Rensa och organisera bland laddare och sladdar

Rensa och organisera bland sladdar – vecka 45

Du har säkert en uppsjö av sladdar på olika ställen i hemmet – de hör till telefoner, kameror, powerbanks, datorer, verktyg, rakapparater, locktång… Allting som kan laddas har oftast med sig en lös sladd vid köpet. Alla dessa behöver du någon gång ibland gå igenom. Detta av två anledningar. Ofta blir sladden kvar även om du rensat ut apparaten den kom med, för vi blir osäkra på vilken sladd som hör vart och vill ogärna slänga något vi tror att vi kan komma att behöva någon gång. Men det är framförallt bra att gå igenom sladdarna för att organisera dem så att du hittar det du behöver när du behöver det. Så här går du tillväga för att rensa och organisera bland dina sladdar.

Checklista sladdar:

 1. Samla ihop alla laddare, sladdar, gamla hörlurar, usb-kablar, adaptrar m.m. som finns på olika ställen i ditt hem.

2.  Gruppera dina sladdar i den mån de hör ihop. Lägg datorsladdar, mobilsladdar, laddare till elektriska apparater som tandborstar eller rakapparater, usb-kablar osv. för sig.

 1. Rensa bland sladdarna. Om du inte vet vad sladden hör till och om du inte använt den på länge hör den sannolikt till någon apparat som gått sönder eller som du gjort dig av med, och då ska den rensas bort.

 2. Har du inte märkt dina sladdar? Gör det nu så att du fortsättningsvis vet vad de hör till. Du kan göra det genom att skriva på en bit märkningstejp och klistra runt sladden så att texten sticker ut, eller använda en märkningsapparat.

 3. Bestäm var du ska förvara dina laddare och sladdar framöver. Rengör den ytan och dela upp den i mindre lådor. Ett annat sätt är att lägga varje sladd eller laddare i var sin låda, plastbehållare eller burk. Eller vik in dem i var sin tom toarulle! På så sätt trasslar de inte in sig lika lätt in sig i varandra. Du kan i så fall tejpa ihop toapappersrullarna och fylla en låda med dem. Se till att sladdarnas ändar är vända uppåt så att du lätt kan se dem och märk upp även rullarna.

 4. Laddare kan finnas vid olika laddningsstationer i hemmet exempelvis. Om du vill ha dem på flera ställen, skapa bestämda laddningsstationer åt dem.

 5. Belöna dig själv!

Ett tips framöver är att märka upp alla laddare och sladdar så fort du packar upp någon elektrisk apparat. På så sätt kommer du alltid att veta vad de hör till!

Rensa och organisera bland laddare och sladdar

Denna veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Foto är taget av Ulf Huett. Detta projekt borde funka för alla, men om ni redan har ordning bland era sladdar, så finns det kanske kvar saker att göra på prioriteringslistan?

Stort lycka till med era projekt. Ser fram emot att läsa om dem här och se bilder på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram om ni taggar(#) eller pingar(@) mig.

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Lena Petersson says:

  Klar. Jag har märkt vissa sladdar och de som inte är märkta förvarar jag oftast tillsammans med sakerna som de tillhör. Det följer med påsar till hörlurar och annat ibland. Påsarna kan ibland vara bra att förvara sladdar och tillbehör i. Ibland sitter jag dock vid skrivbordet och prövar olika usbkablar för att se vilken av dem som hör till vilken sak på skrivbordet. Det blir lätt så när man laddar flera saker samtidigt och sedan inte stoppar tillbaka kabeln på rätt ställe med detsamma. Förmodligen skulle jag behöva märka upp de kablarna också.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Jag är expert på att samla på sladdar. När jag skaffar en ny apparat med laddningssladd lägger jag bara in sladden i samlingen. Jag tror att jag ska komma ihåg till vad den går. Det är minst sagt ogenomtänkt att inte märka upp sladden. Det visar sig tydligt när jag några år senare undrar vad alla de olika sladdarna går till för apparater. Men jag vågar inte rensa bort en enda av rädsla för att slänga en sladd där jag fortfarande har kvar apparaten.

  Under detta projekt gick jag igenom alla sladdar och delade upp dem i sladdar-som-används respektive okända- sladdar. Sedan märkte jag upp alla sladdarna som fanns i högen används med märktejp runt sladden i änden vid kontakten. Jag använde olika färger på tejpen för olika typer av apparater (telefon, högtalare etc) och på varje tejp skrev jag ett eller några korta ord. De uppmärkta sladdarna lade jag sedan i tomma toarullar som ställdes upp i flera olika lådor.

  När det gäller den andra högen med sladdar som jag inte vet till vad de går sparar jag dem i en låda. Alla sladdar som finns kvar i lådan om ett år, vid nästa rensning, kommer att slängas. Skulle det vara så att jag använder någon sladd från lådan märks den upp direkt och får sin nya plats bland de sladdarna som används.

  Det avklarade projektet firas med att jag spelar på en tv-spelskonsol som inte gått att använda då en sladd saknats men som jag nu hittat vid genomgången:)

  Svara
  • Paulina says:

   Du är lågt ifrån ensam om detta, Hanna:) Så himla bra jobbat och vilken kul belöning! Visst är det roligt att hitta saker som man har letat efter länge!

   Svara
 3. Marissa Almqvist says:

  Är jag den enda som gör uppdragen varje vecka? Det känns nästan så då jag aldrig finner någon diskussion om veckouppdragen som ges.

  Svara
  • Paulina says:

   Du är definitivt inte den enda. Det är många som berättar om sina projekt både här, på Facebook och Instagram. Gå in och kolla:)

   Svara
 4. Annelie says:

  Nu passar jag på att skriva redan idag så jag inte gör som förra veckan och glömmer det. Vi har gått igenom alla sladdar. En del vet vi inte vad de går till och de har hamnat i vår elektroniklåda i förrådet så länge. Sen har vi äntligen köpt en dymo. Min man satte igång direkt och började märka upp grejer så förutom att sladdar märks upp så har även linneskåpet fått sina hyllor uppmärkta. Sedan tidigare har vi en låda i hallens köpmannadisk med laddare och en låda för hörlurar. Övriga sladdar ligger i en låda i tv-bänken. Vi har kört det systemet rätt länge nu och hela familjen uppskattar det.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!