Detta ska du ha hemma ifall corona

Detta bör du ha hemma ifall du inte får gå ut p g a Corona viruset

Corona viruset är överallt på nyheterna nu för tiden och det talas nu om att vi ska börja förbereda oss för att kunna klara av att stanna hemma lite längre tid. Därmed måste vi börja bunkra lite saker. Vad är det exakt som man ska ha hemma då? Vid krissituationer, såsom exempelvis strömavbrott, pratar man vanligtvis om att man måste tänka på att skaffa vatten, värme och mat. I Coronafallet handlar det endast om mat. Är det inget strömavbrott så kommer vi fortsatt kunna ha tillgång till ström samt ha vatten i kranen.

Mat

Även om vi har tillgång till ett fungerande kylskåp så är det bäst att lagra lite matvaror. Mat som kan vara bra att lagra hemma är:

 • Hårt bröd och pålägg på tub
 • Russin
 • Nötter
 • Färdigkokta bönor
 • Färdiglagad soppa
 • Havregryn
 • Pulvermos
 • Pasta
 • Konserver

Dessa saker behöver inte förvaras i köket utan kan ställas någon annanstans där det är svalt (helst ett slags förråd). De ska ju inte ätas annat än vid en krissituation eller när de riskerar att bli dåliga. Så bara du kommer ihåg vilka bäst före datum den här maten har och byter ut den med jämna mellanrum så kan du med fördel förvara maten någon annanstans än i köket (om du inte har plats för den där). I genomsnitt håller mannagryn, mjöl, frön mm i ett år, pasta, ris, konserver, havregryn, honung och nötter med skal i 2-3 år och frystorkad mat, socker och hårt bröd i ca 10 år. Förvara gärna ”krismaten” tillsammans och märk upp den.

Det var väl inte så farligt att hålla sig hemma förutsatt att man har lite extra mat?

Detta ska du ha hemma ifall corona

Vatten

Hade det däremot varit strömavbrott så skulle även vattnet att påverkas då vatten slutar att pumpas runt om det är strömavbrott. Ca 3-5 liter per person och dag ska man ha förberett hemma och man måste koka vattnet för att vara säker på att den inte inte innehåller bakterier. Vattnet ska helst, i motsats till vad många tror, förvaras i mindre dunkar. Detta för att det ska vara lättare att ta ner vattendunken från exempelvis vinden eller källaren där man kanske förvarar vattnet.

Ström

Ifall strömmen går så ska du först tömma kylskåpet om det går och ställa saker på annat svalt ställe. Är det vinter så kan matvarorna förvaras utomhus i stället. Är det sommar så gäller det att prioritera att äta upp den maten först.

Övriga saker som du ska skaffa om det blir strömavbrott är :

 • Spritkök och/eller utegrill
 • Bränsle till spritköket
 • Kontanter – går strömmen i en stad så går det ju inte att betala med kort
 • Värmeljus
 • Ficklampa
 • Extra batterier som du kan ha till ficklampan
 • Pannlampa är extra bra att ha för då har man ju båda händerna fria när man ska göra något i mörkret.
 • Filtar och sovsäckar
 • Varma kläder

Har du tillgång till en husvagn så är det bara att flytta in till den. Det är lättare att hålla värmen på en mindre yta. Mer info om krisberedskap hittar du på dinsäkerhet.se.

Har ni börjat bunkra upp p g a corona viruset?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Kristinas oas says:

  Vi har redan två krislådor: en med mat och en med tillbehör som batteriradio, spritkök, tvättservetter osv.
  På utsidan av matlådan sitter en lista med innehåll och bäst före datum för respektive vara, enkelt att se vad som ska bytas ut när.
  En sak som jag tycker man ska tänka på är att köpa mat som familjen faktiskt gillar. Sannolikheten är ju större att den ska ätas upp som ”vanlig” mat för att datummärkningen går ut än för att det blir kris och man glatt äter det som bjuds. 😉

  Svara
 2. Maria says:

  Det där med vatten känns ganska enkelt att börja med, men finns det något att tänka på där vad gäller hur ofta man bör byta ut det ifall det ska användas till dryck & mat?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!