säsongsanpassa garderoben

Säsongsanpassa garderoben för höst och vinter – vecka 41

Förra veckan säsongsbytte vi i hallen. Denna vecka fortsätter vi att säsonsanpassa garderoben. Också den ska fyllas med höst- och vinterplagg igen. Denna gång blir det enklare när du har rutinen inne!

Checklista säsongsanpassa garderoben:

 1. Avgränsa uppdraget. Ska du bara ta hand om din garderob eller även barnens? Din partner tar bäst hand om sin egen – men kanske kan ni göra det samtidigt så blir det en familjeaktivitet.

 2. Avsätt en plats där du kan hantera kläderna. Det kan vara sängen eller på golvet, men det är viktigt att du får överblick över dem och så att upp- och nedpackningen går smidigt.

 3. Ta ut dina vår- och sommarkläder från garderoben. Om du vill vara förberedd för de där första varmare dagarna så kan du lägga undan några plagg på en särskild hylla. Jag har ren ”mellan säsong” hurts i min garderob.

 4. Gå igenom vår- och sommarkläderna. Rensa ut sådant du inte kommer att använda igen nästa säsong. Hitta helst en plats att förvara sälj- och skänkhögen tills kläderna åter är i säsong. Gör dig av med släng-högen, men inte i hushållssoporna. Du kan lämna in uttjänta plagg exempelvis i många klädaffärer, så kan textilierna återvinnas.

säsongsanpassa garderoben

Foto: Ulf Huett

 1. Rensa bland dina galgar. Ta bort de trasiga och de du inte använder.

 2. Packa ner de hela och rena vår- och sommarkläderna du ska spara i vacuumpåsar. Detta kommer att spara yta och även skydda kläderna mot vindslukt och skadeinsekter. Bär ut dem till vinden, förrådet eller källaren.

 3. Packa upp höst- och vinterkläderna. Gå igenom kläderna och rensa ut om något inte kommer att användas denna säsong.

 4. Gruppera kläderna i kategorier, dvs. kjolar, byxor, toppar osv. Eller i kategorier som fest och vardag, jobb och vardag – efter vad som passar dig bäst. Eller gruppera ihop saker som du alltid bär ihop.

 5. Fundera om några hyllor eller lådor behöver flyttas om i garderoben för att bättre rymma vinterkläderna. Kanske tar dina tröjor mer plats så här års, men kjolar eller shorts tar mindre plats? Tänk på att placera det mest lättillgängligt som du använder oftast.

 6. Lägg in och häng upp allt i garderoben. Om du vill att det ska se så enhetligt ut som möjligt så kan du tänka på att hänga upp plaggen i färgordning.

 7. Klart! Nu är du rustad för de kallare dagarna som kommer. Har du hittat några skatter som du glömt att du hade och blev extra glad för? Hur ska du fira?

Som ni säkert vet vid det här laget, så kommer veckans projekt i omarbetad form från min bok, ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Lycka till med att säsongsanpassa era garderober! Och funkar inte detta projekt för er så vet ni ju också att ni alltid kan kika på prioriteringslistan i stället:)

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Gick igenom alla barnens kläder. Istället för vacuumförpackningar har jag smartstore-lådor som jag märker upp. De tar större plats men jag har utrymmet och det är enkelt att både se och ta ut ett plagg vid behov.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Jag rensade ut en hel del av mina vår- och sommarkläder som jag känner att jag inte kommer att använda till våren. Varje gång jag gör en rensning funderar jag på varför jag handlar kläder som inte blir använda. När jag prövar ett plagg i butiken och det inte känns rätt till 100 procent, varför köper jag det ändå? Det går ju tvärt emot min ambition om att bara äga kläder som jag älskar.

  Bytte ut garderobens plastgalgar mot galgar i trä som är mer hållbara och miljövänliga.

  Det här avklarade projektet firas med att jag imorgon ska använda en av mina favorittröjor från vintergarderoben 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du har kommit till denna insikt, Hanna. Den hjälper dig förhoppningsvis att avstå onödiga inköp framöver:)

   Svara
 3. Lena Petersson says:

  Klar. Jag passade på att säsongsanpassa i garderoben när jag gjorde i ordning garderoberna och plockade upp höstkläderna i hallen. Jag håller på att möblera om och städa i vardagsrummet.

  Svara
 4. Jessica Lindgren says:

  Blir inte kläderna väldigt skrynkliga när man vacumförpackar så att man får tvätta om/stryka allt när man packar upp det?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!