Rensa och organisera bokhyllan – vecka 34

Böcker och bokhyllor är oftast är vackra och gör ett rum både trevligare och mer personligt – men också där behöver vi rensa. En överfull bokhylla ser stökig ut och gör rummet oroligt, och det blir svårare att hitta det du letar efter.

Checklista bokhyllan:

 1. Har du väldigt många böcker så kan en avgränsning vara på sin plats. Ska du ta en bokhylla eller gå igenom alla? Förhoppningsvis blev du klar med kokböckerna förra veckan.

 2. Gå igenom hemmet och se om det finns fler böcker någon annanstans. Vill du att de ska ligga där eller bör de stå i bokhyllan? Om ja, samla ihop dem.

 3. Ta ut alla böcker ur bokhyllan och rengör hyllplanen. Damma av böckerna.

 4. Gå igenom böckerna och rensa bland dem. Böcker som du inte gillat eller dubletter finns det ingen anledning att behålla. Inte heller de som innehåller inaktuell kunskap eller de som du har läst och uppskattat men inte kommer att gå tillbaka till. Är några böcker däremot en prydnad i sig eller har affektionsvärde för dig så kanske du vill behålla dem. Men försök att rensa så mycket som möjligt.

 5. Gruppera ihop böckerna som du ska behålla i kategorier som passar dig. Förslag på hur du kan kategorisera dem hittar du i min bok.

 6. Inom varje kategori kan du sedan organisera efter bokstavsordning, storlek och/eller efter färg. Då kommer din bokhylla se mer enhetlig och harmoniskt ut för ögat.

 7. Ställ tillbaka böckerna enligt den nya ordningen. Böcker som du ofta tittar i och dem som du planerar att läsa snart ska du placera mest lättillgängligt.

 8. Gör dig av med böckerna du har rensat ut. Det kanske är svårt att sälja böcker, men du kan skänka dem till en välgörenhetsorganisation, väntrum, sjukhus, vänner och bekanta.  Eller byta mot andra böcker i någon bokbytarhörna. Vi har en sådan i vår tvättstuga i bostadsrättsföreningen. Ett tips är att snabbt bläddra igenom böckerna så att du inte missar bokmärken eller minnessaker av något slag bland sidorna. Om du vill ha ett minne från någon bok som du rensat ut kan det vara fint att rama in omslaget och sätta upp på väggen.

 9. Hur mycket lyckades du rensa ut? Skriv ner det på din rensa-ut lista infall du för en sådan.

 10. Belöna dig själv för ett väl utfört uppdrag!

Foto: Ulf Huett

Tycker ni inte att denna bokhylla ser läcker ut? Det tyckte jag också när jag såg den på Instagram, så jag kontaktade June, som hade taggat mig, och frågade om vi kunde fota den till min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt per vecka”. Och det fick vi ! Så tack för detta, June!

Ska bli kul att läsa hur det går med era veckans projekt. Vill ni visa upp era snygga bokhyllor så kan ni göra det på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram. Och om inte veckans projekt passar er så kan ni som alltid välja något ur er egen prioriteringslista i stället.

Stort lycka till!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Vår bokhylla rymmer förutom böcker även spel och pussel. Böckerna är redan sorterade men pussel och spel behövdes gå igenom. Pusselbitar hade lagts i fel låda, tärningarna likaså och kort saknades till kortlekar. Det blev en ganska stor slänga-hög men vissa pussel och spel behölls trots att de saknade komponenter. Jag la dem på ett eget hyllplan och hoppas att jag ska hitta de saknade delarna under min fortsatta hus-rensning. De spel och pussel som fortfarande inte är kompletta den 1 januari kommer jag att slänga.

  Svara
  • Paulina says:

   Vilket bra projekt du tog tag i och vilket otroligt bra system du har skapat för pussel och spel! Tack för den kommentaren!

   Svara
 2. Hanna H says:

  I mitt hem har jag flera typer av böcker: kokböcker, facklitteratur och böcker för dekoration. Både dekorationsböckerna och kokböckerna gick jag igenom i tidigare veckans projekt. Den här gången blir det så dags att ta tag i facklitteraturen.

  Fackböckerna står inuti ett skåp med dörrar. Främst för att jag tycker att deras ryggar ser för modernt ut i inredningen och att det inte riktigt passar in. Därför vill jag ha kvar dem i skåpet.

  Lyckades rensa ut en hel del böcker som blivit för gamla (på grund av inaktuell fakta) samt några som jag tänkt läsa men som jag känner inte kommer att bli av. Bättre att skänka bort dem så att de även försvinner från mina tankar och min att-göra-lista.

  Den här veckans avklarade projekt firas med att jag ska läsa en bok som stått bortglömd i skåpet:)

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] på att sortera böckerna. Du kan till exempel sortera dem efter färg, tema, i bokstavsordning eller […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!