Organisera tankar och ideer - Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Organisera tankar och idéer – vecka 52

Årets sista veckans projekt! Tänkte att detta skulle lämpa sig som en avslutning för året.

För att hemmet ska fungera måste det även vara ordning och reda i  huvudet. Så är det om du frågar mig i alla fall. För är du tankspridd så glömmer du bort saker. Samma sak med idéer. Det gäller att fånga dem och samla ihop dem så att du vet var du har dem när du behöver ta fram dem. Men detta kräver en struktur. Du ska inte behöva fundera över var du ska förvara en viss tanke eller idé varje gång den dyker upp. Då är det ju bråttom så att du inte hinner glömma.

Därför gäller det att hitta verktyg som gör det möjligt för dig att hålla ordning på dina tankar och idéer. Och då finns det så klart ett antal alternativ att välja mellan. Är det några snabba tankar som du ska fånga när du är på språng så är det kanske svårt att skriva ner det i ett anteckningsblock varje gång. Numera är det kanske lättast att göra det i mobilen, som för övrigt också har ett digitalt anteckningsblock. Det använder jag också till att fånga små enstaka saker som jag behöver ha uppskrivna och samlade någonstans.

Checklista tankar och idéer:

Vilka saker behöver du samla ihop? Vad är det som du känner att du inte har tänkt ut ett bra system för? Skriv ner dessa saker.

Fundera igenom hur och när du kommer att behöva komma åt informationen. Är det bra att ha tillgång till den både via mobilen och datorn eller räcker det med mobilen? Om du skriver ner mycket så kan det finnas en poäng med att kunna anteckna både via mobilen och datorn.

Fundera igenom vilka verktyg som passar dig bäst för dina olika slags idésamlingar. Det är viktigt att du bestämmer dig för ett verktyg för varje samling. Digital finns det en uppsjö av appar och webbverktyg som du använda. Några exempel är Pinterest, Evernote, Trello eller Keep. Om du exempelvis har bestämt dig för att använda dig av Pinterest för dina idéer för hemmet så är det endast i Pinterest du ska samla allt inom detta. Även om du gör en liten anteckning så kan du ta bild på den eller en skärmdupt och lägga upp där.

När du har skapat en bra struktur för dina tankar och idéer så gäller det att överföra dem du redan har till ställen som du har bestämt dig för att använda framöver. Detta kan ta lite eller mycket tid beroende på hur mycket du har samlat på dig. Den här punkten kan kanske kännas jobbig för den är enbart administrativ, men tänk på att det är nu du samtidigt skapar en vana för hur du ska samla information framöver. Gör du det några gånger så kommer det vara naturligt var du ska spara en idé eller en tanke nästa gång du kommer på den.

Organisera tankar och ideer - Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

Foto: Ulf Huett

Klart!!!

Då var du äntligen klar. Ett helt års organiserande har kommit till sitt ände. Stort grattis till denna fantastiska prestation! Har du gjort projekten kontinuerligt så är jag säker på att du känner att du har fått kontroll över ditt hem och skapat strukturer som gör det lättare för dig att behålla ordningen. Nästa år blir det ännu lättare att ta sig igenom dessa projekt. För det är inget som blir klart. Precis som med städningen eller med matlagningen – vi måste göra det om och om igen. Men ju oftare vi gör det desto bättre blir vi på det och skapar vi struktur och rutiner så går det allt snabbare att utföra dessa sysslor. Och förhoppningsvis så tycker du och din eventuella familj att det har blivit roligare att rensa och organisera och ni uppskattar den sköna känslan man får efteråt och njuter av den extra tiden ni har fått.

Veckans projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Känner du att du inte riktigt är klar med alla projekt så är det bara att börja om igen enligt den nästa år:)

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Jag använder pinterest för inspiration och sedan mobilens anteckningar för att skriva ned idéer. Nu håller jag även på att testa appen vantage efter Hanna H:s tips så vi får se om det blir att jag istället övergår till den. Jag tolkar det som att du kommer fortsätta med veckans projekt även nästa år och det är jag verkligen glad över. Det här är första gången vi klarar ett helt år (trots förseningar ibland) och jag ser fram emot att få köra ett år till. Vi har mycket kvar på prioriteringslistan men vi har oxå fått betydligt bättre struktur i det kaoset som vi haft. Vårt mål för nästa år är att vi ska klara hela året igen men denna gång ska allt finansieras från försäljning av gamla grejer som vi inte längre behöver.

  Svara
 2. Lilli says:

  Stort Tack för det här året. Läser och tar till mej alla inlägg som du lägger upp även om jag inte komenterar allt. Så härligt att få insperation från din blogg . Kommer att köra repris nästa år, så att det blir ordning på mina grejjer. Mitt nyårslöfte får bli att göra mej av med ännu mera prylar och kläder som inte används. Men även att unna mej lite nytt till min garderob så att jag får en garderob där kläderna passar ihop.

  Svara
  • Paulina says:

   Stort tack själv, Lilii! Och jag har varit dålig på att svara på alla komentaret i slutet på året, vilket jag ska försöka ta igen nu.

   Svara
  • Paulina says:

   Hej Anita, ledsen för sent svar och du kanske redan har upptäckt att jag inte fortsätter i år. Har kört det 4 år i rad och tänkte att det kanske är bra att ta en paus..

   Svara
 3. Lena Petersson says:

  Klar. Jag fortsatte i badrummet med badrumshyllor under handfatet. Jag antecknar både i mobilen, datorn, planeringskalendern och med block och penna. Det ser helt annorlunda ut i lägenheten nu än vid förra årets början.

  Svara
 4. Hanna H says:

  Tidigare samlade jag alltid mina idéer, att göra-listor och andra anteckningar i kollegieblock och på lösa papperslappar. Men ett stort problem var att när en tanke dök upp så saknade jag tillgång till papper och penna. Jag började skriva upp i telefonen istället. Jag testade flera sätt och appar, till exempel skicka sms till mig själv, telefonens app Anteckningar samt skriva och spara utkast i mailen. Den gemensamma nackdelen för alla var dock att det var så svårt att skapa en väl fungerande struktur och ordning över den stora mängden information som hela tiden växte och som det måste gå att hitta snabbt och enkelt bland.

  Nu för tiden använder jag en app i telefonen som heter Vantage. Det är en kalender som erbjuder möjligheten att spara anteckningar i olika listor. Det fungerar faktiskt mycket bra då jag alltid har telefonen med mig och appen går att använda även utan Internet. Ett mål jag har är att överföra alla fysiska anteckningar till appen. Ett kommande projekt blir därför att gå igenom alla fysiska papperslappar och anteckningsblock. Det känns som ett gigantiskt projekt på grund av den stora mängder papper och för att det är så dålig ordning bland dem.

  I denna veckas projekt nöjer jag mig med att gå igenom mina befintliga listor i telefonen och rensa i dem. Förutom att rensa i kalender-appen har jag också rensat bland utkasten i mailen där jag samlat på mig flera hundra.

  Det avklarade projektet firas med en maraton-filmkväll som också blir en belöning för alla projekt som genomförts under året.

  Tack Förvaringsdrottningen för året som gått med alla projekt, respons och pepp <3 Önskar att det nya året blir bra 😀

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!