Mina 10 favoriter från Smarta Saker

I samarbete med Smarta Saker

Att gå in på smartasaker.se är som att gå in i en godisbutik. I alla fall om man gillar riktigt smarta produkter som förenklar vardagen, vilket jag gör. Jag har hittat flera saker här som jag själv har funderat över och önskat att någon hade uppfunnit. Det har verkligen inte varit lätt att välja 10 saker ur deras sortiment men efter en förhandling med mig själv landade jag slutligen i nedanstående produkter som och underlättar vardagslivet och/eller är bra för miljön.

Vi börjar med denna fantastiska uppfinning (som är svensk): hållare för eltandborstar! Jag har fått flera frågor om detta genom åren och försökt hitta en egengjord lösning på det.  Nu har äntligen en klok uppfinnare kommit på en hållbar lösning! På en liten hållare samlar du alla tandborstar på ett och samma ställe. Tillsammans med eltandborsten får ytterligare fem stycken tandborsthuvuden plats på den lilla plattan. Perfekt då man har olika tandborsthuvuden i familjen men använder en och samma eltandborste. Hållaren är avsedd för- och passar eltandborstar från Oral-B. Problem solved!

En annan genial uppfinning. Vad sägs om en justerbar besticklåda? ”Varför har ingen tänkt på det tidigare” tänker man ju när man ser den. Det gör i alla fall jag. Der är de två yttre sidofacken som kan göras bredare alternativs smalare beroende på lådans bredd.

Ytterligare en av mina favoritprylar från Smarta Saker som jag använder varje gång jag tvättar håret är skräpsilen. Vi hade problem med stopp i badkaret tidigare p g a mitt långa hår. Men nu fångar denna sil håret som jag plockar upp i stället när jag har duschat färdigt. Jag lägger in silen där vattnet rinner ner och tar bort efter att jag har duschat. Jag tar bort håret från silen och lägger den tillbaka i badrumsskåpet. Den finns i två varianter beroende på om du har en propp i badkaret som sitter fast eller inte.

Skrapsil till badkaret

När vi ändå befinner oss i badrummet, så är denna sminkborttagningsvante fullständigt magisk. Den är gjord av mikrofibrer som tvättar bort all smink med endast vatten. Den är både miljövänlig och ekonomisk då du inte längre behöver köpa bomullspads för borttagening av make-up. Jag har dessutom haft tre sortens make-up produkter (en för ögon make-up, rengöringsmjölk och rengöringsvatten), som jag inte längre behöver. Och den tar verkligen bort all smink utan problem. Jag använder den varje kväll. Efter att ha tagit bort make-up tvättar jag rent vanten med vatten och handtvål. Det tar någon minut. Dessutom sparar man plats och vikt på när man reser om man använder den i stället för traditionella sminkborttagningsprodukter!

sminkborttagning vante

Även här en känsla av ”varför har ingen tänkt på detta tidigare?”. Klart att även en brandvarnare kan vara snygg! Man går genast en större lust att sätta upp den i sitt hem. Och på tal om att sätta upp så är den väldigt enkel att just sätta upp. Smarta saker har en video på sin webbplats som visar exakt hur du ska gå tillväga. Designen är prisbelönt och brandvarnaren finns i både grått och vitt.

 

bransvarnare Smarta SakerFör att minska användningen av plastkassar så kan du investera i en shoppingväska till kundvagnen. Den ersätter 2-3 plastpåsar, är hopfällbar och gör det enkelt att bära med dig varorna från affären. Och den är smart uttänkt då du hakar fast den på kundvagnen. När du inte använder kassen kan du fälla ihop den och förvara den i en praktisk påse. Den är slitstark och kommer att hålla länge. Den finns i två varianter – svart eller prickig.

shoppingväska Smarta Saker

Mikroplaster är plastpartiklar som är mindre än 5 mm och är en av de största andelarna skräp i hav och sjöar. De utgör ett stort hot mot den marina miljön och i vardagen frigörs mikroplaster från en mängd olika saker. Bland dessa saker finns syntetkläder såsom nylon, akryl, polyester och fleece där upp till 1000-tals fibrer lossnar från plagget under tvättens gång och som fram till nu har varit svåra att fånga upp och filtrera bort.

Nu har en uppfinnare uppfunnit en tvättpåse som inte bara fångar upp dessa mikroplaster, utan även får färre fibrer att lossna från kläderna, vilket ju förlänger deras livslängd. Så när jag tvättar så lägger jag mina träningsläder och andra syntetkläder i denna påse.

Tvättpåse mot miljöplast

Och när vi ändå är inne på tvätt så har vi här hemma haft en utmaning med att få våra kläder torra i vår torktumlare. Så jag testade torkbollar. Och det funkar! Kläderna blir torra numera. För er som lyckas få kläder torra i era torktumlare så blir kläderna torra snabbare med torkbollar, vilket ju sparar både på el och miljö. Torkbollarna separerar kläderna och ökar luftcirkulationen mellan plaggen. Det gör att kläderna torkar snabbare samtidigt som det reducerar antal veck och skrynklor.

torkbollar

En annan miljövänlig sak som jag har börjat använda är brödpåsen, som förlänger hållbarheten för brödet. Den är tillverkad för limpor men jag använder den till all sortens bröd. Brödpåsen är en patenterad Schweizisk uppfinning. Den är tillverkad i ekologisk bomull med en insida av perforerad plast och den speciella miljön som uppstår inuti påsen förlänger hållbarheten på brödet. Du kan även använda påsen för att förlänga hållbarheten på frukt såsom äpplen och grönsaker såsom potatis. Där önskar jag bara att bilden hade varit annorlunda om man ska göra det, men för brödet funkar den definitivt:).

miljövänlig brödpåse

Sist så har vi nanohandduk till håret. Trots att den är tunn kan den absorbera mer vatten än en vanlig badhandduk. Håret torkar därför snabbare. Den är utformad för att sätta upp på huvudet och vira in håret smidigt och enklare att bära än en stor badhandduk. Du fäster den med en knapp på baksidan av huvudet och då sitter den tight i stället för att falla isär dom den vanligtvis gör efter en stund. Den torkar dessutom snabbare än en vanlig handduk, vilket alltid är en fördel men framför allt om man är flera i familjen.

nanohandduk för håret

Visst är dessa saker smarta? Vilka gillade ni bäst?

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Åsa says:

  Några av sakerna känns bra men med tanke på utrensning och att minimera antalet inköp/saker känner jag mig lite tudelad till detta inlägg.

  Svara
 2. Pernilla says:

  Skräpsilen är min absoluta favorit! Avskyr att rensa avloppet och sen jag köpte skräpsilen behöver jag inte göra det lika ofta.

  Svara
 3. Petra says:

  Jag läser detta inlägget med blandade känslor. Både sminkborttagningsvanten och nanohandduken avger sannolikt mikroplaster…

  Svara
  • Karin Samuelsson says:

   Hoppas du även såg mina två pedagogiska produkter som jag säljer på smartasaker som kan vara till stor hjälp för barnfamiljer.
   ”Hur långt är det kvar?”- resvägsvisaren som enkelt förklarar hur långt det är kvar på bilresan.
   ”Vilken flaska ska jag ta?”- flaskväljaren som tydligt visar vilken flaska i duschen som innehåller vad: schampo, balsam och tvål.

   Jag känner mig stolt över att ha uppfunnit dessa produkter och hoppas de kan underlätta för många precis som de gjort för mig och mina barn.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!