Gör dig av med sakerna

Gör dig av med sakerna – vecka 38

Att rensa är en förutsättning för bra förvaring. I början av året skapade ni era utkorgar på olika ställen i hemmet. Om ni inte har fått in en regelbunden rutin av att tömma dem, så kan det efter senaste tidens förråds- och garageröjningar vara hög tid att ta itu med dem nu.

För vissa är det en liten uppgift och för andra är det ganska jobbigt mentalt – oavsett hur mycket eller lite det finns att sälja, skänka eller slänga. Det kan ha att göra med tiden det tar att lägga upp en annons, eller det känslomässiga i att göra sig av med saker. Därför ägnar vi ett separat uppdrag åt detta – för att säkerställa att allt det ni rensat ut faktiskt också lämnar hemmet (detta pratade jag lite om i P4 Extra igår).

Checklista gör dig av med sakerna:

 1. Passa på och ta en sväng runt i ditt hem och se om det finns ytterligare saker som du inte använder och borde göra dig av med. Lägg till dessa till dina utkorgar.

 2. Gör din avgränsning beroende på hur mycket du orkar göra dig av med. Det viktiga är att du skapar en rutin för detta.

 3. Ta bilder på saker som du vill sälja.

 4. Bestäm var du ska sälja av dessa. Blocket, Tradera, Bloppis på Facebook, second hand-affär eller traditionell loppis? Fundera över vilken form som känns minst jobbig för dig. På Tradera behöver du posta saker. På Blocket hämtas de hemma hos dig. Ska du sälja dina barns saker så kan du involvera dem också! Det kommer att sporra dem att göra sig av med saker de inte längre använder och lära sig pengarnas värde.

 5. Om du vill du skänka saker – fundera vart de ska – en viss typ av välgörenhet, som Stadsmissionen eller Alla Kvinnors Hus? Även här är det vettigt att fundera över vad som känns smidigast så att det verkligen blir gjort. Vissa hjälporganisationer som Myrorna kan hämta upp sakerna.

 6. Resten ska du slänga.

 7. Om du har tjänat pengar på detta – fira för dem!

Gör dig av med sakerna Paulina Draganja

Foto: Ulf Huett

Detta projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Det ska bli kul att läsa vad ni har gjort er av med!

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Jag har alltid ca 3 saker ute till försäljning. Jag har gjort som vana att lägga ut en ny vara samma dag som jag fått en annan vara sålt. Under veckan har jag plockat och rensat för att åka iväg med ett släp till återvinningscentralen men förkylningen har satt stopp för det. Jag tjuvstartade därför med nästa projekt tvättstugan och får kombinera åvc-besöket med färdigställandet av tvättstugan under veckan istället.

  Svara
 2. Yasmine says:

  Jag har blivit väldigt ”lat” på senare dar och orkar mig väldigt sällan ta tid att lägga ut saker till försäljning. Däremot passerar jag erikshjälpen till och ifrån jobbet, så allt som är helt och rent som rensas ut åker dit, även barnkläder som man kanske kunde fått en slant för men den lata sidan tar över och jag skänker det hellre. Det kommer ju iallafall gå vidare i kretsloppet och pengarna går till någonting bra.

  Svara
 3. Hanna H says:

  Rensning av utkorgarna är verkligen välbehövligt efter denna sommar då jag rensat ut många prylar. En stor nackdel med att samla sakerna i utkorgar är att jag inte blir av med dem på en gång. Så när jag går igenom korgarna och rör vid varje sak händer det ofta att jag inte alls vill göra mig av med dem. Inte för att jag behöver grejerna utan för att det är väldigt svårt känslomässigt att skilja sig från dem. Samtidigt är det svårt att hinna med att göra sig av med grejer direkt efter att jag rensat ut dem.

  De flesta sakerna som rensats ut ska säljas. Jag föredrar Tradera för att tjänsten har många användare och därmed är det stor chans att jag blir av med prylarna. Större saker som är svåra att skicka lämnar jag till second hand.

  Detta uppdrag avgränsar jag på så sätt att jag avvaktar med att gör mig av med jul- och vintergrejer. Det är ju inte så många som är intresserade av dem i början av hösten.

  Detta avklarade projekt ska firas med att jag ska läsa en bok om att rensa i sitt liv:)

  Svara
 4. Rebecka M says:

  Jag lånade faktiskt bil för ett par v sedan och körde iväg ett par lådor och påsar till second hand. Skönt, dessa hade stått i sovrummet ett tag (läs: sedan i våras!). I fortsättningen ska jag ta en kasse på cykeln om jag ska ner på stan, så det inte samlas så mycket i hemmet 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!