Hur mycket plats och pengar tar dina hobbydrömmar?

Känns rubriken något förvirrande? Låt mig förklara. Vi har alla hobbydrömmar och planer som vi vill genomföra. Ibland kan vi till och med identifiera oss med hobbies som vi aldrig utför. Du vill vara den där löparen som springer varje dag, trädgårdsfixaren som anordnar den perfekta trädgården eller golfaren med lågt handikapp. Så du köper på dig det som du behöver för att kunna syssla med denna hobby. Träningskläder, plantor, träd, golfklubbor, golfkläder, medlemskap i en golfklubb. Och så vidare. Men du kommer aldrig till skott. Och dessa tillbehör förvaras i ditt hem i väntan på att användas någon gång framöver. När du äntligen börjar utöva den där sporten. Eller kommer tillbaka till den. När du äntligen tar tag i trädgården. Men den tiden kanske aldrig kommer. Du kanske inte brinner för det tillräckligt mycket. Eller så finns det inte utrymme för detta i ditt liv.

Jag kan ge mig själv som exempel. Innan Viktor föddes bestämde jag mig att lära mig spela golf. Det var svårare än vad jag trodde. Men jag klarade av att ta grönt kort. Och där stannade det. Kanske för att mitt syfte enbart var att spela med mina kunder och när jag bytte jobb så var detta inte längre aktuellt. Kanske för att jag inte riktigt var beredd att lägga ner så mycket tid på det. Men jag hann köpa på mig både golfklubbor, medlemskap i en golfklubb och golfkläder. Golfklubborna lånade jag ut för ett antal år sedan och fick dem aldrig tillbaka (helt ok, då de försvann ur mitt hem i alla fall). Golfkläderna hittade jag på vinden när vi gjorde vår årsrensning för någon månad sedan (Jag vet. Även solen har sina fläckar..). En låda tog de. Jag tänkte efter. Det var ändå över 10 år sedan som jag spelade golf senast. Idag har jag inte ens en bil som ju behövs för att kunna ta sig till en golfbana. Jag har två barn, varav ett är två år gammalt. Vid det här laget har jag glömt bort allt jag har lärt mig och skulle behöva ta grönt kort igen. Hur stor är sannolikheten att jag kommer att börja spela de närmaste åren? Obefintlig. Men jag har uppenbarligen haft svårt att göra mig av med just dessa kläder, fast jag vanligtvis tycker att sådant är lätt. Kanske just på grund av den där hobbydrömmen. För att jag så gärna skulle vilja vara den som spelar golf. Men jag är inte den personen. Inte just nu i alla fall och inte på ett bra tag framöver. Den här realistiska genomgången av min livssituation och mina drivkrafter har i vilket fall hjälpt mig att inse hur bisarrt det var att fortsätta förvara dessa kläder i väntan på att jag eventuellt skulle ta upp denna hobby igen (för att inte tala om att jag då kan ha en annan storlek). Allt detta gjorde det plötsligt enkelt att göra mig av med golfkläderna.

Fotokälla: www.theleader.info

Vissa av oss fortsätter att köpa på oss saker som hör ihop med en hobby som aldrig utövas. Vi köper nya frön till den där trädgården vi aldrig tar tag i. Eller träd som ska planteras. Andra låter dessa saker ligga kvar i våra hem. Båda varianterna är återvändsgränder. Jag tror att det kan vara extra svårt att göra sig av med dessa saker just för att det handlar om en dröm som vi har, om en person som vi vill vara. Och den vill man inte döda genom att göra sig av med sakerna. Då blir det ju tydligt att det just bara var en dröm eller en önskan. Men dessa saker tar plats i våra hem helt i onödan. Då blir de i stället vårt dåliga samvete och en påminnelse om vad vi borde göra, men inte gör. Därför är det bäst att göra sig av med denna börda. Drömmar ska man så klart ha, men då ska man också förverkliga dem. Så spara på saker som du använder och som hjälper dig att förgylla din tid, lära dig något eller bli bättre på något. Med gott samvete. Satsa på dessa saker och gör dig av med de andra:)

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!