnor och barn och som dessvärre kan sluta med dödsfall. Jag hoppas att vår regering och riksdag tar hänsyn till alla dessa faktorer när de vidtar åtgärder framöver.

Så mitt i allt detta känns det ganska deppigt för oss enskilda individer. Men det finns en hel del saker som vi kan göra – både för att hjälpa andra och faktiskt också oss själva. Vi kan hjälpa personer som behöver praktiskt hjälp eftersom de är isolerade, som att handla mat exempelvis. I vår trappuppgång kan man skriva upp sig som den som vill hjälpa till att handla eller den som behöver hjälp. Ett underbart initiativ som jag tror många fler har tagit. Vi kan ta oss tid att ringa till någon som vi kanske vanligtvis inte ringer till, någon som kanske känner sig extra ensam just nu. Det kan vara minst lika viktigt att hålla andras humör uppe.

Vi själva då? Vad ska vi göra för att må bättre? Många av oss sitter instängda med hela familjen, vilket i sig kan faktiskt bli påfrestande i längden, även om vi vanligtvis längtar till mer tid med familjen. När man inte kan vara ute, om man ska hålla sig isolerad t ex, så är det ju en påfrestning. Jag la upp ett klipp om detta på Instagram och många kände ingen sig här. Jag tänker att jag i vilket fall och oavsett situation gärna fokuserar på saker som jag kan påverka och som ger resultat. Det får mig att må bättre. Jag fokuserar på jobb och på att fixa saker i hemmet. Detta är också vad psykologer säger är viktigt när humöret eller psyket sviktar – hålla rutinerna uppe och sig själv sysselsatt. En sak som vi alla kan göra och som dessutom syns extra tydligt nu när vi är hemma mer är just att organisera. Denna triviala syssla som ändå får oss att må bättre och gör vår tillvaro drägligare. Så ta tag i din att-göra lista och sätt igång med något som du vanligtvis aldrig hinner med. Now is the time. Lyckas du involvera resten av familjen så är det ju toppen. Och se till att fira när du betat av saker från din att-göra-lista.

Jag vet. Kanske självklarheter och upprepningar alltihop. Men ibland är det bra att bli påmind om dem tänker jag. Eller ni kanske redan har börjat organisera? Jag själv tog äntligen tag i vår blöj-bytar-station här hemma. Det var ett totalt kaos och tog inte alls lång tid att göra, men det var något som jag bara skjutit upp. Tills igår. Och så blir jag alltid lika positivt förvånad över vilket enorm tillfredsställelse detta skänker. En extra belöning är att jag hittade en handspritflaska. Den ska definitivt användas upp nu.

Ta hand om  er själva och varandra!

/Paulina

1 svara
  1. Mari Wemminger says:

    Använder appen Wunderlist efter tips från dig och har många bra listor där som jag ständigt uppdaterar. Häromdagen kom ett meddelande om att den kommer att stängas ner! De hänvisade till någon annan app på engelska. Tyvärr stod jag dumt till och kunde inte titta på den, eller ens läsa färdigt. Efter det har meddelandet inte kommit upp igen… Min fråga gäller hur jag flyttar mina komihåglistor (med bakomliggande deluppgifter och anteckningar) någon annanstans utan att förlora innehållet eller behöva skriva upp allt för hand först? Har du något bra tips på annan liknande app (helst på svenska) som skulle fungera? Vet du när Wunderlist stänger ner? Tacksam för hjälp innan det är för sent!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!