Julpynta och julstäda

Julpynta och julstäda – vecka 48

Snart är julen här. Det brukas olika med när man vill börja julfeja och julpynta – och i vilken utsträckning man gör det. Men det är i alla händelser inte fel att göra en riktig storstädning så här i slutet av året, så att det känns rent och fräscht inför det nya.

Julledigheten ska ju helst vara en tid för avkoppling – men för många innebär alla förberedelser också en hel del stress och press – ibland onödig sådan. Istället för att hinna njuta av den är vi så utmattade att den bara passerar. Så se inte den här veckans uppdrag som sten på börda, utan prioritera endast det du bryr dig om på riktigt. Försök att ta bort alla måsten som ska göras ”bara för att” – någon rätt som alltid ska lagas fastän ingen egentligen gillar den, eller något som ni alltid brukar städa fastän ingen bryr sig.

Om detta projekt inte passar dig just nu så kan du byta vecka med något annat projekt. Huvudsaken är att det blir gjort i den utsträckningen som ger dig en skön julstämning!

Checklista julpynta och julstäda:

Bestäm vad som verkligen behöver julstädas och skriv ner det på ett papper så att du har en konkret plan. Med detta sagt så kommer här några exempel på vad som kan ingå i julstädningen utöver vanlig grundstädning och allmänt plockande:

☐ Tvätta fönster.

☐ Tvätta och byta gardiner.

☐ Göra fint i fönstren.

☐ Dammtorka alla ytor.

☐ Dammsuga soffan och tvätta sofföverdrag vid behov.

☐ Vädra kuddar, madrasser och täcken.

☐ Rengöra kakel och fogar i badrummet.

☐ Rengöra ugnen och micron.

☐ Julpynta och klä julgranen.

☐ Belöna dig själv. Och glöm inte att njuta av julstämningen som du har skapat!

Julpynta och julstäda

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer i något förkortad form från min bok ”Organisera och förvara smart – en projekt i veckan”.

Få se hur många som hänger med på detta projekt eller vad ni hittar på i stället. Dela gärna med er här på bloggen. Bilder kan ni lägga upp på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram, där ni kan pinga eller tagga mig.

Stort lycka till!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Julpyntandet blev klart redan förra veckan så denna vecka har jag istället gått igenom lucia/julkläder, införskaffat nya lampor och batterier så att alla aktivitetsavslutningar och luciafiranden ska flyta på. Jag har alla lucia/jul-kläder upphängda i samma garderob, strykna och klara för att bara ta fram när dagen kommer. Så himla skönt att slippa den stressen.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Jag storstädar alltid i slutet av november precis innan adventspyntet plockas fram. Damma, dammsuga och torka golv är städuppgifter som jag ägnar mig åt. Jag putsar också fönster för att det blir så vackert när adventsbelysningen speglar sig i blanka fönster. Jag byter ut gardiner och pyntar i fönstren med amaryllis och andra julblommor.

  När städningen är klar plockar jag fram allt adventspynt som ljusstakar och stjärnor. Resten av julpyntet, till exempel tomtar och julgranspynt, väntar jag med till veckan innan julafton då det plockas fram i samband med att julgranen tas in och kläs.

  Det avklarade projektet firar jag med att provbaka och smaka två sorters julgodis 🙂

  Svara
 3. AnnBritt says:

  Vi åker bort på en vistelse för barn med särskilda diagnos en vecka. Då blir det en vecka mindre att ”jula” på. Så julgardinerna är uppe då vi inte har tomtar på dem, sedan mitten av november, strukit alla dukar, tagit bort ”sommardukar”, förberett köttbullar, lagt in sillen, gjort senap, bakat bröd och tårtbotten som nu ligger i frysen samt pepparkakor och köpt det mesta av maten. Som kan förvaras länge i kylen.

  Känns rätt så skönt att veta det mesta är klart. Bara ”fredagsstädningen” är kvar. Storstädet gör jag efter jul när allt ska bort igen. Då får man ställa in tulpaner på bordet igen.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!