Sociala medier detox

Sociala medier detox – hänger du på?

Efter att jag skrev mitt inägg om att våga rensa även bland tankar, aktiviteter och relationer och nämnde min sociala medier detox, fick jag önskemål från några av er att skriva mer om detta. Jag är alltid tacksam för all feedback och försöker att skriva om det ni vill, så det kan jag så klart göra!

Egentligen så var det inget medvetet val jag gjorde. Eller det var kanske halvmedvetet. Jag hade haft en intensiv tid med både jobb och andra samhällsengagemang som jag har vid sidan om.

Jag märkte att jag blev alltmer otrevlig hemma (då jag ofta satt fullt koncentrerad i någon diskussion på nätet och inte gillade att bli avbruten) och att jag blev alltmer nedstämd av alltihopa. Jag tappade även tron på vissa människor som jag tidigare respekterade. Jag blev även riktigt trött av det. Jag kände verkligen hur varje titt på Facebook eller Instagram gjorde mig påtagligt trött. Jag behövde vila från det. Så när vi kom till Kroatien i somras så slutade jag att bli involverad i sociala medier. Inga kommentarer, inga egna inlägg. Endast det minimala som hade med bloggen att göra. Inget totalförbud men jag ville inte lägga lägga någon energi på det. Bara få lugn och ro. Och spara massor med tid som jag kunde nyttja till så mycket bättre saker såsom att umgås med min familj. Och det var så skönt. Helt plötsligt blev inte allt så litet och blodallvarligt.

Oavsett vilket. Du kanske som jag har en regel av att ”jag kollar bara mobilen när jag får lite dötid” Det känns ju smart. Du tar ju inte tid från något annat. Det är snarare effektivt, och effektivitet är ju bra! Fast att snabbt kolla sociala medier kan göra att du fastnar i något mentalt. Det kan ta fokus från det du är på väg till att göra. Det kan ta energi från dig. Det kan göra att din hjärna aldrig får vila ordentligt. Så jag har börjat att se stunder av väntan – som som investeringar i min hjärna. Faktiskt. När jag sitter på bussen och bara gör inget, dvs sitter och tänker och inget annat, så vet jag att jag låter min hjärna vila och återhämta sig. Det behöver den. Annars blir det förr eller senare en kortslutning. Jag vet att jag blir mer lättirriterad av det.

Är ni intresserade av hur hjärnan funkar och varför det är så viktigt att låta den vila så rekommenderar jag för övrigt Anders Hansens sommarprat. Vi lyssnade på det med min son Viktor, som är 9 år, och han tyckte att det var väldigt intressant. Många insikter och aha-upplevelser.

Jag tror att det bästa är att sätta upp några regler för sig själv och försöka följa dem. Förslag på dessa är:

  • hur länge per dag får jag använda sociala medier
  • när på dagen får jag kolla sociala medier – tidsmässigt  (t ex inte innan frukost)
  • under vilka stunder/förutsättningar ska jag undvika mobilen (när jag t ex äter ihop med din familj eller någon annan för den delen)
  • var ska jag lägga mobilen när jag arbetar exempelvis – (enligt studier påverkar det hur ofta du kollar i den) eller när jag är hemma (inte i sovrummet exempelvis)
  • när jag pratar med någon så ska mobilen helst vara upp nedstoppad. (väntar du på ett samtal så kan du sätta på ljudet i stället. Det finns studier som visar att bara om vi har mobilen nära så blir vi mindre fokuserade på det vi gör. Dessutom så uppfattas det mycket positivt av den vi pratar med om vi ger denne full uppmärksamhet).

Sedan rekommenderar jag starkt att ta bort alla notiser så att de inte stör vår uppmärksamhet och lockar till användande av mobilen. Ta helst även bort de lilla notiserna på själva appsymbolerna, som visar hur många nya saker som har hänt i appen. Ser du en liten etta eller tvåa i symbolen så blir du ju nyfiken och vill kolla vad det är som har hänt. Detta har minskat min användning av sociala medier avsevärt och tagit bort en massa onödiga avbrott.

Har ni haft en sociala medier detox? Eller har ni några andra regler och riktlinjer som ni försöker följa? Dela gärna med er! Annars är det ett perfekt tid att sätta igång med detta nu. Stressa ner inför det nya året och njut av familjetid i stället!

Sociala medier detox

/Paulina

PS. Och när jag känner att jag får abstinensbesvär (för dessvärre är det så ibland!) eller att jag glömmer bort mig, så kan jag sätta igång appen, som får mig att låta bli telefonen. Då brukar det bli ordning och reda på mig:)

2 Kommentarer
  1. Maria says:

    Läste Cal Newports nya bok ”Digital Minimalism” som jag lånade på biblioteket, och det var så inspirerande att jag under läsningen minskade mitt dagliga Instagram-snitt från 44 min till 11 min. Nu har jag helt julpausat från Instagram från den 20/12 och det sjuka är att jag inte saknar det alls! Kunde jag aldrig anat.

    Mer tid till annat, och ett betydligt bättre fokus och närvaro är helt enkelt värt det. Tipsar att läsa den boken, författaren går verkligen på djupet och tipsar inte om ”enkla quickfixes”.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!