10 budord

10 budord för att minska onödiga och felaktiga klädinköp

Har du svårt att låta bli att köpa för mycket kläder, skor mm och har garderoben full med saker, men ändå ofta inget att ha på dig? Vill du ändra ditt beteende? Här kommer 10 budord som du ska följa för att bryta detta beteende.

1) Rensa din garderob från saker som du inte använder, så att du får bättre överblick över vad du äger och vad du behöver komplettera med.

2) Fundera igenom vilken typ av kläder, snitt på dem mm som du trivs respektive inte trivs i. Bär du aldrig kjolar? Köp dem inte. Funkar inte ärmlöst för dig även om du tycker att det är snyggt? Avstå.

3) Gör en lista på saker som du verkligen behöver utifrån dessa insikter och behov. Handla enbart utifrån denna lista.

4) Köp endast det som du blir förälskad i.

5) Rata plagget om något inte stämmer – passform, någon detalj mm. Det kan göra att du inte bär plagget.

10 budord

6) Köp inte saker som kräver ytterligare inköp för att du ska kunna bära dem. T ex skor och väska till en ny klänning som du funderar på att köpa (om det inte handlar om en brudklänning då).

7) Handla inte på ställen där du inte har öppet köp eller där returerna kostar. Om du trots allt vill lämna tillbaka något så ska du enkelt kunna göra det.

8) Ta inte hänsyn till om något är på rea eller inte. Köp saker för att du behöver och gillar dem. Är de på rea är det självfallet ett extra plus, men ska aldrig vara anledningen till att du handlar något.

9) Är du en person som ogillar att stryka och som inte gillar att lägga ner tid på att vårda dina plagg och accessoarer? Undvik i så fall tyger som behöver strykas och som inte kan tvättas i tvättmaskin.

10) Lämna kvar prislappen tills du bär plagget för första gången – så att du kan lämna tillbaka det innan ”öppet köp” har gått ut.

Har ni några fler tips?

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Skulle så gärna vilja få ihop en bra bas garderob med kläder och skor som passar ihop. Jag själv skulle behöva sluta små handla kläder och istället köpa flera plagg åt gången så det blir en helhet. För just som du skriver ..när man har garderoben full men ändå inget att ha på sig ..passar precis in på mej tyvärr .

  Svara
 2. Moniqa says:

  Jag och min dotter ställer oss frågan – säg tre olika tillfällen då detta plagg kan användas – och gärna ihop med vilket/vilka andra plagg som vi redan äger.

  Svara
 3. Beatrice says:

  Handla hellre ett dyrare plagg i bra kvalité än tio billigare. Ett dyrare plagg i bättre kvalité blir mer använt och du är mer rädd om det än ett billigare.

  Svara
 4. Anne says:

  Jag försöker tänka ”det kommer alltid en ny rea” om jag känner att jag funderar på att köpa ett plagg som jag inte blir helt kär i, men som är nedsatt i pris. Ett sätt att få lite perspektiv.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!