vardagsrummet

Organisera vardagsrummet – vecka 42

I vardagsrummet tittar vi på tv tillsammans, spelar spel, äter, pratar, läser eller bara hänger. Vi vill umgås där och vi vill att det ska vara trivsamt. När saker och ting ligger framme och skräpar eller om det är överbelamrat med prylar så blir det mindre avkopplande och trivsamt. Dags att ta bort irritationsmomenten här.

Checklista vardagsrummet:

 1. Ta gärna en ”före”-bild.

 2. Ta en titt på ditt vardagsrum. Är det något som stör ditt öga? Varför? Är det något du inte gillar? Kan du göra dig av med det?

 3. Finns det saker som alltid ligger framme och skräpar? Fjärrkontroller som ligger i soffan eller på soffbordet? Bärbara datorer, Ipads eller spelkonsoler som inte riktigt har sin plats och därför ständigt ligger framme? Magasin som du inte vet vad du ska göra med? Hitta platser åt dessa saker och förvaringslösningar såsom korgar, skåp och hyllor.

 4. Ta bort allt som inte hör hemma i vardagsrummet.

 5. Har du många prydnadssaker i vardagsrummet? Finns det några du inte gillar? Är de för många så att det blir plottrigt? Rensa bland dem i så fall.

 6. Hur ser det ut i dina fönster? Ligger det saker på fönsterbrädorna som inte hör hemma där? Har du krukväxter som är vanskötta och bara ser skräpiga ut? Ställ ut någon snygg skål där du kan samla småsaker och se över och pyssla om krukväxterna.

 7. Fokusera på möblerna du har i ditt vardagsrum. Finns det några du aldrig använder och som bara tar plats? Eller vill du använda dem oftare? Vad är det som hindrar dig? Kanske ingen sitter i fåtöljen för att den en ljuskälla? Kan det lösas? Gör dig av med möbler som du inte använder.

 8. Ta en ”efter”-bild.

 9. Då var det klart. Dags att fira!

vardagsrummet

Foto: Ulf Huett

Bilden kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Vore kul att läsa om vad era största utmaningar med vardagsrummet är. Bilder kan ni lägga upp på Förvaringsdrottningens facebooksida eller Instagram och tagga eller pinga mig.

Stort lycka till med veckans projekt! Och funkar inte den för er – ta något från prioriteringslistan🙂

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Ännu ett projekt med bra timing. Vi har nyligen köpt en matgrupp och börjat fylla upp den del av vardagsrummet som stått tomt efter att ha varit en lekrumshörna. Under veckan har vi satt upp nya gardiner, ordnat med belysning, fixat småskavanker på väggar och tak samt ändrat en del dekoration med tanke på nya färgtemat som kom in. Vårt ljusa vit-gråa vardagsrum har förändrats till ett lite höstigare jordtonat rum med brunt, orange och koppar. Lite småsaker kvar men så nöjda över allt som blev gjort, det blev en belöning i sig.

  Svara
 2. Lilli says:

  Tycker vardgsrummet är det enklaste rummet att hålla ordning på. Soffbord med hylla under hjälper till att få undan tex. fjärrkontrollen. Att ta hand om sina krukväxter gör så stor skillnad. Vattnar man regelbundet med växtnäring så håller dom sig gröna och fina.

  Svara
 3. Hanna H says:

  Något som jag stört mig på länge I vardagsrummet är härvan av sladdar i hörnet bakom TV:n. Efter att jag fick fiber i hemmet har det inte blivit av att jag tagit bort de gamla apparaterna och sladdarna som inte längre behövs.

  Så här gick jag tillväga för att få bort onödiga sladdar utan att riskera att ta bort någon sladd som ska vara kvar. Jag tog fram en bunt med frysetiketter. På varje etikett skrev jag två likadana siffror. Sedan klippte jag etiketterna i två delar så att det blev en siffra på varje del. Jag klistrade den ena biten av etiketten runt sladden och den andra biten på eluttaget (nr 1 hör ihop med nr 1, 2 med 2 osv). Efter det gjorde jag likadant med de andra paren av etiketterna. Om jag efteråt skulle upptäcka att jag tagit bort en sladd som skulle varit kvar är det bara att sätta tillbaka den i uttaget med matchande siffra.

  När jag var klar blev resultatet endast några få sladdar inkopplade i eluttaget. Jag kunde dessutom som lägga in sladdarna i TV-bänken så att jag slipper ha dem på golvet.

  Det här avklarade projektet firar jag med att kolla på en film 😀

  Svara
 4. Anne-Lee Andersson says:

  Läser och lär. Finns det längre videoklipp med dig? Jag har ADHD och jag kan ibland vara betjänt av att få förklaringar både visuellt och audiotativt. Jag vill alltså både läsa, se och lyssna 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!