Receptbok

Vår egen receptbok

Alla dessa recept som finns överallt. I kokböcker, magasin, appar och på nätet. Man hittar något, lagar rätten, tycker att den var bra och så glömmer man bort den. För att efter ett tag komma på att den där rätten som vi lagade, den var ju jättegod. Var hittade vi den någonstans? Och där tar det liksom slut eftersom receptet är borta i cyberspace eller i någon av kokböckerna. Du minns inte vad du sökte på när du sökte på nätet eller vilken kokbok det var du hittade receptet i.

Jag är ju en varm anhängare av appar och har testat en mängd sådana för att samla på digitala recept men det har inte funkat för mig. Jag får ingen överblick och ingen struktur. Vilket i sin tur resulterar i att jag inte får hjälp när jag ska hitta recept. Det funkar helt enkelt inte för mig.

Därför skapade jag i stället en traditionell, gammaldags receptbok, som jag kan bläddra i. Där samlar vi alla bra recept som vi har prövat och gillat och därför vill göra igen. Och där vi hittar snabbt. Ur den väljer vi sedan rätter när vi planerar vårt veckomatschema.

För att receptboken ska funka så som jag vill, dvs att jag bokstavligen ska kunna ta ut recepten ur den så är det ett spiralblock i A5 format (A4 är alldeles för stort tycker jag). Förutom recept som har kvalificerat sig för att läggas i den lägger vi även dit nya recept som ska lagas, men då löst. När vi har lagat dem och tycker att de är bra så klistrar vi in dem på ett A5 papper och sätter in i pärmen. På så sätt består pärmen av beprövade recept.

Jag har skapat ett provisoriskt kategorisystem i denna receptbok. Ett sådant system behöver inte vara snyggt från början, vilket mitt system är ett bra exempel på:). Det ska bara funka. Man kanske behöver göra om det om alla kategorier inte funkar och då är det onödigt att ha lagt ner en massa tid på det från början. Funkar kategoriseringen och systemet så du man så småningom göra det snyggare (där är jag nu där jag tänkte byta ut de fladdriga etiketterna till lite hårdare variant:).

Receptbok

Mina kategorier just nu är: asiatiskt, indiskt, grytor, kyckling, kött, fisk, sallader, soppor, vegetariskt, tilltugg, frukost, sött och dryck. I bokstavsordning ifall ni inte har lagt märke till det så det blir lätt att hitta. Sedan två år tillbaka är jag lakto-ovo-vegetarian (igen), vilket har resulterat i att ingen av oss i princip äter kött (förutom barnen ibland), så det är dags att göra om kategorisystemet och ta bort några kategorier och recept.

I min receptbok hamnar faktiskt även utklipp ur kokböcker. Har vi testet en kokbok ett tag och ser att det endast är några enstaka recept som vi gillar så klipper vi faktiskt ut dem och lägger i receptboken i stället och gör oss av med kokboken. Detta för att i största möjliga mån ha alla recept på ett ställe. Kokböcker med många bra recept behåller vi däremot. Jag funderar på att ändå ta kort på recepten i kokböcker vi inte vill klippa sönder och skapa ett receptkort som de andra recepten för att faktiskt ha allt på ett ställe. Så blir man i alla fall påmind om vissa recept när man bläddrar i receptboken.

Hur gör ni? Har ni också en fysisk receptbok eller använder ni någon app eller samlar recept på ett ställe på nätet? Hur gör ni för att hitta snabbt? Berätta gärna!

/Paulina

17 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Jag har tre böcker med bakrecept som jag använder. Recept som jag fått eller klippt ut sparar jag i två olika pappers mappar. En för bakning och en för matlagning. De förvarar jag i en kökslåda. Lätt att hitta recepet man söker.

  Svara
 2. Fru H says:

  Jag har samlat recept lääänge och har haft svårt att hitta något bra knep. Ändå tills jag började läsa din blogg:-) Tidigare använde jag mig av en vanlig pärm (som sedan blev två). Nu har jag börjat spara recept i Evernote och digitalisera de analoga recept som jag har. Det är så smidigt att kunna kategorisera och tagga. Men det allra viktigaste för mig är att det är sökbart. Om jag t.ex. har mycket av någon råvara kan jag söka på den och få fram recept med den.

  Svara
   • Paulina says:

    Nej, det är inte bara du. Jag fick inte heller den att funka så vi är minst två om den saken:)

  • Paulina says:

   Haha! Vad roligt att du använde mitt Evernote tips till att samla på recept! Det var ju supersmart! Och du har helt rätt – det viktigaste är att det är sökbart. Själv saknar jag däremot överblicken just i det fallet. Jag vill kunna bläddra och få inspiration och då behöver jag ha allt samlat och visuellt. Men lyckligtvis så funkar saker olika för olika personer och jag är glad att mitt tips har hjälpt dig att hitta din lösning!

   Svara
 3. Gunilla says:

  Eftersom jag odlar mycket själv och även använder från naturen bygger en pärm på alfabetiskt register med huvudingrediens. Tex morot, nässlor, äpple osv. När jag har stor skörd av rex äpplen har jag många recept att välja på så jag får veriation och kan ta vara på mycket.
  Desutom har jag 4 pärmar, en för varje årstid eftersom mycket i odlingarna är sesångsaktuellt.

  Svara
 4. AnnBritt says:

  Jag skriver, klipper, kopierar eller scannar recepten som vi ska prova och lägger i ett kuvert som är markerade vilken sorts rätt eller bakverk det är.
  De som barnen har som favoriter sätter jag in i deras respektive pärm med register. Ingen har samma och då blir den unik för vart barn. De har själva valt ut pärm eller bok. Sedan har de en egen kokbok när de flyttar hemifrån. Nu är de snart 13 år, tvillingar, och har hemkunskap i skolan
  De tycker att det är kul att laga mat och vbaka då de upptäcker mycket gott.

  Svara
 5. Anneli Ighil says:

  Jag har dels en pärm där jag samlar recept men jag använder också appen Stowr. Där kan man sortera i egna kategorier och även dela med andra om man vill.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!