kvinnor mer frustrerade över oordning än män

Kvinnor mer frustrerade över oordning än männen

I samarbete med Elfa

Visst känns det som att vi kvinnor blir är mer frustrerade över oordning än männen? Om det är vi som oftare ser saker som ska göras och irriterar oss mest på det så blir det ofta vi som till slut även gör något åt saken. Vilket i sin tur resulterar i att vi gör mer hemma. Absolut inte överallt. Men ofta. Det känns så i alla fall.

Förvaringsrapporten, som Elfa har gjort, där över 4000 personer i Norden intervjuades, bekräftar faktiskt detta! Den visar just att negativa känslor runt förvaring och frustration samt stress är dubbelt så vanligt bland kvinnor. Kvinnor ser utmaningar med förvaring och för mycket prylar i högre utsträckning än män. Kanske leder det till att vi kvinnor också identifierar ett problem och vet att ett jobb måste göras här. Och det är som sagt oftast vi som tar tag i det hela. Det är i alla fall så hemma hos mig (även om vi också har den uppdelningen i våra arbetsuppgifter hemma, där Sven tar huvudansvaret för matlagning och matinköp i stället). 

Men hur kommer det sig att männen inte verkar se detta i lika stor utsträckning som vi kvinnor? Här kan jag inte annat än att vara amatörpsykolog och gissa vitt och brett och generalisera över halva befolkningen. Men jag tror att männen lättare kan bortse från saker om de bestämmer sig för det. Jag tror det. För enligt rapporten så är de ändå 8 av 10 nordbor som tycker att det är för mycket kläder och saker hemma. Detta måste ju inbegripa männen. Så det verkar som att de identifierar själva problemet, men bestämmer sig för (medvetet eller omedvetet) att bortse från det. Vad tror ni?

kvinnor mer frustrerade över oordning än män

Lite mer kuriosa från Förvaringsrapporten är att även åldern spelar in här – ju äldre vi är desto vanligare blir uppfattningen att vi har för mycket prylar. Det låter i och för sig logiskt tycker jag. Och det är främst boende i hus som tycker att de har mer saker än de behöver – det tycker framför allt de som har barn i hushållet. Också logiskt med tanke på att de som bor i hus har mer plats att samla saker på och därmed inte behöver rensa lika ofta. Så det finns fördelar med att bo mindre!

/Paulina

PS. Detta är vår största förvaringsutmaning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!