Ordning i skafferiet

Organisera i skafferiet – vecka 31

Alla har inte ett skafferi. Men alla har vi torrvaror, konserver, te, kaffe, bröd och kex osv. som vi behöver förvara. För att vi lätt ska kunna hitta bland dem och även minska matsvinnet så är det viktigt att de är organiserade på rätt sätt. Och genom att rensa och organisera i skafferiet om får vi ett bättre system för dem framöver.

Checklista skafferiet:

 1. Gör din avgränsning. Du ska organisera alla typer av matvaror som inte förvaras i kyl eller frys – de som du har i skåp, lådor eller på hyllor.

 2. Ta gärna en före-bild.

 3. Ta ut alla produkter och rengör dina skåp, lådor och hyllor.

 4. Gå igenom produkterna och rensa dem där bäst före-datumet har gått ut. Se om du kan slå ihop två öppnade förpackningar i en, om de har bäst före datum nära varandra, för att spara plats.

 5. Gruppera ihop varorna så att de logiskt hör ihop. Mer om detta i min bok.

 6. Avdela dina hyllor eller lådor med mindre lådor och behållare – då blir det både lättare att hitta och lättare att ställa tillbaka sakerna på rätt ställe – vilket innebär att ordningen bibehålls längre. Om du inte har tillräckligt med lådor, införskaffa nya. Eller använd dig av skokartonger eller andra förpackningar som du redan har hemma.

 7.  Lägg tillbaka allt på hyllorna eller i lådorna så att det som du använder mest förvaras mest lättillgängligt.

8. Hur vill du förvara dina kryddor? Vill du förvara dem synligt på en hylla eller få plats med dem i en låda eller i ett skåp?

 1.  Märk upp lådor och behållare så att både du och resten av familjen vet var de ska hitta samt lägga tillbaka matvarorna.

Ordning i skafferiet

 1.  Gå igenom den nya ordningen med resten av familjen.

 2. Ta en efter-bild.

 3.  Fira och njut av ordningen som du har skapat.

Nu när du har gjort detta har du fått insikt i vilka varor du har behövt kasta, vilka du inte behöver köpa på ett tag och vilka du använder mycket av. Bara det är en vinst i sig. Utifrån detta gör du kanske även upp en planering för närmaste tidens måltider.

Detta projekt kommer, i något förkortad form, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett.

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Annelie says:

  Jag har sen tidigare år skapat ett relativt bra skafferisystem där t.ex. alla mindre bak-relaterade skafferivaror finns i en låda i skafferiet som är lätt att ta ut. Därmed blev det ett mindre veckans projekt där jag bara städade och rensade skafferiet. Skönt!

  Svara
 2. Lilli says:

  Detta projekt kom precis när jag verkligen behövde det. Och som vanligt blir det inte gjort förrän du peppar på. Men nu är det gjort, tog ut alla torrvaror och slängde de med utgånget datum, förrutom några varor som jag vet håller sig längre än vad som står på. Har ett skåp som är närmare spisen till kaffe, the, filterpåsar o kryddor ( kryddor till bakning har jag där jag har mjöl och sånt). Sen har jag alla kryddor i låga förvarings lådor så det är lätt att ta fram hela lådan om man skulle behöva leta efter någon burk eller påse.

  Svara
 3. Hanna H says:

  I mitt skafferi ordnar jag varorna efter utgångsdatum så att den med äldst datum står längst fram. Någon ytterligare indelning har jag inte men jag har funderat på att dela in i olika lådor och har tidigare införskaffat transparenta boxar. Därför kom detta uppdrag mycket lämpligt och boxarna kom till användning.

  Efter att jag röjt ur hela skafferiet och slängt flera varor som gått ut för väldigt länge insåg jag en sak. Jag måste sluta handla hem varor som bara hamnar ”på hög” och istället fokusera på att köpa varor som verkligen går åt. Planering av veckans måltider med recept borde lösa en stor del av problemet.

  Detta genomförda uppdrag firas med att laga en god middag av matvaror som snart går ut och som därmed räddats från soptunnan:)

  Svara
  • Paulina says:

   Så roligt att läsa din kommentar med alla dina insikter, Hanna! Det är det som är det bästa med veckans projekt tycker jag – att man förhoppningsvis just får sådana insikter! Berätta gärna hur ni planerar veckans måltider – mycket intressant! Och vilken fantastisk belöning! You go girl!

   Svara
 4. Åsa says:

  Tyvärr kom jag för långt ”på efterkälken ” och har lämnat veckans projekt för den här gången. Det betyder dock inte att jag inte läser och inspireras 😁, och nästa helg står vi på loppis för att bli av med fler onödiga saker. Tack för en bra blogg!

  Svara
  • Paulina says:

   Misströsta inte! Du behöver inte göra det varje vecka! Bara hoppa på igen när du känner att du har tid och ork!

   Svara
 5. Carina says:

  Nytt peppande uppdrag 😊👍
  Vad är det för lådor på bilden? Dom med svarta dymolappar.
  Skulle gärna fått tag i liknande.
  God lördag🌸

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!