rensa och organisera förrådet

Rensa och organisera förrådet – vecka 35

Jag vet vad ni tänker. Men det måste göras förr eller senare. Lika bra att ta tag i det nu när vi har energi efter sommarsemestern och i bästa fall ser fram emot att komma tillbaka till vardag och rutiner. Och jag lovar att göra det så smidigt som möjligt för er genom att ta er igenom detta steg för steg.

För att det ska gå så snabbt som möjligt råder jag er att engagera någon eller några i familjen. Fundera igenom en gemensam och riktigt bra belöning som ni ska göra tillsammans efter att förrådet är rensat, som en tydlig morot. Och avsätt helst en hel helg till detta. Kanske blir ni klara tidigare, men lika bra att ha lite marginaler. Har ni riktigt små barn så kanske någon kan hjälpa att passa dem medan ni röjer förrådet? Visualisera målet. Tänk dig hur skönt det kommer att kännas att ha ett välorganiserat och rensat förråd. Och att vara klar. Den känslan är faktiskt otroligt positiv.

Checklista förrådet:

 1. Gör din avgränsning – ska du gå igenom precis allt du har i förrådet eller ska du hoppa över en viss typ av saker till nästa gång? Det kan exempelvis vara papper, minnessaker, barnkläder, verktyg m.m. Om du ska hoppa över något på grund av tidsbrist, ställ då dessa saker ihop och boka in ett nytt tillfälle i kalendern då du ska gå igenom dem.

 2. Ta helst ut allt ur förrådet. Går det inte på grund av platsbrist runt omkring, ta ut så mycket som du kan så att det finns plats att organisera om.

 3. Gå igenom dina saker och rensa. Var sträng och försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Kommer du verkligen att använda den där gamla ryggsäcken? Tror du verkligen att du kommer att läsa dina gamla skolanteckningar igen? Barnens sportsaker och kläder – hur mycket av det behöver ni spara? Hur länge har du haft kassettbanden på vinden? Eller DVD skivorna? Kanske dags att göra sig av med dem ändå?

 4. Ställ ut svarta säckar och sortera det du slänger direkt.

 5. Gruppera ihop det som du ska behålla efter hur de hör ihop och lägg dem därefter i lådor.

 6. Märk upp lådorna så att du vet vad som finns i dem. Gör det både på lång- och kortsidan så att du kan läsa vad som finns i hur du än väljer att ställa dem. Eventuellt numrerar du lådorna och skriver ner innehållet mer utförligt i ett block eller ännu hellre i datorn eller en app så hittar du snabbare.

 7. Tänk ut en struktur i ditt förråd. Det du inte använder aktivt utan endast förvarar ska vara längst in i förrådet. Ju oftare du behöver använda något desto mer lättillgängligt ska det placeras.

 8. Tänk även på att använda väggar och taket för att optimera utrymmet. S-krokar är bra om du har galler. Annars kan du sätta upp stänger i vilka du exempelvis kan hänga upp sportutrustning.

rensa och organisera förrådet

Foto: Ulf Huett

 1. Lätt tillbaka sakerna i förrådet enligt den nya ordningen.

 2. Bestäm var du ska sälja och skänka dina saker. Gör dig av med dem så snart som möjligt.

 3. Är detta värt att fira? You bet!!!

Denna är en förkortad version av veckans projekt från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Ser fram emot att läsa om vad ni har rensat och hur ni har organiserat era förråd! Och vill ni lägga upp bilder för att peppa varandra så går det utmärkt att göra det på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram och tagga eller pinga mig.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Det fick bli en rejäl avgränsning denna gång eftersom vi haft nog med att färdigställa vårt lilla köksprojekt (som blev rätt stort ändå). Vi tog tag i en av de många flyttkartongerna som nu stått ouppackade i snart 3 år. En del grejer har man saknat medan andra saker las ut till försäljning. Blev en bra rensning även om mycket kvarstår.

  Svara
 2. Lena Petersson says:

  Klar. Jag började redan i januari och har arbetat mig fram. Rensat, köpt genomskinliga backar och s-krokar, organiserat om. Jag blir nog aldrig helt klar, men just nu kan jag hitta mina saker och sitta på en campingstol på golvet så det är gott om utrymme.

  Svara
 3. Hanna H says:

  I mitt förråd hamnar allt som jag inte orkar ta tag i för stunden. Men här finns också säsongsprylar som julpynt och vinterkläder.

  Det här projektet avgränsade jag genom att låta bli lådorna med gamla pärmar och papper. Mest för att det tar så lång tid att gå igenom papper men också för att det känns som att man inte kommer någon vart i rensandet när pappershögarna knappt minskar.

  Efter att jag gått igenom resten av innehållet i förrådet och grupperat det i spara, sälj, skänk och släng märkte jag upp lådorna för det som ska sparas. Följde dina tips Paulina:) så smart att märka upp på både lång-och kortsida. Numrerade även lådorna och skrev upp innehållet i dem i ett kollegieblock. Känns bra att ha det i pappersform för appar är osäkra då de kan krascha eller läggas ned.

  Det här avklarade projektet ska firades med en filmkväll i soffan. Faktiskt med DVD-filmer som jag hittade i förrådet:D

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att avgränsa, Hanna! Och väldigt roligt att läsa att du hade nytta av mina tips:) Extra kul att du firade med att använda något som du hade i förrådet! Det är precis det alla som förvarar saker i förrådet hoppas på- alltså att de en gång ska använda dessa saker!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!