Bli av med pappershögen

Så blir du av med pappershögen – video

De flesta av oss har en pappershög hemma och vi irriterar oss på att den växer på köksbänken, i hallen eller i trappan.  Vi tänker att vi måste ta tag i den. Men blir det aldrig av. Och vi vågar så klart inte flytta på den fula pappershögen för den påminner ju oss om att vi ska ta tag i den.

Men. Du kommer inte att bli av med pappershögen bara för att den ligger framme – trust me – jag har provat. Det du i stället behöver göra är att avsätta tid till den. Bli inte skrämd av att det kommer att ta massor med tid eller att du kommer att fastna i något. Avsätt en viss tid dedikerat till just detta – förslagsvis två timmar. Och under den tiden så tar du dig igenom högen. Du betar av en sak i taget i den ordning de ligger. Du tar inte tag i nästa sak förrän du har kommit så långt du kan med den föregående. En sak i taget och det får ta så lång tid det tar, inom den utsatta tiden. Fuska dig inte igenom högen utan gör det som ligger överst först.

Att du avsätter en bestämd tid utan prestation att hinna med hela högen kommer att göra att du inte kommer att känna dig stressad över att vissa saker kommer att ta tid och då får du dessutom ork att göra det du behöver. I bästa fall tar du dig igenom hela högen. I annat fall får du boka en ny tid. Men en sak är säker – på det här sättet skjuter du inte saker framför dig och det kommer inte att kännas lika stressigt. Och så ska du vara nöjd med vad du har åstadkommit under tiden som du har avsatt. Och under tiden som du inte jobbar med pappershögen kan den ligga i en låda eller något annat ställe där den inte stör dig.

Vissa saker ska du aldrig lägga i en sådan pappershög. Räkningar eller kallelser exempelvis. Dessa har ju en deadline och hinner du inte gå igenom pappershögen innan dess så får du dröjsmålsränta eller missar en läkartid exempelvis. Räkningar ska du alltid lägga för sig så att de ligger på ett och samma ställe.

Så har du en pappershög – ta genast fram kalendern och boka in en tid för att gå igenom den på en gång:)

I nedanstående video går jag igenom min pappershög för att exemplifiera hur du ska gå tillväga.

/Paulina

1 svara
  1. Louise says:

    Här hemma blir det inga högar. Jag har en dokumenationsmapp. Där lägger vi alla räkningar, viktiga papper och annat som annars hamnar i en hög/låda. En mapp med 10 flikar i hårdplats; superbra!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!