Att skapa ordning efter hemkomsten från resan

Jag gissar att en del av er, liksom jag, är på semester nu, men ska hem snart. Därav detta inlägg.

Jag har säkert nämnt ett antal gånger att jag inte gillar att packa. Inte alls. Trots att jag så klart har en checklista till hjälp och har samlat många resrelaterade saker på ett ställe. Jag behöver ju ändå tänka ut vilka kläder vi ska ha med oss osv och det tycker jag är svårt att tänka sig in i. Att packa upp däremot är mycket roligare. Det är ju att skapa ordning. Eller återskapa rättare sagt. Saker och ting ska tillbaka på sitt rätta ställe. Eftersom vi har rest en del har vi dessutom allt eftersom skapat en rutin för detta.

För det första så gäller det att packa upp snarast möjligt. Vi har som regel att göra det samma dag om vi kommer hem tidigt eller dagen därpå om vi kommer hem sent. Kommer man hem i slutet på helgen och inte packar upp snarast så riskerar man ju att ha väskorna liggande i minst en vecka till, och det är ju trist.

Sedan har vi alltid med oss speciella resepåsar. I dessa lägger vi in smutstvätten. På så sätt har vi all smutstvätt samlad på ett ställe och avgränsat från rena kläder så att vi slipper att tvätta kläder som inte behöver tvättas. Vilket dessutom både är bra för miljön och för kläderna. Så smutstvätten åker direkt in i tvättkorgen.

Att därefter ta ut en sak i taget och lägga den på sin plats är nästan som terapi. Underkläderna som inte användes läggs i sina lådor. Rena kläder som har blivit skrynkliga hamnar i strykkorgen. Skor läggs tillbaka på sin plats. Reseplånboken rensas (ha en sådan så att inga onödiga kort följer med) och utländska valutor lägger vi i behållaren för dessa i reselådan. Och så vidare.

Har ni några andra tips för att snabbt packa upp efter resan? Dela gärna med er av dessa!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Charlotte says:

  Jag har en necessär ovanpå badrumsskåpet som är så gott som fullpackad för det mesta. Den är det bara att slänga upp på skåpet igen när jag är hemma. Tandborsten brukar jag slänga innan jag åker hem, den ska man ju byta någon gång ibland också 🙂

  Bra tips med en strykkorg!

  Svara
  • Paulina says:

   Samma här vad gäller tandborstarna:) Och tack för feedbacken om tvättkorgarna! Kul att du gillade tipset!

   Svara
 2. Tove says:

  Om det finns möjlighet tvättar jag gärna så mycket jag bara kan INNAN hemfärd (t.ex. om vi är på vårt sommarställe eller i ett land där det är väldigt billigt att lämna in tvätt). Om inte det går brukar jag sortera upp tvätten innan den packas i olika smutstvättspåsar, så är det bara att slänga ner den i rätt tvättkorg när vi kommer hem. Brukar försöka tvätta allt (ink lakan och handdukar) dagen innan vi åker så det är en i princip tom tvättkorg och rena fräscha lakan och handdukar överallt när vi kommer hem, allt för att minska risken för post-vacation blues och ett oövervinnerligt tvättberg 🙂

  Svara
 3. S says:

  Jag tar med kläder som skall slängas, så det är minimalt med tvätt när jag kommer hem. 🙂 Jag går igenom min och barnens garderober lite då och då och upptäcker jag kläder med ex. tvättmaskinshål, någon fläck (får dock en andra chans i tvätten först), urtvättade eller bara något jag har tröttnat på tar jag med dessa på resan och slänger sedan på plats. Om jag är på ex. bilresa i Sverige tar jag ibland hem ”skräpet” igen, men slänger det direkt på hemmaplan.

  Svara
 4. Jeanette says:

  Tycker att det ”värsta” är när dottern kommer hem från semestern med snäckor och andra souvenirer. Jag har ingen plats för nya saker utan att ta bort något annat och jag tycker att det är svårt att få henne att förstå det. Var gör man av saker som ”tillkommit” under semestern?

  Svara
  • Paulina says:

   Du kan samla dem på ett ställe och låta dem vara ett tag och gallra bort dem allt eftersom. Eller så kan du be din dotter att välja ut några få saker. Det var ett snabbt svar på frågan:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!