rensa i mobilen

Rensa i mobilen – vecka 28

Mobilen är nog vår mest använda pryl. Vi kollar den otaliga gånger per dag. Vi adderar ständigt saker till den, vilket tar upp minne och gradvis gör den långsammare. Därför måste den rensas med jämna mellanrum. Det är ett bra uppdrag på sommaren eftersom du kan göra det var du än befinner dig. Du kan också ta för vana att passa på och rensa i den när du sitter i telefonkö, i kollektivtrafiken, under reklampauser, eller andra stunder när du har en lucka.

Det som brukar ta mycket plats i mobilen brukar vara bilder och appar. Men även SMS, MMS, podcasts och mail kan ta upp mycket minne. Enklaste sättet att kolla upp detta i din mobil. Då får du upp en lista som visar vad din mobils lagringsutrymme används till. Det kan också bli en riktig aha-upplevelse, som det blev för mig då jag bland annat upptäckte att poddar tog väldigt mycket plats.

Checklista mobilen:

 1. Gå in i Inställningar – Allmänt – Lagring – Hantera lagring på din IPhone och kolla vad som upptar mest minne. Skriv upp eller ta en skärmavbild av hur mycket minne som finns ledigt nu. För Android finns det Smart manager, där du kan kolla upp detta under Lagring.

 2. Orkar du gå igenom hela telefonen? Annars gör du en avgränsning och väljer ut vad som ska rensas i. Bilder, videor, podcasts, meddelanden, onödiga appar?

 3. Rensa bland det du har bestämt dig för att rensa. Ta gärna tid om du vill för att se hur snabbt det går och för att sporra dig att utföra detta snabbare och inte fastna i saker. Mer om hur du rensar bland bilder och appar i min bok.

 4. Kolla upp hur mycket du har lyckats rensa genom att se hur mycket ledigt utrymme du lyckats frigöra.

 5.  Då var det dags för en belöning!

rensa i mobilen

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer i något förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Stort lycka till med projektet! Ser fram emot att höra vad ni rensade!

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Henrietta says:

  Så nyttigt! Jag trodde mina foton tog mest plats, men det visade sig bara vara dryga 2 GB. Däremot hade jag inställt en massa automatiska hämtningar på podcasts, som nu är rensade från över 25 GB till 0,7! Dessutom har jag nu koll på dem, vilket känns väldigt bra!

  Svara
 2. Lilli says:

  Verkligen dags för mej att rensa mobilen. Har troligtvis ganska litet minne i min mobil för det blir fullt så fort. Men nu har jag satt över alla bilder på mitt usb minne . Raderat massor av mail, sms och annat som jag laddat hem. Känns nästan som mobilen blir lättare..haha 😊

  Svara
 3. Hanna H says:

  Det mesta av minnesutrymmet i min mobil tas upp av appar och bilder. Jag brukar rensa i mobilen varje vecka när jag har några minuter över. Oftast tar jag bort appar som jag inte använder, gamla sms och mail. Även onödiga bilder ryker som screenshots och liknande. Men svårare är det med personliga bilder som väcker många minnen och känslor.

  Det här projektet fick mig att tänka till över hur jag sparar mina bilder. Jag använder inte molnlagring och bilderna finns bara i mobilen. Jag för aldrig över några bilder till datorn och det är ju dumt för om något skulle hända mobilen kan alla bilder gå förlorade. Så nu har jag för över alla bilder till datorn och har lagt in i min kalender att jag ska överföra en gång varannan månad.

  Nu när projektet är avklarat firar jag det med att läsa en e-bok i en app i mobilen:)

  Svara
  • Paulina says:

   Vilken fantastisk rutin du har på detta, Hanna! Och vilken viktig reflektion och åtgärd samt upplägg för rutin!

   Svara
 4. Commander Keen says:

  Ännu ett perfekt lördagsprojekt! 🙂
  Jag försöker regelbundet lägga över mina bilder på datorn ifall något skulle hända då jag inte använder molnlagring i mobilen, så nu var det ett perfekt tillfälle att flytta över bilderna jag tagit sen sist. Gick även igenom screen shots och nedladdade bilder och tog bort en massa som bara varit tillfälliga men som jag inte raderat. Hittade också några appar jag inte använder som jag kunde ta bort. Glömde titta utrymmet från allra första början men efter att jag rensat bilderna hade jag frigjort 4GB i alla fall. 🙂 Nu finns det gott om utrymme för semesterbilderna. 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!