ordning bland glödlampor

Ordning bland glödlampor – läsarfråga

”En sak jag önskar tips om är ordning bland glödlampor/ledlampor. När någon går sönder är det aldrig rätt sort hemma. Vissa lampor ligger orörda år efter år.”  Henna

Gillar att få tips från er om vad ni vill läsa!

Här kommer två förslag på hur ni kan göra – ett där du gör allt på en gång och ett där du gör det allt eftersom. De traditionella glödlamporna håller för övrigt på att fasas ut, men jag använder namnet eftersom det fortfarande är det vanligaste uttrycket. Vill du läsa mer om glödlampor och utfasningen av dessa samt varför de inte längre tillverkas så hittade jag intressant information om detta hos Energimyndigheten – visste ni t ex att glödlampor förr stod för 20% av vår energiräkning?

Hur som helst – tillbaka till vårt projekt:

Skapa ordning på direkten

 1. Om dina ljuskällor ligger lite utspridda – samla ihop dem.
 2. Gå runt i hemmet och kolla vilka lampor du har och vad de har för ljuskällor.  Ta gärna kort på dem. Glöm inte badrummet och andra utrymmen.
 3. Gå tillbaka till dina glödlampor/ledlampor och kolla vilka lampor de hör till.
 4. Gruppera ljuskällor som hör till samma lampa/spotlight och lägg dem i samma behållare. Märk upp behållaren med bild eller text (se bilden).
 5. Gör dig av med de ljuskällor som inte hör till någon lampa (kommunernas återvinningscentraler tar emot alla typer av glödlampor och lysrör. Vissa butiker tar också emot glödlampor och lysrör. Var försiktig så lamporna inte går sönder, då kan kvicksilver spridas. Mer om detta här).
 6. Bestäm dig för var du ska förvara de extra ljuskällorna framöver. De behöver inte vara väldigt lättillgängliga då du inte behöver dem varje dag, men det ska gå att komma åt dem relativt lätt. En högt uppsatt hylla, exempelvis i garderoben eller i köket, kan vara ett bra ställe.

På så sätt vet du exakt om du har har extra glödlampor, ledlampor eller andra ljuskällor till dina lampor där hemma eller inte och det blir lätt att se vad du behöver komplettera med.

ordning bland glödlampor

Skapa ordning stegvis

Du kan också göra detta projekt stegvis. Dvs identifiera de ljuskällor som du vet hör till någon specifik lampa. Märk upp dem. Nästa gång du behöver byta en ledlampa så kollar du om du har den i din låda. Finns den inte där så köper du en som du behöver och så en extra och lägger den i en liten behållare i ljuskällelådan och märker upp den med vilken lampa den hör till. På så sätt skapar du ordning allt eftersom och behöver inte lägga  ner tid på att klura ut vad de olika ljuskällorna hör till. Detta tar längre tid, men du kommer att få ordning i din låda så småningom. Då kanske denna övning inte känns överväldigande eller trist.

/Paulina

 

PS. Glödlampor kan som sagt gärna förvaras på en högt uppsatt hylla i garderoben eller köket. Eller i en städskrubb, om du får plats där.

1 svara
 1. Henna says:

  Åh, tack för en mycket bra rutin! Du är ju toppen. Jag planerar att göra plats för dessa i en låda i hallen. Där kan också ficklamporna få bo 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!