Så får du både jobbet gjort och hemmet städat när du jobbar hemifrån

En läsare skrev detta:

”Jag studerar och när jag väl sitter hemma så ställer jag timern på 20 min med plugg och sen 10 min med hemmasysslor som tvätt, disk, städ. Inget hinner bli tråkigt och jag får bra små pauser i pluggandet som gör att jag kan bibehålla mitt fokus.”

Väldigt smart! Jag kör själv samma grej när jag jobbar hemifrån och både vill få jobbet gjort och få hemmet städat. Detta av två skäl. Jag är ju en person som ogillar oordning runt omkring mig. Det gör att jag vanligtvis inte kan låta bli att plocka eller städa hemma. Men bara för att jag jobbar hemifrån betyder ju inte att jag ska göra det. Det  är ju min arbetstid. Å andra sidan behöver jag ta pauser när jag jobbar. Jag ställer därför in min koncentrationsapp på 25 min och jobbar koncentrerat under den tiden. När tiden är slut sätter jag min timer på mobilen på 5 min. Dessa 5 minuter är mina pauser. Då ska jag vila från mitt jobb för att orka hålla mig fokuserad hela dagen (det finns studier som styrker detta). Samtidigt är det viktigt att röra på sig när man sitter still vid datorn hela dagen. Det är ytterligare en anledning till att ta pauser. Så när jag tar en paus så passar jag på att göra något hemma. Sedan brukar man ju ha en timmes lunch. Är jag färdig med min lunch tidigare så kan jag också nyttja den tiden till hushållsarbete (om jag vill så klart). Och så en fikapaus på en halvtimme alternativt två på en kvart. På så sätt både jobbar jag effektivt, använder vilopauserna till att röra på mig samtidigt som jag får saker gjorda hemma!

Förutom detta så är denna tidsplanering en plan i sig. Vilket fungerar på samma sätt som när man gör upp vilken plan som helst – du slutar störa dig på det du vanligtvis stör dig på för att man ju har en plan för det. Avgränsar jag tiden så vet jag att jag har en plan, och då kan jag fokusera på jobbet.

Om du gör på det sättet behöver du aldrig ha dåligt samvete att du har ”fuskat” när du jobbar hemifrån. Jobbet blir ju gjort och den tiden du har lagt på hemarbete är samma tid som du hade tagit pauser och lunch på arbetsplatsen.

Förslag på hushållssysslor som låter dig röra på dig och som passar att utföra under dina korta pauser:

  • vattna blommorna
  • diska enstaka saker som ligger i diskhon
  • plocka ur diskmaskinen
  • dammsuga (tills klockan ringer)
  • lägga in en tvätt
  • plocka upp tvätten
  • hänga upp tvätten
  • sortera tvätten (förslagsvis på sängen så att du kan stå upp)

Det ger dig både motion och tillåter hjärnan att vila inför nästa arbetspass!

Så får du både jobbet gjort och hemmet städat när du jobbar hemifrån

Att hålla reda på tiden med hjälp av en vanlig äggklocka fungerar naturligtvis lika bra som en timer på mobilen.

Detta tillvägagångssätt kan även vara till hjälp för den som har svårt att komma igång och jobba hemifrån eller har lätt att fastna i sociala medier mm. Där kan sociala medier användas som belöning under pauserna. Men enbart då! Stå i så fall hellre upp eller gå runt i hemmet medan du belönar dig själv, så får du lite motion på köpet:).

Att ta med sig något från ett rum till ett annat när du ändå ska gå dit kan du alltid göra och även självfallet när du jobbar hemifrån. Det kostar dig aldrig någon extra tid:)

Har ni några andra tips när ni jobbar hemifrån?

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!