tvättstugan

Organisera tvättstugan – vecka 39

De flesta skulle nog vilja få plats med tvättmaskin och torktumlare, ett system för ostruken tvätt, strykjärn, strykbräda och kanske även städtillbehör i tvättstugan. Men många av oss har inte ens en tvättstuga, utan kanske ett litet utrymme i badrummet. Oavsett hur liten eller stor din tvättstuga eller ditt tvättutrymme är, så finns det sätt att optimera det utrymmet för att öka dess effektivitet. Mer om samt tvättsystem i min bok. Här på bloggen vi begränsar vi oss lite och fokuserar vi på att rensa och organisera tvättstugan på ett bra sätt.

Checklista tvättstugan och tvätten:

 1. Ta en ”före-bild”.

 2. Ta ut allt från tvättstugan eller utrymmet där du har tvättrelaterade saker.

 3. Rengör alla ytor.

 4. Gå igenom allt som du har tagit ut. Har du saker som inte hör hemma i tvättstugan? Hitta en annan plats åt dem.

 5. Har du ett system för att sortera din tvätt? Har du inte plats i tvättstugan så kan du göra det någon annanstans i hemmet.

 6. Märk upp korgarna med vilken tvätt som ska sorters in i dem.

 7. Avsätt en plats för udda sockor och vantar. Det kan vara en liten korg eller en påse. Gå igenom den med jämna mellanrum och para ihop sockor.

 8. Ställ fram en liten ask eller burk för saker som du hittar i fickorna när du går igenom kläderna.

 9. Om du har möjlighet, gör plats åt rena kläder som väntar på att strykas. Det kan vara en back eller en låda – eller ett skåp med klädstång där du kan hänga upp kläderna.

 10. Samla ihop det du använder oftast när du tvättar, dvs. tvättmedel, sköljmedel, skopa och tvättpåsar. Om du köper stora förpackningar – flytta tvättmedlet till en mindre plastbehållare exempelvis. Hitta en lättåtkomlig plats åt dessa saker.

 11. Har du plats i tvättstugan för att förvara extra tvättmedel, rengöringsmedel, toa- och hushållspapper m.m.? Om inte, hitta en annan plats åt dem.

tvättstugan

 1. Gör plats för de saker som du behöver ha i tvättstugan. Brukar du ofta hämta något utanför tvättstugan? Fundera om du kan flytta det till tvättstugan så att det blir närmare till hands.

 2. Ställ tillbaka sakerna enligt den nya ordningen.

 3. Märk upp för att underlätta att hitta och ställa tillbaka på rätt ställe.

 4. En papperskorg i tvättstugan för ludd och annat skräp är en bra idé om du har plats.

 5. Ta en ”efter”-bild.

 6. Nu är du värd att fira eller belöna dig själv!

Veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot ovan är taget av Ulf Huett. Är det något ni är extra nöjda i med i er tvättstuga? Ser fram emot att se läsa om era projekt och se era före- och efter bilder! Dela dem gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller tagga alternativt pinga mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Annelie says:

  När vi bodde i lägenhet hade vi kärlen ”sortera” från ikea som vi ställde på varandra i en garderob. Tjejerna ritade sedan bilder på vad som skulle läggas var: underkläder för 60, färgade kläder 30/40, vita kläder 40 och så en för rosa/rött 40. Bilderna laminerades och sattes på respektive kärl. Fungerade super. Nu bor vi dock i hus och stapeln funkar inte lika bra när den står självständigt utan garderoben. Så under veckan har vi ändrat placeringen av kärlen (dock behållt dem) för att få mer golvyta och för att de ska stå stadigare. Sen har vi tvättat som tokar och städat tvättstugan riktigt ren. Känns bra. Nu har vi dessutom blivit lite friskare så verktygstavlan är införskaffad och uppsatt och vi har slängt ett släp med saker på återvinningscentralen. Känns väldigt skönt att äntligen komma i fatt.

  Svara
 2. Lena Petersson says:

  Klar. Jag har tvättmedlet med tillbehör och sortering av smutstvätt i badrummet där tvättorkmaskinen finns. Jag har inte plats för någon sortering av den rena tvätten så jag försöker att få in den i garderoben så fort som möjligt för att slippa ha den liggande på tvättmaskinen. Jag har organiserat om i garderoben för att lättare kunna hantera den rena tvätten.

  Svara
 3. Hanna H says:

  I min tvättstuga samlas tyvärr grejer som egentligen inte har där att göra. Utrymmet har blivit någon sorts mellanlandning för gamla krukor, saker som ska vidare till förråd och andra prylar som inte har någon fast plats i hemmet.

  Rensade bort och sorterade upp det som skulle vara kvar i tvättstugan. Insåg att jag behövde en hylla på väggen för att skapa bättre förutsättningar för förvaring och få bort saker från golvet (och att jag tänkt på det länge). Kom på att jag hade en passande hylla i förrådet så då satte jag upp den. Det är verkligen en tillfredställande känsla när något, som man funderat på ett bra tag, faktiskt blir klart.

  Det här avklarade projektet firas med en filmkväll:)

  Svara
  • Paulina says:

   Du måste ha känt dig riktigt nöjd med detta. Bra jobbat! Extra kul när det blir en surdeg som man har tänkt på länge och som man blir av med tycker jag!

   Svara
 4. Anonym says:

  Jag är extra nöjd över att ha en Elfa-sektion med fyra korgar. Där lägger vi tvätten i rätt tvätt direkt så vi slipper sortera tvätten. En låda för vitt, en för svart, en för färgat och en för rött/rosa. När lådan är full är det lagom för en tvättmaskin. Korgarna har vi uppe i klädkammaren och då är det enkelt att ta med sig lådan ner till tvättstugan.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!