Rensa golv- och bänkytor

Rensa golv – och bänkytor från onödiga prylar – vecka 29

Har du golv- och bänkytor i ditt hem som är tänkta att vara fria, men som av någon anledning blir överbelamrade med prylar? Är det något som alltid läggs där som egentligen hör hemma någon annanstans? Då är det dags att ta tag i dessa ytor nu!

Detta projekt kan gå snabbt eller bli ganska tidskrävande beroende på hur det ser ut hemma hos dig. Men jag lovar dig att du kommer att känna dig extra nöjd när du är klar med det eftersom detta är ofta ett stort irritationsmoment som ger stor tillfredsställelse när det är klart.

Checklista golv- och bänkytor:

 1. Gå igenom rum för rum hemma och rikta uppmärksamheten mot golv- och bänkytor:

Gå in i köket och kolla om det ligger onödiga saker på diskbänken eller andra bänkytor. Står det exempelvis hushållsmaskiner framme som du inte använder dagligen? Lägg i så fall ner dem i en låda eller skåp. Eller gör dig av av med dem om du inte använder dem alls.  Står skärbrädor lutade mot väggen vid arbetsbänken? Har du mycket redskap framme i krukor? Fundera över om förvaringen känns funktionell eller om skärbrädor eller redskap är lika lättillgängliga i lådor, på en magnetlist eller om du kan fästa en förvaring på väggen intill för skärbrädor eller grytlock t. ex.

Rensa golv- och bänkytor

Gå in i vardagsrummet och se om det ligger saker utmed väggarna som inte ska ligga där. Hur ser det ut på soffbordet? Avlastningsbordet? Några saker som står i bokhyllan som inte hör hemma där?

Hur ser det ut i hallen? Ligger det saker på golvet som ska hängas upp, läggas på hyllor eller helt enkelt försvinna från hallen?

Hur ser det ut i sovrummet? Behöver nattduksbordet rensas från onödiga prylar? Saker som ligger på golvet eller utmed väggarna?

Badrummet – hur ser det ut där? Något som har hamnat där av misstag och ligger på golvet eller någon hylla?

 1. Gör din avgränsning. Mäktar du med att gå igenom alla golv- och bänkytor? Annars kan du välja en specifik yta eller ett rum.

 2. Ta gärna en före-bild för att kunna se skillnaden sedan.

 3. Rensa ytorna från prylar som står eller ligger där. Hitta en egen, bestämd plats åt dessa prylar. Eller ska de kanske bort från hemmet?

 4.  Har du lyckats rensa bort något? Skriv upp det på din ut-lista.

 5. Ta en efter-bild.

 6. Njut av din nya utsikt och belöna dig med något. Visst känns det rogivande att ha blivit av med saker som gav ett stökigt intryck?

Detta projekt samt bilden, tagen av Ulf Huett, kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Ser fram emot att läsa vad ni har tagit itu med och ser gärna era bilder! Dela dem på Förvaringsdrottningens Facebooksida, eftersom det inte går att göra det här på bloggen. Eller lägg upp dem på Instagram och pinga mig.

Stort lycka till med veckans uppdrag!

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Jane Klasson says:

  Jag har som vana att dagligen plocka undan på golv och bänkytor. Det känns bra att få städa undan dagen och göra mig redo för en ny dag. Älskar att möta en ny dag med tomma ytor.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Jag har en bänk i köket där det alltid samlas papper, tidningar och tidskrifter i stora högar. Jag vill verkligen inte ha det så. Jag vill ju att det ska vara tomt på bänken. Dags att ta ett ordentligt tag i denna surdeg.

  Kom fram till att jag kommer fortsätta med att samla papper i högar (är inte redo ännu att drastiskt förändra mitt beteende) men att jag borde göra det på ett snyggare sätt. Klurade ut att jag istället för att lägga papper, tidningar och tidskrifter ovanpå bänken kan samla den i ett köksskåp. Då slipper jag se högarna på bänken och bli stressad av blotta synen. Dessutom blir det snyggt med en tom bänkyta i köket. Rensade ut en hylla i ett köksskåp som ändå bara innehöll köksmaskiner som jag inte använt på flera år.

  Resultatet av denna veckas uppdrag blev flera köksapparater att sälja och en dold förvaring för papper och tidningar i ett köksskåp.

  Svara
  • Paulina says:

   Så glad över att läsa din redogörelse. Bra med analysen och åtgärden därefter. Och även att du tog beslutet att göra dig av med köksapparater som du inte använder!

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. 29:s projekt var att rensa golv- och bänkytor från onödiga prylar. Skulle behöva göras varje vecka i detta hushåll; Begränsade mig till

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!