Ta kontrollen över din morgon i 5 steg

Hur du spenderar din morgon påverkar mycket hur resten av din dag blir.

Varje dag stiger vi upp.  Vi klär på oss. Vissa av oss bäddar sängen, äter frukost och ställer sedan undan tallriken (vissa lägger den i diskmaskinen, vissa på diskbänken och vissa lämnar kvar allt på bordet). Vi har säkert hunnit titta i mobilen ett antal gånger vid det här laget. Vi samlar ihop det vi ska ha med oss. Vi tar på oss ytterkläderna och skorna samt tar med oss en handväska eller annan väska. Vi går ut. Kanske måste vi lämna barnen på skolan eller förskolan på vägen. I så fall är det några fler arbetsmoment som ingår. Vi sätter oss i bilen, tunnelbanan eller på tåget/bussen. Eller så tar vi cykeln, alternativt promenerar. Vi kommer till jobbet och där sätter vi oss och planerar vår dag så gott det går eller så tar vi den som den kommer.

Vi tycker antingen att vår morgon är trevlig eller stressig. Det beror till stor del på om vi har funderat igenom hur vi vill att vår morgon ska vara och om vi har tagit kontroll över den. Dag efter dag. Tillhör du dem som önskar dig att din morgon var annorlunda, så kan du göra följande:

1. Din önskemorgon

Fundera igenom hur du vill ha din morgon. Vill du hinna äta frukost med din familj? Vill du att allt ska vara fräscht i köket när du kommer hem efter arbetsdagen? Vill du hinna träna innan jobbet? Vill du hinna meditera? Vill du slippa stressa så att du börjar dagen på ett bra sätt? Fundera igenom hur du vill att din önskemorgon ser ut. Skriv ner allt från konkreta saker såsom ”äta frukost hemma” till mer allmänna som ”stressa mindre på morgonen”.

2. Vad behöver du göra för att komma dit?

Fundera nu igenom vad du måste göra för att din drömmorgon ska bli sann. Vad behöver du göra för att få till det? Du kanske ska göra ett morgonschema där du skriver in dessa aktiviteter i tur och ordning. Och sedan lägga till tidpunkten för dem så att du får en uppfattning om hur tidigt du behöver stiga upp. Börja från slutet, dvs då du måste lämna hemmet och sedan fram till tiden då du behöver stiga upp. Med den här övningen kommer du att inse hur mycket tid du behöver på dig på morgonen, vilket förmodligen kommer att göra att du måste stiga upp vid en annat tidpunkt än du gör idag. Men nu kommer du att vara motiverad att göra det! Du kommer också att inse vad du kanske måste göra dagen innan för att få din önskemorgon. Vill du plocka diskmaskinen på morgonen så måste du sätta igång den på kvällen. Vill du ha den plockad så måste du göra det dagen innan. Vill du inte behöva tänka på vad du ska ha på dig på morgonen så ska du lägga fram kläderna kvällen innan. Om du ska upp tidigare än vad du brukar så ska du också lägga dig tidigare. Om du vill slippa stressa så kanske du också ska stiga upp en kvart tidigare. Och så vidare.

Identifiera de saker på morgonen som är viktigast för dig för att du ska få en bra morgon. Fundera över hur du ska göra för att aldrig behöva kompromissa med dem. När det strular till sig så vet du vad du ska fokusera på så att det inte känns helt botten.

3. Kommunicera med övriga familjen

När du har tänkt igenom, kartlagt och planerat hur du vill ha din morgon så är det dags att kommunicera detta till resten av familjen. För bor du inte själv så påverkas du ju av dem. Om badrummet brukar vara upptaget då du behöver utrymmet så behöver ni prata igenom hur ni ska lösa det.  Om du vill äta frukost ihop med din familj så ska du prata med dem också och diskutera hur ni kan få till det. Om du vill att köket ska vara rent när du kommer hem så måste ju alla plocka efter sig. Om du vill hinna träna på morgonen så kanske du behöver hjälp med att göra frukost. Osv. Och sist men inte minst så blir det alltid lättare att få både förståelse och stöttning när man har delat sin plan med andra. Du kanske behöver lite pepp från din familj för att komma igång med dina nya vanor. Ni kan med fördel göra hela denna plan ihop där alla gör var sin önskemorgon och där ni pratar igenom den. Dröm och planera tillsammans:)

4. Eliminera eventuella hinder

Det kan finnas praktiska saker som blir till hinder på morgonen. Du kanske alltid letar efter dina nycklar, vilket blir ett irritationsmoment. Det kanske tar alldeles för lång tid att bestämma dig för vad du ska ha på dig. Du kanske aldrig kan hitta barnens mössa och vantar. Här behöver du göra en engångsinsats. Bestäm var nycklarna alltid ska ligga framöver när du är hemma. Rensa och organisera garderoben så att du bättre ser vad du har i den och vad du eventuellt saknar. Skapa bra förvaring i hallen och bestäm var barnens mössa och vantar ska ligga så att du slipper leta efter dem.

5. Skapa nya rutiner

Nu handlar allt om att skapa en ny rutin. Så att alla dessa saker sitter. Och det gör du genom att upprepa dina handlingar varje dag. På detta sätt växer en ny rutin fram. Från början kanske du måste titta på schemat som du har gjort för att få med allt. Allt eftersom kommer du att minnas vad du ska göra först, därefter osv och allt kommer att gå snabbare. Efter ett tag kommer allt det nya gå av sig självt och du spenderar dina morgnar precis så som du önskar!

Ja, jag vet, det blir alltid lite störningar då och då. Du kan bli sjuk, bussen kan bli sen osv. Men med en klar plan återgår du snabbt till det önskade läget!

Hur ser era morgnar ut? Är ni nöjda med dem? Har ni några morgonrutiner som ni är extra nöjda med? Eller något som ni känner att ni behöver förändra? Dela med er gärna!

överta makten över dina morgon

Min önskefrukost:)

/Paulina

PS. Inte bara en önskemorgon utan en hel önskedag hade jag för en vecka sedan när jag fyllde år🙂

2 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Bra skrivet!
  Hela dagen blir annorlunda om morgonen börjar bra.

  Jag brukar duka frukostbordet dagen innan på vardagar, då det är lämningar på skola och förskola, det sparar tid även om det egentligen inte tar så lång tid att duka.

  Hänger fram kläder dagen innan.

  Undviker att kolla i mobilen under morgonen i största möjliga mån, då det stör mig i min morgon och allt som ska göras.

  Går upp tidigare, gör iordning mig själv först och sedan väcker jag barnen. Väcker ett barn i taget, gör iordning en och en, så när en är klar så väcker jag det andra och medan jag gör iordning andra barnet så bäddar det klara barnet sin säng, klär på sig (sånt som hen kan göra själv, är skolbarn).

  Försöker tänka också att något kan hända på morgonen, så blir att vi alla går upp något tidigare än vad vi kanske behöver, för att inte behöva stressa. Skönt att också kunna prata eller mysa lite innan man ska gå/åka.

  Tar också för det mesta en promenad för att lämna barnen, tar lite längre tid än bil, men så blir man pigg, får motion och vänjer barnen vid trafikmiljön 🙂

  Resten av vår dag blir inte bra om vi stressar för mycket på morgonen, dessutom blir man irriterad av stress känns det som.

  Tack för en bra blogg, trevlig helg! 🌼

  Svara
  • Paulina says:

   Verkligen föredömligt! Man blir harmonisk bara av att läsa detta! Ledsen för sent svar, stort tack för att du delade med dig och roligt att du gillar bloggen!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!