Ordning bland kvitton och garantier

Ordning bland kvitton och garantier – vecka 25

Eftersom det var Midsommardagen igår så tänkte jag att vi alla var värda en ledig dag. Men idag är det dags för veckans projekt:)

Vilka kvitton behöver jag spara? Och hur länge? Det är nog de vanligaste frågorna man brukar ställa sig vad gäller kvitton. Vill du kunna reklamera något så är reklamationstiden tre år enligt Konsumentköplagen, även om garantin på kvittot bara är på ett eller två år. Mitt råd är att därför att du sparar kvitton på de varor som du vill kunna reklamera vid behov i just tre år. Och för att kontinuerligt och enkelt kunna rensa bland dem ska du skapa ett system som gör det möjligt. Samma sak för garantier.

Checklista kvitton och garantier:

 1. Samla ihop dina kvitton.

 2. Bestäm vilka kvitton du både behöver och vill spara.

 3. Skapa ett system för att hålla reda på dina kvitton och garantier genom att:

 • Införskaffa en pärm, en innehållsförteckning till den och plastfickor. Lägg en plastficka efter varje flik för att kunna lägga rätt kvitton i dem, under rätt kategori.
 • Dela upp dina kvitton i kategorier: t.ex. kläder, skor, elektronik, leksaker, inredning, vitvaror, smycken.
 • Sortera in dina kvitton i plastfickorna efter kategori och år. Det är inte så ofta man behöver leta reda på rätt kvitto så det finns ingen anledning lägga ner mer tid än att sortera efter kategori och år.
 1. Sortera in garantier på samma sätt. Skapa en eller några extra flikar som du döper efter kategori för garantier som har längre garantitid än tre år.

Eller så delar du upp pärmen enbart efter år och lägger allt i fickor under det året. Då kommer det ta lite längre att hitta rätt kvitto men det tar minimalt med tid att sortera in det. Och det är trots allt inte många gånger per år som man behöver leta reda på något kvitto. Gör det som passar bäst för dig.

 1. Klart! Hur ska du fira detta?

När året är slut blir det dags rensa plastfickorna från alla kvitton som är äldre än tre år gamla. Sudda bort det året från innehållsförteckningen och skriv dit det nya året. Ett mycket enkelt system för att gallra bort de äldsta kvittona!

Ett alternativ till en fysisk pärm är naturligtvis att spara kvitton och garantier digitalt genom att scanna in dem och lägga dem i en mapp på datorn eller i molnet. Det finns även appar för detta. Personligen tycker jag att det går snabbare att sortera in dem manuellt och ta fram dem vid behov. Men det är upp till dig vad som känns bäst och smidigast.

Ordning bland kvitton och garantier

Foto: Ulf Huett

Detta projekt är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.  Där finns alla veckans projekt, bilder, en plan för hela året samt tips på hur du skapar en hållbar ordning.

Funkar inte detta projekt för dig? Kolla in din prioriteringslista  i stället. Om du vill lägga upp bilder så går det att göra det på Facebook under relevant inlägg eller Instagram genom att hashtagga mig (#förvaringsdrottningen).

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

18 Kommentarer
 1. Commander Keen says:

  Det här projektet hade jag tyvärr missat, men jag gick igenom kvitton och garantier när jag gjorde ”hemmakontoret”. Hittade en hel del kvitton som kunde slängas och även en garanti/kvitto på min symaskin som kändes onödig att spara då garantin gick ut för 7 år sedan. haha. Förr sparade jag precis alla kvitton men numera försöker jag att mest spara om det är dyrare kläder t.ex. eller teknikprylar. Något som verkligen lönade sig då jag kunde reklamera min krånglande skrivare i våras och fick en helt ny!

  Svara
 2. Annelie says:

  Jag känner hur jag tenderar att halka efter med rapporteringen men själva utförandet har skett under veckan i alla fall. Jag ordnade med kvitton i början av året så nu använde vi oss av prioriteringslistan. Vår yngsta dotter hade som önskan när vi skrev listan att vi skulle ha mer blommor i trädgården. Vi har redan fixat en del av det under våren men nu målade vi om två stora blomlådor med spaljéer, bytte jord, satt om klätterväxterna och planterade nya blommor. Belöningen blev att vi efter målningen åkte till ett utebad. Den moroten behövde barnen som ganska snabbt tröttnade på målningen. Resultatet blev faktiskt helt okej. Visst, det hade troligen blivit bättre om jag målat själv men det var kul att göra det ihop med barnen och de lärde sig en hel del och framförallt hur mkt jobb det ligger bakom allt. Nu hoppas jag att de blir mer rädda om våra saker och slutar rita på våra möbler och väggar.

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad jag blev glad av att läsa detta. Kul att ni har gjort saker från er lista, att ni har involverat barnen, att de har lärt sig saker med allt vad det innebär och så belöningen – så bra!

   Svara
 3. Lilli says:

  Nu har jag gått igenom pärmen med kvitton och garantier. Längst fram i pärmen har jag ett register . Där har jag delat upp i kategorier. Kläder, vitvaror, mobiler, möbler mm.Efter varje flik har jag en plastficka, så är det bara att stoppa ner kvittona i rätt ficka. Gjorde pärmen ett tidigare år som veckans uppdrag. Så nu behöver jag aldrig leta efter kvitton längre såå himla skönt .

  Svara
 4. Mari says:

  Vi lägger kvittot och garantin i samma plastficka som bruksanvisningen när det är den typen av produkter. Plastfickorna sätter vi in i pärmar med olika rubriker: huset, mindre inventarier, redskap i garaget, trädgården o.s.v. När en ny produkt köps in som ersätter en gammal byter vi innehållet i plastfickan. Det är många gånger som vi har behövt konsultera bruksanvisningen igen t.ex. när frysen piper efter strömavbrott, när man inte kommer ihåg hur man hanterar en kökspryl/maskin eller när jag nu ska använda trädgårdsmaskiner ensam eftersom min man ligger på sjukhus. För de mer löpande kvittona har vi en plastficka längst fram i pärmen med räkningar för det året. Fungerar bra!

  Svara
 5. Åsa says:

  Gjorde ju kvitton och garantier en tidigare vecka så det blev terrassen istället. Min sambo har oljat in terrassen (är det första gången han hjälper till med veckans projekt?) och jag är äntligen klar med plantering i alla krukor! Härligt och fint!

  Svara
 6. Cristin says:

  Jag har också sparat kvitton i mappar i många år men känner att det finns mycket förbättringar att göra. Om det är någon som har tips på bra kvitto-appar så tas det tacksamt emot 🙂 Funkar det förresten att reklamera på det sättet i butik om man inte har originalkvittot kvar?

  Svara
  • Paulina says:

   Jag vet att det finns kvittoappar men jag använder mig inte av dem. Vissa kedjor sparar kvitton i sina system om du blir medlem hos dem, men då har du inte något överblick över dem. Det ska funka att reklamera på det sättet vad jag vet.

   Svara
 7. Hanna H says:

  Jag har redan ett bra system för kvitton och det skapade jag tidigare i år (under vecka 3). Korfattat innebär
  systemet att kvittona är uppdelade efter årtal och när ett nytt år börjar slänger jag ett helt års kvitton utan att först gå igenom dem. Jag sparar alla kvitton i tre år även om garantin bara är ett eller två år för att det blir färre högar och enklare ordning.

  För garantier har jag dock inget speciellt system utan jag bara samlar alla på ett ställe. Delade upp även garantier efter årtal så att jag kan enkelt kan slänga ett helt årtal på en gång.

  Känner inte att jag behöver någon ytterligare indelning, som kategorier, för det är inte ofta jag behöver få tag på ett kvitto eller garanti.

  Den här veckans avklarade projekt firar jag med en promenad i sommarsolen.

  Svara
 8. Jane Klasson says:

  Innan jag hann läsa detta inlägg tog jag tag i alla mina kvitton som jag inte bokfört i vårt excelark. Lägger kvitton i en låda i hallbyrån och tar hand om dem med ojämna mellanrum.
  Mina egna utgifter bokför jag efter kontoutdrag och undanber mig kvitton i butik om det är mindre belopp och förbrukning som luncher, smink och annat.
  Det är inte ofta vi sparar kvitton och det är väldigt sällan vi behöver reklamera och dyl.

  Firar med att ordna garderoberna!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!