Städning - tips för att hålla ordning

Hur ska jag organisera och effektivisera min städning?

Hur ska jag organisera och effeektivisera min städning? Den typen av frågor får jag med jämna mellanrum. Så nu tänkte jag svara på den:)

Det är så klart till en viss del individuellt hur man organiserar sin städning eftersom vi har olika förutsättningar och behov för detta utifrån hur vi bor, antal familjemedlemmar, ålder, om man har barn varannan vecka mm, vilket gör att vi behöver anpassa oss efter det. Men här kommer i vilket fall verktyg för att tänka igenom dina rutiner och planera.

För att få bra rutin på städningen och behålla ordningen ska den delas upp i tre delar och organiseras på följande sätt:

  1. Bestäm hur ofta ditt hem behöver städas och vad som ska göras. Basen brukar vara dammsugning, golvtvätt, byte av lakan, städning av toaletter och kök samt tvätt. Skriv ner det samt hur ofta du behöver göra det. Vissa saker kanske du gör varje vecka och andra varannan. Bestäm när under veckan du ska göra det. Vanligtvis sker detta under helger, så jag kallar det helgstädning. Gör ett städschema för detta. 
  2. Sedan har vi vardagsstädning, det som ska göras varje dag. Till det hör enligt mig att bädda sängen, ställa disken i diskmaskinen, torka av matsalsbordet, städa undan barnens leksaker på kvällen, plocka bort saker från soffbordet mm.
  3. Slutligen har vi rutiner som motverkar att det ser stökigt ut i hemmet och där saker samlas på hög och som i sin tur leder till onödigt jobbiga helgstädningar. Vi kan kalla det direktstädning. Nyckeln här är att var och en i hushållet plockar efter sig och gör det på direkten när man är klar med det man ska göra. Saker som varje familjemedlem i vår familj ska göra (förutom tvååringen då…):
    • lägga all smutstvätt i tvättkoren och kläder som fortfarande är rena tillbaka i garderoben
    • ställa in sin tallrik, glas och bestick i diskmaskinen
    • ställa tillbaka matvaror i kylen när man har lagat mat (till sig själv eller andra)
    • ställa tillbaka de badrumsartiklar man har använt när man har badat eller duschat 
    • ta bort den tomma toarullen när toapappret är slut och hänga dit en ny
    • plocka efter sig från matbordet om man har suttit där och exempelvis arbetat eller gjort läxor mm
    • hänga upp sina ytterkläder och ställa ytterskorna på skohyllan
    • ta med sig saker från ett rum till ett annat när man ändå ska dit (ok, det är nog mest jag som gör detta – männen verkar inte klara av detta i lika stor utsträckning – förlåt, var bara tvungen…)
    • förmodligen fler saker som jag inte kommer på på rak arm…

Städning - tips för att hålla ordning

Gör ni alla dessa saker så blir inte städningen något överväldigande och ni slipper dessutom bråka om den. Hemma hos oss så bråkar vi vuxna faktiskt aldrig om städning, det är verkligen sant. Jag tror att det just beror på att att vi har bestämt oss för vad det är som gäller och ingen av oss tänker att den andra kan göra det i stället, vilket faktiskt är en fråga om respekt. Med vår 10-årige son får vi vara konsekventa och inte ge oss, vilket med jämna mellanrum leder till viss värmeutveckling… Vi ser det som en investering för framtiden, då det kommer att bespara oss tid när de olika rutinerna sitter:)

Om städningen är ett irritationsmoment hos er så tror jag att mycket av detta kommer att lösa sig när ni blir varse om vad för slags oreda ni har att göra med och därefter göra upp en plan för hur ni ska bli av med den. Det kan som sagt röra sig om att sätta upp rutiner eller att följa dem. Eller både och. Som sagt – sätt er ner och prata igenom detta.

Har ni några andra tips?

/Paulina

PS. Vi ska ju kora vinnaren för ”Ett projekt i veckan”– hoppas återkomma om detta under veckan:)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!