förvaring under sängen

Förvaring under sängen – vecka 36

Alla vill inte ha saker under sängen. Några vill hellre ha det luftigt, andra har för låg säng och får inte plats med något under. Men för dig som behöver mer förvaring hemma kan utrymmet under sängen verkligen göra skillnad. En enkelsäng på 90 cm innebär nästan 2 outnyttjade kvadratmeter. För en 180 cm dubbelsäng blir det 3,6 kvadratmeter. I min lägenhet är det en räddning och jag förvarar reseprylar, kamerautrustning, handväskor och presenttillbehör där. Jag plockar in- och ur något ur lådorna minst en gång i veckan, så för mig handlar det om aktiv förvaring.

Men du kan också bestämma dig för att använda platsen under sängen till att förvara sådant som exempelvis inte är i säsong, och som du har plockat bort från garderoben och hallen. Du kan förvara dina hobbytillbehör där, som du inte använder så ofta men vill ha lättillgängliga när tid och lust infinner sig. Eller så kan du använda denna yta som ett extra förråd åt saker som du inte alls använder ofta men inte vågar ha på vinden, som exempelvis fotografier. Om du vill använda ytan under sängen till förvaring så ska du göra på följande sätt.

Checklista förvaring under sängen:

 1. Förvarar du något under sängen idag? Ta i så fall ut det och städa under sängen.

 2. Bestäm dig vad du ska förvara under sängen framöver. Ska det bli aktiv förvaring, alltså saker som du vill komma åt relativt ofta, eller passiv förvaring – sådant som du vill ha i hemmet men inte behöver komma åt?

 3. Ju oftare du behöver komma åt det du förvarar under sängen, desto viktigare är det att tänka på funktionella förvaringslösningar. Jag rekommenderar lådor på hjul med viklock. För passiv förvaring är det inte lika noga, men tänk ändå på att det ska vara lätt att dra ut för att kunna städa enkelt. Och se till att det finns lock som skyddar mot damm.

 4. Leta fram lådor som passar för dig och mät hur många du får plats med under din säng. Komplettera med de förvaringslösningar som bäst passar för det du ska förvara.

 5. Gruppera saker ihop i lådorna så att de hänger ihop. Rulla in lådorna.

 6. Klart! Hur ska du fira?

förvaring under sängen

Foto: Ulf Huett

Denna veckans projekt kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där jag även denna vecka går igenom av belysning i garderoben. Funkar inte denna projekt för er så har ni förhoppningsvis en egen prioriteringslista att välja ur.

Ska bli roligt att läsa vad ni har eller har tänkt att förvara framöver under sängen. Vill ni dela med er av bilder går det bra att göra på Förvaringsdrottningens facebooksida eller pinga alt hashtagga forvaringsdrottningen på Instagram. Blir så glad av att läsa era historier och se era lösningar!

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Nu blev jag ordentligt efter med uppdraget men skam den som ger sig. Jag tröstar mig med att jag fick uppdraget gjort i alla fall. Eller jag och jag, det här uppdraget gjorde jag tillsammans med min äldsta dotter. Hennes sänglådor har legat omonterade i förrådet sen flytten för knappa 3 år sedan (tragiskt men sant). Nu skruvade vi ihop dem. Det är tre stycken och ena har hon lagt ned mjukisdjur i medan övriga två än så länge är tomma. Blev bra och dottern tyckte att det här var riktigt bra för nu slapp hon även känslan över att ngn kunde ligga gömd under sängen. win win

  Svara
 2. Lilli says:

  Jag har förvaring under sängen som en tillfällig lösning. Det kan tex. vara sånt som jag har köpt nytt som ska in i skåp som är överfulla ,då får det ligga under sängen tills skåpet är städat så det får plats. Men lägger även födelsedags presenter under sängen .

  Svara
 3. Henna says:

  Smart med under-säng-förvaring. En sak jag önskar tips om är ordning bland glödlampor/ledlampor. När någon går sönder är det aldrig rätt sort hemma. Vissa lampor ligger orörda år efter år.

  Svara
 4. Hanna H says:

  Under min säng finns en låda på hjul med viklock. I lådan förvarar jag extrakuddar och täcken. På vintern är det sommartäcken och på sommaren ligger vintertäcken under sängen. Varje gång jag dammsuger i sovrummet drar jag ut lådan den för att det inte ska samla sig så mycket damm under sängen.

  Vid genomgången av innehållet i lådan rensade jag ut två kuddar.

  Jag har länge funderat på att jag borde maximera förvaringsutrymmet under sängen genom att placera ytterligare en låda på hjul där. Lådan är faktiskt redan införskaffad sedan någon månad men jag har inte tagit tag i det så det här projektet var perfekt. Nu är lådan invigd och jag har plädar i den:)

  Svara
 5. Lena Petersson says:

  Klar. Jag hade en låda under sängen förut, men när jag installerade ljusslinga med rörelsesensor under sängen så kändes det som om lådan var i vägen. Den används i förrådet istället. Jag håller på att försöka organisera i hallen och köket med hjälp av Elfa.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Förvaring under sängen var veckans projekt. Vi har planerat för, och börjat köpa in för, att äntligen renovera vårt sovrum och att börja rensa kändes därför ytterst relevant. Mannen dammsög under sängen och återställde det vi vill ha där (även om det snart ska bort igen när vi måste tömma för att kunna renovera..). Än så länge förvarar vi träningsvikter och en hemmagjord massagebänk under vår säng. Ursäkta tråkig bild… […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!