Rensa bland minnessaker

Organisera bland minnessaker och samlingar – vecka 30

Minnessaker gör vårt hem personligt och håller minnen vid liv. Men jag tycker att det är viktigt att sparar på det som vi verkligen vill ha hemma och inte saker som känner att vi måste behålla då vi har ärvt dem eller fått av pliktkänsla mot givaren. Livet är för kort för att tyngas av saker som vi mår bättre att vara utan.

Samlingar är ett annat fenomen som kan väcka blandade känslor – ofta har man under lång tid samlat på sig saker som kan ha stort affektionsvärde, men som sällan är särskilt funktionella. Kanske har man faktiskt tröttnat på sin samling, men har svårt att skiljas från den för att man lagt ner mycket tid och kanske även pengar på den.

Den här veckan ska vi att kasta en nykter blick på våra minnessaker och samlarobjekt. En del kanske du kommer att inse att du klarar dig utan, medan andra kanske faktiskt förtjänar att få en ny och mer funktionell förvaring?

Checklista minnessaker och samlingar:

 1. Gå igenom ditt hem och fundera över vilka minnessaker du har. Det kan vara gamla brev, fotografier, tavlor på väggar, ärvda prydnadssaker, porslin, bestick, kläder eller möbler.

 2. Fundera över vilka av dem som du av någon anledning inte gillar. Varför har du dem i så fall kvar? Försök att göra dig av med dessa föremål.

 3. Har du samlingar av något? Frimärken, porslinsfigurer, badankor eller antika strykjärn? Samlar du fortfarande aktivt, eller har din samling mest blivit till minnessaker?

 4. De minnessaker och samlarobjekt som du har kvar – vilka betyder mest för dig? Dessa ska du lyfta fram. För att det inte ska bli för plottrigt i hemmet kan du samla dina minnessaker eller samlingar på ett ställe, till exempel i ett vitrinskåp. Om det finns någon minnessak som är av praktisk natur – som kläder, porslin, bestick, smycken m.m. – som du kan använda i ditt dagliga liv så är det väl helt fantastiskt att göra det. Då har du både nytta och glädje av minnessaken.

Rensa bland minnessaker

 1. Skriv gärna upp antal utrensade saker på din lista!

 2. Tag en bild på sakerna som blev kvar efter att du har rensat eller det du lyckas göra dig av med! Du får gärna lägga upp den på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram och pinga mig för att inspirera andra. Om du inte har några samlingar eller minnessaker att rensa, kan du alltid gå till din prioriteringslista och välja ett annat projekt ur den.

 3. Nu är du verkligen värd att fira!

Denna veckans projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma, ett projekt i veckan”. Bilden är tagen tagen av Ulf Huett.

Ser mycket fram emot att höra vilka samlingar ni eventuellt har och hur ni har hanterat dem. Eller vad ni har valt att göra i stället:)

/Paulina

13 Kommentarer
 1. Annelie says:

  De förra husägarna samlade på buskar och träd. Det sägs att mannen odlade något från varje ställe de besökte som ett minne. Om det är sant eller inte vet jag inte säkert men trädgården har varit lite av en djungel. Mysigt på sätt och vis men alldeles för mkt för oss att underhålla. Vi har redan tagit bort mkt men i veckan blev det ytterligare 14 buskar och två träd.

  Svara
  • Paulina says:

   Det var i och för sig en rolig samlaridé men bra att ni inte håller fast vid den om det inte passar er! Bra jobbat!

   Svara
 2. Jane says:

  Jag samlar på bad utomhus! Jag badar i havet året runt och antecknar i en fin anteckningsbok datum, var jag badat, temperatur och om jag har sällskap.

  Annars är det fina stenar och fossiler jag hittar och har svårt att lämna kvar på stranden. Dessa lägger jag i skålar och fat men så här behöver jag rensa. Ger gärna bort stenar också.

  Svara
 3. Elin says:

  Älskar att följa dina tips 👍🏻 Har fastnat i ett annat projekt dock. Nämligen förvaring av leksaker, (tar det slut någon gång) 😂 Min pojk har varit jätteduktig och vi har tillsammans röjt undan massa leksaker och fick mer plats. Vi köpte en 8-rutig Kallax hylla med lådor att dra ut som sväljer sååååå mkt 👍🏻👍🏻👍🏻 Nu kvarstår dock problemet med de stora lastbilarna, Just hans får inte plats i sådan låda, de är lite för otympliga. Han har fått välja ut de han verkligen leker med och blev några st. Hur kan vi göra en bra parkering för de längre leksakslastbilarna som inte bara kan ”slängas ner”, vill helst inte ha de stående på golvet el i stötta låda som står på golvet då rummet inte är så stort. Tacksam för tips.

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad roligt att läsa det, Elin! Tack! Och väldigt kul att du har rensat tillsammans med din son! Svårt att råda rakt av utan att se hur varken rummet eller leksakerna ser ut, men att ställa dem på en hylla i stället för på golvet är ju alltid ett alternativ. Lycka till med det sista!

   Svara
 4. Hanna H says:

  Jag har verkligen dille på att samla på saker. Det känns som att jag samlar på allt. Har svårt för att slänga någonting över huvudtaget även post och papper.

  En av mina samlingar som nu har växt sig stor och som jag behöver ta tag i eftersom den tar upp en stor yta av mitt hem är gamla böcker. Jag samlar på böcker som har fina pärmar och framförallt ryggar. Men nu måste jag faktiskt minska ner samlingen innan den tar över mitt hem och mitt liv. Jag höll varje bok i handen och rensade ut de böcker som jag inte kände något speciellt för. Jag packade sedan ner dem i en låda som ställa undan i ett förråd. Om jag inte saknat eller tänkt på böckerna efter en månad ska jag sälja dem. Och ja, jag har skrivit upp det i min kalender så att lådan inte blir bortglömd:)

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad glad jag blev när jag läste detta! Viket jobb du har gjort Hanna! Speciellt med tanke på det hinder du har överkommit! Och fullständigt föredömligt med att du har skrivit upp det i din kalender att göra dig av med böckerna inom en månad. Så klart ska du göra dig av med dem helt och hållet. Stort lycka till med detta! Berätta gärna när det är klart 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!