gammal elektronik

Rensa ut gammal elektronik – vecka 44

Många tycker att det är lite läskigt att göra sig av med gammal elektronik som gamla mobiltelefoner, Ipads och datorer, på grund av att det finns personlig data på dessa. Och då tänker man kanske främst på bilder och filer. Men även lösenord som du har sparat på datorn eller mobilen – till din bank, mejl, sociala medie-konton och andra sajter – är ju känslig data som kan vara intressant för exempelvis identitetskapare. Det kan även finnas historik som talar om var du har surfat eller cookies med information.

Men du vill ju inte ha onödiga saker i ditt hem som bara tynger ner dig och ger dig dåligt samvete, eller hur? Så låt oss rensa bland gammal elektronik.

Checklista gammal elektronik:

 1. Samla ihop all gammalt elektronik som du inte längre använder: mobiltelefoner, datorer, surfplattor, kameror, objektiv,  gamla spelkonsoler, videospelare, IPod, MP3-spelare m.m.

 2. Gör din avgränsning – har du mycket som måste rensas i kanske du får dela upp det på ett par tillfällen? Du kan också föra över information från olika apparater till en extern hårddisk som du sedan går igenom när du har tid. Det som inte behöver rensas blir däremot lätt att hantera.

 3. Dela upp i sälj-, skänk- och slänghögar. Här nedan står vad du behöver tänka på beroende på hur du planerar att göra dig av med sakerna. Steg-för-steg om hur du rensar datorer och mobiltelefoner från känslig data och tips på hur och var du lättast blir av med dem och vad du kan sälja finns i boken.

gammal elektronik

 1. Gör dig av med allt det du rensat ut på något av sätten ovan.

 2. Detta är en riktig surdeg – i alla fall om du frågar mig. Så nu är du verkligen värld att fira!

Tips! När du skaffar dig nya elektroniska prylar framöver – försök att göra dig av med de gamla snarast, för då kanske det fortfarande går att sälja dem vidare, och då får du som mest betalt för dem. Och förhoppningsvis blir tröskeln lägre nu när du har gjort detta uppdrag och vet hur du ska gå till väga för att rensa.

Veckans projekt kommer i förkortad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett.

Vad tycker ni är svårast att göra sig av med vad gäller gammal elektronik? Ska bli kul att se vad ni lyckas göra er av med! Bilder får ni gärna dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller på Instagram och pinga eller tagga mig så kan jag se och kommentera. Själv lägger jag upp mina veckans projekt på Förvaringsdrottningens Insta Stories.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Denna veckas uppdrag tog min man ansvar över men då glömde jag givetvis skriva in det här. Vi har all gammal elektronik förvarad i en stor låda i förrådet och nu gick vi igenom den och åkte iväg till återvinningen med ca 90%. En av de saker vi behöll var en kamera med massor av bilder från barnens första år så att få titta igenom dem blev belöningen.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Jag har väldigt lätt för att fortsätta spara på gamla elektronikprylar. När jag köper en ny sak sparar jag den gamla för att planen är att ha den gamla i reserv om den nya krånglar. Men hur ofta händer det att jag går användning för en gammal pryl? Typ aldrig.

  Jag har så många gamla elektronikprylar att jag avgränsar detta projekt till att endast omfatta kameror och videokameror. Alla apparaterna fungerar fortfarande så jag har lagt dem i min hög att sälja. Fanns flera kameror som används med filmrulle (!). De digitala kamerorna rensade jag på bilder och lade över dem på datorn för att gås igenom någon annan gång.

  Det här avklarade projektet firas med att jag har nostalgikvällar med att titta på gamla foton 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Bra insikter! Och bra att du avgränsade ditt projekt när du kände att det blev för stort. Och vilken underbar belöning!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!