Tvättcirkeln

Tvättcirkeln – så får du det att flyta på

Tvätt är en ”never ending story”. Innan man ens har strukit den sista blusen av dagens tvättskörd, så har det redan börjat om på nytt. När man tänker efter så är det som en evig cirkel som kan bestå av följande steg:

Tvättens kretslopp

Samla in smutstvätten – lägga smutstvätten i tvättkorgen – sortera smutstvätten – tvätta – torka- sortera och vika – stryka – lägga kläderna i garderoben – använda – samla smutstvätt.

Eller – man önskar att det var en cirkel, ett kretslopp som fungerade och flöt på. Men ofta så fungerar inte någon del riktigt. Som att kläder som har tvättats bara ligger där på hög och väntar på att någon ska lägga in dem i skåpen. Eller att strykhögen ska strykas. Så man kan ha alla kläder tvättade men ändå inget i garderoben. Så hur ska man få tvättcirkeln att rulla på smidigt? Här kommer några tips som jag försöker efterleva:

 • Låt inte smutsvätten ”mellanlanda” i lägenheten eller huset, utan lägg den direkt i tvättkorgen. Lär övriga medlemmar att göra detsamma. Resultat – sparad tid på att gå runt och plocka efteråt.
 • Skapa ett system bland dina tvättkorgar, så att du kan sortera tvätten redan när du kastar den i smutstvätten. Då slipper du göra det precis innan du ska tvätta.

Genom att göra detta blir bilden redan förenklad och mindre att göra:

Tvättcirkeln

 • Försök vara så effektiv som möjligt inom varje ovanstående delmoment. Till exempel: när du samlar ihop den torkade tvätten, vik och sortera den direkt i olika högar efter var kläderna ligger i skåp eller lådor. Då behöver du bara öppna varje låda eller skåp en gång och lägga dit alla kläder som hör dit. Det sparar en hel del tid.
 • Är ni flera i familjen kan ni enas om att dela upp arbetsuppgifterna. Alltså – Kajsa är ansvarig för att tvätta, Pelle för att stryka. Detta kan man naturligtvis rotera så att det inte blir för enformigt för Pelle och Kajsa att hålla på med samma uppgift.
 • Schemalägg delarna. Till exempel tvätt tisdagar varannan vecka, sortering på onsdagar, eventuell strykning på torsdagar när du ändå kollar på ditt favoritprogram eller något i den stilen. Detta tror jag är nyckeln till att få ”tvättcirkeln” att rulla på.

/Paulina

6 Kommentarer
 1. ErikaGren says:

  Jag har en torkställning på hjul som jag drar från badrummet till klädkammaren så tar jag tvätten direkt från torkställningen och viker ner den i rätt låda. Sedan drar jag med mig torkställningen in i barnrummet och gör samma sak. Det förutsätter dock att man har nära från tvättstuga/badrum till garderoben/klädkammaren.

  Svara
 2. Jossan says:

  Jag och min sambo har barn på varsitt håll, och mina är hemma varannan vecka, medan hans barn alltid är hemma. Vi har två tvättkorgar i vårt badrum – hans och min- där vi separerar vår tvätt så att jag tvättar för mig o mina barn, funkar toppenbra måste jag säga. Saker som handdukar och lakan tvättar oftast jag.
  Kör bara underkläder och handdukar i torktumlare och hänger allt annat för att torka, vilket gör att jag mycket sällan behöver stryka något utan kan vika och lägga in i skåpen direkt.
  Så för att vara en familj på 5 så tvättar jag max 1 dag per vecka, vikning tar max 30min.

  Svara
 3. Anonym says:

  Brukar försöka sortera tvätten efter person så slipper man springa runt i hela huset för att lägga in kläderna i olika garderober. 😊

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!