säsongsanpassa hallen till höst och vinter

Säsongsbyta i hallen till höst och vinter – vecka 40

Vad säger ni? Visst har det blivit dags att säsongsbyta i hallen? Jag vet – inte generellt i hela Sverige. Norr är där redan för oss andra. För kallare har det blivit så nu är det dags att anpassa hallen till en ny årstid igen. Bort med vår och sommar och in med höst och vinter. Eftersom ni gjorde detta inför våren så har du vanan inne och det går säkert snabbare och smidigare denna gång!

Checklista säsongsbyta hallen:

 1. Ta en före-bild.

 2. Ta bort allt från hallen som hör våren och sommaren till: kappor, jackor, sandaler, kepsar, solglasögon och även sommarsaker som kubbspel, picknickfiltar, och sandlådesaker, om du har sådant i hallen. Jag brukar faktiskt plocka bort sommarskor från hallen allt eftersom och förvara dem på dörren i vårt miniförråd tills det är dags att ta bort dem helt. Jackor lägger jag i min mellansäsongslåda. Med tiden har jag blivit lite allergisk mot att ha saker som inte är i säsong framme:)

 3. Passa på att dammsuga, damma av och städa på hatthyllan, skåp och lådor samt golvet.

 4. Ta fram dina höst- och vinterkläder som ska vara i hallen. Gå igenom dessa. Är det något som ska säljas eller skänkas?

säsongsanpassa - säsongsbyta i hallen till höst och vinter

Foto: Ulf Huett

 1. Häng upp de höst- och vinterkläder som du har tänkt att använda. Vill du att det ska vara riktigt snyggt så kan du alltid färgsortera dem, men det är lite av en överkurs.

 2. Ställ fram höst- och vinterskor. Har du inte plats för vinterskorna än så kan du avvakta med dem så länge och nöja dig med höstskor. Om du ställer skorna med varannan häl och tå ut så sparar du lite plats.

 3. Ta fram vantar, halsdukar och mössor och lägg dem i korgar på hatthyllan, i lådor och häng dem på krokar.

 4. Då är det endast nedpackningen av vår- och sommarkläderna kvar. Rensa ut sådant som inte kommer att användas igen nästa säsong. Hitta helst en plats att förvara sälj- och skänkhögen tills kläderna åter är i säsong. Gör dig av med släng-högen, men inte i hushållssoporna. Du kan lämna in uttjänta plagg exempelvis i många klädaffärer, så kan textilierna återvinnas.

 5. Tvätta och rengör det som är kvar.

 6. Om du ska vinterförvara dina sommarkläder på vinden eller i källaren – lägg dem gärna i vacuumpåsar. På så sätt skyddas de från vindslukten och skadeinsekter och tar minst plats. Bästa vacuumpåsarna är dem du kan suga ut luften ur med hjälp av en dammsugare. Vacuumpåsarna kan du sedan lägga i plastlådor, flyttkartonger eller resväskor ifall du har sådana som står tomma under vintern. Föredrar du att hänga upp dina vinterjackor på en hängare på vinden, häng upp dem i klädskydd eller i klädgarderober.

 7. Märk upp lådorna så att du lätt kan hitta dem när våren kommer och ställ dem relativt lättillgängligt i förrådet.

 8. Ta en ”efter-bild”

 9. Nu är det endast belöningen som återstår!

Detta projekt kommer i omarbetad form från boken ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Funkar inte detta projekt för er, så är det ju bara att ta något från er egen prioriteringslista. Ser fram emot att läsa om era hallomvandlingar. Kanske att ni samtidigt hittar saker som inte alls ska vara i hallen utan får sitt rätta plats någon annanstans. Vill ni dela med er av era före-och efter bilder så gör det gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller pinga/hashtagga mig på Instagram.

/Paulina

PS. Det är bara 2 dagar kvar med lanseringserbjudandet för min bok ”Flytta smart”. Nyttja det om ni är sugna på att köpa! Och tipsa gärna dem ni tror skulle behöva den!

8 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Höst/vinter-kläder har tagits fram successivt nu ett tag men sommarkläder och skor har hållit sig kvar i hallen så det var lämpligt att ta tag i det nu. Fick även göra en del nybeställningar av skor och overall för vår äldsta tjej. Har oxå varit på jakt efter en ny vinterjacka till mig själv men inte hittat någon. Får ta med mig den uppgiften till nästa veckas projekt.

  Svara
 2. Lilli says:

  Tog ner allt från hatthyllan och skohyllan sen torkade av dem och även väggarna i hallen blev dammsugna ordentligt och avtorkade. Vissa av höst ytterkläderna tvättade jag på snabbtvätt så de blev frächa efter att ha legat så länge. Rensade ut och slängde en del som inte var nått att spara på. Känns så skönt när man kommer hem efter jobbet eller nått och det är fint när man öppnar ytterdörren. Ett lätt sätt att bli på gott humör.

  Svara
 3. Hanna H says:

  Rensade ut flera höst- och vinterjackor samt sommarplagg som ska skänkas. Resten av vår- och sommargarderoben som ska sparas till nästa säsong packade jag ner i samma lådor som höst- och vinterkläderna låg i. Sedan ställdes lådorna tillbaka på samma plats igen. Jag tycker det är smidigt att bara byta innehållet i lådorna.

  Det här avklarade projektet firas med att jag imorgon börjar använda en höstjacka som jag längtat efter 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!