garaget

Rensa i garaget eller verktygslådan – vecka 37

Lördag igen och dags igen för veckans projekt! Denna vecka handlar om garage. Detta projekt är stort och därför bäst att göra tillsammans med resten av familjen – och lika bra att avsätta hela helgen till det. Se det som en glad överraskning om ni blir klara tidigare.

Har man ett garage är det lätt att det snabbt fylls med alla prylar som kanske skulle kunna vara bra att ha någon gång, men som du nog egentligen borde köra till tippen, sälja av eller ställa i förrådet. I röran blir det svårt att hitta viktiga saker som laddaren till skuvdragaren eller miniskruvmejseln. Och det blir jobbigt att ta fram cykeln eller gräsklipparen och risken finns att de blir använda mer sällan än du skulle vilja. Till slut inte längre finns plats för bilen…

Checklista garaget:

 1. Ta en före-bild.

 2. Utse en yta där du kan gruppera sakerna du förvarar i garaget, t.ex. på gräsmattan eller infarten utanför.

 3. Utse en yta där du ställer svarta sopsäckar som du kan sortera saker i direkt som ska till tippen.

 4. Utse en yta där du ställer allt som du vill skänka eller sälja. Ta kort på allt du ska sälja så har du det gjort.

 5. Ta ut allt ur garaget. Gruppera efter hur saker och ting hör ihop: verktyg, maskiner, trädgårdsredskap, barnens uteleksaker, sportutrustning, muttrar och skruvar m. m.

 6. Vad tycker du är viktigt att ha lättillgängligt i garaget? Dessa ska du prioritera när du organiserar om i garaget.

 7. Rengör alla ytor. När garaget ändå är tomt så har du möjlighet att fräscha upp det genom att måla om vid behov – men bara om du har tid och ork.

 8. Rensa ut allt som inte ska vara i garaget framöver. Rensa även bland kategorier som du tänker behålla. Här kan också finnas saker som har blivit trasiga eller som du inte längre använder.

 9. Hur kan du förvara saker i garaget på bästa sätt framöver? Golvet ska du hålla så prylfritt som det bara går, så det gäller att använda väggarna. Se till att ha bra hyllor för förvaring och gärna krokar för stege, trädgårdsslang och annat som tar upp golvyta. Särskilda fästen för cyklar sparar också mycket plats, liksom förvaring i taket för t.ex. skidor eller takboxen. Behöver du skaffa hyllor, lådor, behållare till småförvarig eller krokar? Komplettera med det i så fall.

 10. Skapa en utkorg/utstation också i garaget för saker som ska lämna hemmet och garaget på sikt.

 11. Ställ och häng alla saker som du har bestämt ska vara i garaget på sin nya plats. Det som du använder oftast ska du placera mest lättillgängligt.

 12. Märk upp så mycket som du kan så att du både kan hitta lättare framöver och ställa tillbaka sakerna på sin plats.

 13. Ta en efterbild!

Om inte resten av familjen varit involverad – gå igenom den nya ordningen med dem.

 1. Hur många saker har du lyckats att rensa? Skriv ner dem på din ut-lista.

 2. Välkommen ordning! Och nu är det verkligen dags för en belöning!

garaget

Foto: Ulf Huett

Både bilden och veckans projekt kommer i förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma, ett projekt i veckan”. I den går vi även igenom verktygslådan som alternativ till garaget. Ni som inte har garage kan göra just detta eller ta något från er egen prioriteringslista.

Ser fram emot att läsa om era framsteg med era projekt här på bloggen! Vill ni lägga upp bilder så gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller tagga/pinga mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Vi har haft verktyg på tre olika ställen och det har varit kaos. Orsaken är att när man är inne i huset vill man inte gå ut till garaget och hämta och vice versa. Sen har en del verktyg hamnat i förrådet av ngn märklig anledning, förmodligen för att de mellanlandat där eftersoom det ligger mellan garaget och huskroppen. Så nu har vi kommit på en lösning. Vi ska sätta upp en verktygstavla i förrådet. Vi har kollat upp vilken vi vill ha och ska handla den när vi blir friska nog att ta oss ut =). Under tiden har jag samlat ihop verktygen i en smart store låda som nu ligger i förrådet.

  Svara
  • Paulina says:

   Å så bra! Föredömligt att ni funderade igenom varför det har blivit som det har blivit och kom på en bättre lösning! Hoppas att det blev bra med tavlan!

   Svara
 2. Hanna H says:

  Min verktygslåda håller på att svämma över. Inte bara av verktyg utan även av snörstumpar och träbitar. Jag har mycket svårt för att slänga saker och tänker att sakerna jag sparar på kan komma till användning. Men jag måste verkligen ändra mitt tankesätt. OM någon av de sparade grejerna blir använda i framtiden är det ju faktiskt bättre att köpa grejen istället (helst på second hand). För handen på hjärtat, hur många av alla kan vara bra att ha-prylarna har senare också använts? Typ ingen.

  Efter att jag rensat hårt i verktygslådan och ordnat upp efter kategorier blev det mycket mer överblickbart och härligt luftigt. Skruv, plugg och annat smått sorterade jag upp i olika fack i genomskinliga sortimentslådor.

  Det här avklarade projektet ska jag fira med att läsa en gör det själv-bok med fokus på hemmafix:)

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!