Kokböcker och recept

Rensa bland kokböcker och organisera recept – vecka 33

Vad är det som gör att inte du lagar mat ur vissa kokböcker? Är det svårighetsgraden i recepten? Är det en viss typ av mat? Försök att identifiera det så att du framöver inte köper fler sådana böcker. Eller är du kanske en sådan som numera endast söker efter recept digitalt? Då kanske det är dags att göra sig av med de flesta kokböcker?

Kokböcker är en färskvara enligt mig och jag behöver bli inspirerad – inte minst av bilder – för att laga maträtter ur dem. Därför går de som är från före millennieskiftet nästan automatiskt bort. Sedan har vi engelska kokböcker. Där finns det ofta ett hinder i andra mått, som jag personligen har svårt att ta mig över. Så det blir inget lagat ur dem eller. Detta är något jag upptäckte när jag rensade och organiserade bland mina kokböcker.

Checklista kokböcker:

1. Samla ihop alla kokböcker du har i hemmet, ifall du har dem på flera ställen.

2. Bläddra igenom dem och märk gärna upp recept som känns troligt att du kommer att laga. Kolla igenom ingredienserna: finns det några knasiga som kommer att hindra dig från att laga den där rätten? Är bilderna oinspirerande? Om det känns jobbigt att gå igenom kokboken så kommer du sannolikt inte att använda den. Mitt tips är att försöka göra detta så snabbt det går. Tvinga dig själv att gå igenom varje kokbok på relativt kort tid. Varför inte uppskatta hur mycket tid du tror att det kommer att ta, sätt på timern och tävla sedan mot klockan?

3. Är det några böcker bland dessa som kanske inte har så många recept som du vill laga men som är ögongodis eller som du verkligen vill behålla av annat skäl? Lägg dem åt sidan.

4. Är det några böcker som du vill ge en chans till även om du inte har lagat så mycket ur dem? Gruppera ihop dem och bestäm dig för att rensa ut dem nästa gång om du inte använt dem innan dess.

5. Har du kokböcker med bara enstaka recept som du gillar? Riv ut recept eller fota av det. Samlar du recepten digitalt så behöver du inte riva ut recepten utan kan skänka bort kokböckerna efter att du har tagit kort på de recept som du gillar.

6. Gör dig av med resten av kokböckerna. Sälj eller skänk hela böcker, släng de trasiga. Kokböcker har ju oftast hårda pärmar så de ska slängas bland grovsopor (brännbart). Om du tar bort pärmarna kan du slänga inlagan i pappersåtervinningen.

7. Var ska du förvara dina kokböcker framöver och hur mycket plats får de ta? När platsen är full är det dags att rensa igen.

8. Glöm inte att fira när du är klar!

Tips på hur du kan rensa och organisera bland själva recepten hittar du i min bok  ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”,  som denna veckans projekt kommer ifrån.

Har ni tips på hur man kan rensa och/eller organisera bland kokböcker och recept? Dela gärna med er! Kommentarer kan ni skriva ner här. Bilder går det bra att dela på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller tagga eller pinga mig på Instagram. Och funkar inte denna veckans projekt för dig så är det bara att välja något ur din egen prioriteringslista. Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

Kokböcker och recept

Foto: Ulf Huett

Tips på hur du kan rensa och organisera bland själva recepten hittar du i min bok  ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”,  som denna veckans projekt kommer ifrån. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Har ni tips på hur man kan rensa och/eller organisera bland kokböcker och recept? Dela gärna med er! Kommentarer kan ni skriva ner här. Bilder går det bra att dela på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller tagga eller pinga mig på Instagram. Och funkar inte denna veckans projekt för dig så är det bara att välja något ur din egen prioriteringslista. Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Lena Petersson says:

  Klar. Jag hade bara en kokbok och en historiebok om bakning och så min pärm med recept. Jag gjorde i ordning i garderoben och skaffade spotlightlampa på batterier för att fixa extra belysning i badrummet och hallen.

  Svara
 2. Lilli says:

  Så skönt när man kommer till ett veckans uppdrag , som denna vecka. När man gjort uppdraget för mer än ett år sedan och ordningen är fortfarande kvar. Har två olika mappar av papper som stängs med ett gummiband, en för matlagning och en för bakning. Väl märkta på framsidan.De förvarar jag i en av lådorna i köket. Kokböcker som jag vill ha kvar står i en bokhylla. Denna vecka plockar jag med andra saker som hamnat på fel plats.

  Svara
  • Paulina says:

   Jaaa!!! Vad underbart att läsa din kommentar! Det är precis så det ska vara. Investerar vi i ett projekt i veckan, tänker igenom strukturen och skapar ordning så är det bara att underhålla det sedan!

   Svara
 3. Annelie says:

  Vi har en inbyggd hylla i köket där vi förvarar våra kokböcker. Samtliga används flitigt och får vara kvar. Dock har jag haft massa handskrivna små lappar med recept liggandes inklämda i en av böckerna. De som jag ville ha kvar av dessa har jag nu satt in i en pärm som får stå i hyllan bredvid kokböckerna.

  Svara
 4. Hanna H says:

  Jag har väldigt många kokböcker och utrivna recept, långt fler än vad jag har användning för. Trots det håller jag utkik efter fler böcker varje gång jag är på second hand. Men nu har jag insett att det faktiskt inte är någon idé att behålla böcker som jag aldrig lagar något recept ur.

  Efter att jag gått igenom alla receptböcker blev det en hel hög med utrensade. Några andra är jag tveksam inför och ska därför sparas till nästa gallring. Jag upptäckte att jag har många böcker med bakrecept och därför inte behöver skaffa fler sådana. Utrivna recept och handskrivna recept på papper hann jag inte gå igenom denna gång.

  I och med att jag haft så många kokböcker har jag haft dem under sittlocket i kökssoffan. Dock är det väldigt opraktiskt och besvärligt att komma åt dem där. Efter denna utrensning har jag ställt in böckerna och min receptsamling i ett köksskåp. Tills nästa rensning hoppas jag att har använt mina böcker flitigare nu när de finns mer lättillgängligt. Dessutom kan användningsfrekvensen hjälpa mig att identifiera vilka böcker som bör rensas ut.

  Det avklarade projektet firades med att jag bakade en kaka efter ett bortglömt recept:)

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att du tog din an detta projekt! Och extra kul att läsa om dina insikter i och med detta. Ja, sannolikheten minskar att du använder kokböckerna om du förvarar dem under ett sittlock, så bra att du flyttade på dem! Ser fram emot att höra om du använder dem oftare nu.

   Svara
 5. Anonym says:

  Rensade ur 34 sidor med recept. Jag har delat upp recepten i tre plastmappar. En för kakor, en för bröd och en för matlagning. De flesta kok- och bakböckerna bor i en sockellåda under ugnen. Ett par stycken står i bokhyllan som vi nyligen placerat i köket.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!