Organisera bland plastpåsar och matlådor

Ordning bland plastpåsar – vecka 32

De ställen där vi förvarar plastpåsar brukar höra till de stökigare utrymmen vi har i köket – och ge upphov till en hel del frustration när man öppnar dessa skåp eller lådor. Just därför ska vi ta itu med detta och skapa en ordning som håller! Detta bör vara ett kort uppdrag som ger en stor tillfredsställelse, så det är bara att sätta igång!

Checklista plastpåsar:

1) Samla ihop alla dina plastpåsar. Även om du har tänkt förvara dem på ett ställe så tenderar de sprida ut sig om de blir för många.

2) Rensa bland dina plastpåsar. Vissa känns liksom inte sköna att använda – de är för hårda eller har en konstig storlek. Andra är slitna eller har hål. Eller så är de bara för många och du kommer inte att använda upp dem. Kasta de plastpåsar du inte vill behålla i plaståtervinningen.

För att spara dig rensning framöver och vara snäll mot miljön kan du fundera över vilka plastpåsar du brukar återanvända och vilka som hamnar direkt i återvinningen. De som du inte återanvänder kan du tacka nej till/låta bli att köpa om du kan stoppa sakerna i din handväska eller i en annan påse.

3) Rengör utrymmet plastpåsarna har legat i.

4) Hur förvarar du dem idag? Vissa knyter ihop alla sina plastpåsar och förvarar dem i en speciell plastpåsebehållare. Andra viker dem till små trekanter. Är du nöjd med din förvaring? Då behöver du inte ändra något här.

Organisera bland plastpåsar och matlådor

5) Om du inte har en bra förvaring för dina plastpåsar sedan tidigare, eller om du tycker att det tar för lång tid att leta bland dem, så råder jag dig att organisera dem efter storlek, då storleken oftast är det viktiga när du letar efter en plastpåse. Du kan lägga dem i en låda som du avgränsar med mindre behållare för olika storlekar (som på bilden). Det är inte svårare än så!

6) Ta gärna en bild på hur det blev och dela med dig för att inspirera andra! Det kan du göra antingen på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller lägga upp dem på ditt Instagramkonton, och då pinga (@) eller tagga (#) forvaringsdrottningen om ni vill att jag ska se dem (vilket är superkul).

7) Klart. Endast belöning återstår.

Ett annat alternativ för veckans projekt är att rensa bland matlådor. Det skriver jag mer om i min bok, som veckans projekt kommer ifrån. Den går nu åter igen att beställa via nätet eller hos mig så klart. Bilden är tagen av Ulf Huett och kommer också från den boken. Eller så kan ni ta något från er egen prioriteringslista.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Vi har knappt några plastpåsar här hemma längre men de som finns är vikta i trianglar (min 4-åring älskar den sysslan) och ligger i en av kökslådorna. Där har vi även fåtal papperspåsar men de tog jag och vikte och satte ned i en snygg exklusivare klädkasse som placerades i förrådet istället. Eftersom projektet gick ganska snabbt fick jag tid till att sitta och sy hårsnoddar (schrunchies) tillsammans med mina döttrar, precis som min mamma gjorde med mig när jag var liten så blev lite nostalgisk. Nu har vi i alla fall blivit av med lite överblivna tygbitar och fyllt en badrumslåda med våra gemensamma alster. Resultat: Mamma nöjd, barn supernöjda.

  Svara
 2. Lilli says:

  Jag har mina plastpåsar som ska användas som sop påsar i en ikea förvaring som sitter fast under diskbänken på väggskåpets insida. Lite finare plastpåsar och pappers kassar som jag kan använda till annat viker jag ihop i en trådback i en garderob. Härligt när man lyckats med en bra förvaring som håller isig.

  Svara
 3. Lena Petersson says:

  Klar. Jag har lagt plastpåsarna i en ryggsäck som är lätt att förvara i ett skåp i hallen. Jag använder mest plastpåsar till textilåtervinningen för på containrarna står det att textilen ska förpackas i en plastpåse med dubbelknut på.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag förvarar mina i en låda under diskbänken. De är vikta i tre delar och står på höjden. På så sätt får jag bra överblick över dem.

   Svara
 4. Hanna H says:

  Jag försöker undvika att dra hem plastpåsar. Har med mig tygkassar när jag handlar och tackar alltid nej om det jag köper får plats i min väska eller medhavda kasse. När jag köper varor i lösvikt försöker jag använda samma plastpåse till allt eller så få som möjligt. Ett tips är att ta med sig mindre tygpåsar (de är ofta i nät) till affären när man ska handla lösvikt av till exempel frukt och grönsaker. Antingen syr man dem själv eller så går de köpa färdiga hos miljömedvetna företag.

  Men även om jag försöker minska min konsumtion av plastpåsar blir det ändå en hel del påsar som kommer in i hemmet. Alla påsar brukar hamna under diskbänken. Min plan är att använda påsarna som soppåse. Tycker det känns mer miljövänligt att använda påsen en gång till jämfört med att bara slänga den. Ett stort problem med att samla påsar under diskbänken är att de snabbt blir många och svämmar över. Detta har jag länge haft en lösning på i huvudet: på väggen under bänken ska det hänga en cylinder i tyg med hål i båda ändarna samt dragsko i botten. När en ny påse ska in under diskbänken stoppar jag i den från toppen och när jag behöver använda en påse drar jag ut en från botten. Denna veckas projekt fick mig till att äntligen ta tag i det och sy ”behållaren” för påsar.

  Det genomförda projektet firar jag genom att läsa en bok om hur miljön och i synnerhet jordens hav påverkas av plaster (har länge velat läsa den:)

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Hanna!

   Jag gör exakt som du vad gäller plastpåsar! Tackar nej så ofta jag kan och har med mig en tygpåse i handväskan. Men matkassarna exempelvis använder vi till sopor, så dem köper jag.
   Kul att du identifierade din utmaning och åtgärdade det. Och att du hittade en sådan lämplig belöning!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!