Bulle Journal höstplanering

Bullet Journal – både planering och kreativitet!

Bullet Journal har blivit riktigt populärt. Den förenar både planering och kreativitet. Själv har jag inte börjat med det än, trots att jag både älskar planering och är en kreativ person, så det borde passa mig alldeles utmärkt. För att få tips och inspiration frågade jag därför Bullet Journal proffset, Sara Ljungdahl Holst, om att skriva ett gästinlägg. Sara är för övrigt en fantastisk illustratör och driver eget bolag med det som affärsidé, vilket är extra inspirerande tycker jag. 

Så här skriver Sara:

En bullet journal är en anteckningsbok där man ritar upp sin egen planering. Flertalet av de som sysslar med bullet journals ritar och skapar veckouppslag för hela år och skriver in olika händelser, uppdrag, att göra, ja som i en vanlig kalender. Men skillnaden jämfört med en vanlig kalender är att man i en bullet journal skapar allt från början på egen hand. Man kan blanda text, tabeller och teckningar hej vilt och resultatet blir härligt kreativa uppslag och ofta med tilltalande, organiserade uttryck. Jag tror att alla som gör bullet journals älskar organisering och planering.

Bulle Journal höstplanering

Design I tusentals olika varianter

Det roligaste, tycker jag, är att man är fri att göra exakt vilken design som helst på sina uppslag. Instagram och Pinterest kryllar av den ena härligare idéen än den andra, man kan hämta inspiration och göra det man själv tycker är finast eller roligast. Färgglatt eller i gråskala, massor av detaljer eller mer rent. Stora snirkliga bokstäver, eller små ”boxiga” varianter eller vad som helst däremellan.

Många utgår från anteckningsböcker med förprickade blad, då är det lätt att skapa linjer och rutor som blir jämna och fina utan att prickarna syns så mycket: 

Bullet Journal rubrik

Stunden man tar sig att sitta och rita och skriva blir skön och avkopplande, bortom teknikens skärmar. När det är bullet journal-dags åker bara boken fram i sällskap med massor av härliga pennor och kanske en rykande tekopp.

Personligen räcker tyvärr inte tiden till att göra en bullet journal med veckouppslag för ett helt år. Men eftersom jag tycker idén med skapandet och planerandet i sig är så fantastiskt kul, hittar man istället i min anteckningsbok fristående listor, en del trackers, samt sidor som fungerar som en slags loggbok för familjens kolonistuga. Ett liv med tre barn gör att det är full fart mest hela tiden, därför har jag också valt att göra ett uppslag som jag kallat Moments I give to myself (bara för att inte glömma bort mig själv ibland). 

Bullet Journal - moments I give to myself

Trackers – vad är det?

Det är vanligt att man trackar olika saker i sin bullet journal, man kan tracka hur ofta man tränar, hur ofta man dricker vatten, hur man sover med mera.

Bullet Journal - sleeptracker

Visst finns det en massa smarta appar för detta, men det går lika bra att ta en fin penna och fylla i en en ruta eller ett fält med denna information i sin bujo.

Här har jag skapat en planeringsmall för barnen: 

Bullet Journal planering barnen

För att hålla koll på och eventuellt upptäcka mönster i hur de mår har jag skapat denna tracker:

Bullet Journal - moodtracker kids

Bullet journal som listor

Privatekonomi kan man också hålla koll på med hjälp av bullet journal! Här har jag gjort en lite roligare lista för utgifter där jag använt olika pennor och färger.

Bullet Journal privatekonomi

Bullet journal som loggbok

Här börjar min loggboksdel där jag skriver vad vi gör i vår kolonistuga varje gång vi varit där. Skoj att kunna följa upp och jämföra nästa år.

Bullet Journal - dagboksanteckningar kolonistuga

Det vikigaste om man känner för att sätta igång med bullet journal är ändå att man ska tycka att det är kul och kravlöst. Och hinner man inte få ned det man tänkt, så gör det ingenting. Då är det bara att vända blad och ta nya tag en annan dag.

Om du vill se fler av mina bullet journal-uppslag eller andra illustrationer och designuppdrag, välkommen att kika in på min sida Makeithappy eller @makeithappybysara på Instagram.

Glada hälsningar

Sara Ljungdahl Holst

 

Visst är Saras Bullet Journal magisk? Att få göra den tror jag motiverar till att vara organiserad! Och när jag hade läst hennes text så förstod jag att jag faktist har börjat på min egen bullet journal med veckouppföljningar för det viktigaste jag vill åstadkomma. Med små rutor jag kryssar för:)

Har ni testat Bullet Journal? Vad är era tankar och erfarenheter kring det? Vad är bäst med det? Vad var svårast? Finns det några nackdelar? Har ert liv blivit mer organiserat tack vare den?

/Paulina

 

4 Kommentarer
  1. Cissi says:

    Tyvärr sätter jag lite höga krav på hur jag vill ha det och visste då att jag aldrig skulle orka göra en veckouppslag och så från grunden. Valde därför att göra en kalender hos personligalmanacka.se och välja alla valbara sista sidor med prickar så jag kan göra trackers och listor där. Har fortfarande svårt att få tid att sätta mig med det, men älskar ändå att få hålla på med det! Behöver dock lite mer tid att testa innan jag kan uttala mig om det fungerar med planeringen! Tror man hittar sina sätt och vad som fungerar efter en stund. 🙂

    Svara
    • Paulina says:

      Har haft personig almanacka i flera år innan jag gick över till det digitala:)

      Svara
  2. Händelsevis says:

    Jag har haft BuJo i många år och gillar flexibiliteten mest! Vissa dagar behövs inga listor eller trackers, då gör jag ingen dag, en annan dag behöver jag massa utrymme och använder flera blad.
    Gillar också överblicken man får och har flera olika slags långtidsplaneringar där jag kan se vad veckan/månaden/hösten/året kommer innehålla. Och så kan jag få det på mitt eget sätt!

    Svara
    • Paulina says:

      Yes. Det tycker jag ockås är bra. Jag har gjort veckouppföljningar som man inte har några mallar till på andra ställen.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!