Rensa bland smycken och klockor

Rensa och organisera bland smycken och klockor – vecka 24

Vissa smycken eller klockor kan man ha livet ut. Andra som du inte längre använder kan du sälja vidare. Och så finns det billiga smycken som var trendiga när det begav sig, men som kanske blivit omoderna idag. Dem kan du rensa ut. I vilket fall så är det bra att med jämna mellanrum gå igenom dina smycken – att ha för många som du inte använder gör det svårare att hitta bland de du vill ha.

Checklista smycken och klockor:

 1. Gör din avgränsning: Bland vilka smycken och klockor ska du rensa? Dina egna eller kanske även barnens?

 2. Förvarar du dina smycken och klockor på olika ställen? Samla ihop dem.

 3. Ta en före-bild.

 4. Gå igenom dina smycken och klockor och välj dem du verkligen vill behålla. Gruppera ihop dem.

 5. Dela upp resten i sälj-, skänk- och slänghögar. Äkta smycken eller fina klockor kan juvelare, urmakare eller vintagebutiker vara intresserade av att köpa. Du kan även sälja dem via nätet. Plast- och metallsmycken slängs i respektive återvinningskärl.

 6. Rengör de smycken som du ska spara, sälja och skänka.

 7. Se över klockorna du vill behålla – behöver någon ett nytt batteri?

 8. Rengör din smyckesförvaring. Det brukar bli dammigt med tiden.

 9. Var vill du förvara dina smycken framöver? Fungerar stället som du har haft dem på tidigare eller har de legat där mest av gammal vana? Om du har förvarat dina smycken på olika ställen, bestäm dig för ett ställe framöver.

 10. Hur har din smyckesförvaring fungerat hittills? Har du haft lätt att hitta bland dina smycken? Önskar du att du använde dina smycken mer? Genom att förvara dem på ett överskådligt sätt ökar du chansen att göra det. Fundera över om du behöver komplettera med några nya förvaringslösningar.

 11. Är du klar?  Ta en efter-bild.

 12. Dags för en belöning!

Rensa bland smycken och klockor

Detta projekt är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett. I boken finns alla veckans projekt, fler bilder, en plan för hela året samt tips på hur du skapar en hållbar ordning.

Funkar inte detta projekt för dig? Då finns det ju bara att välja något från prioriteringslistan, eller hur?

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Ännu ett veckouppdrag där jag har stor nytta av att ha följt dej i ett par år. Har den större modellen av besticklåda från Ikea som förvaring till mitt bling bling. Uppdelat i halsband, örhängen och hårsmycken mm. Smyckena som jag är lite mera rädd om förvarar jag i mitt kassaskåp. Har ju också blivit bättre på att inte köpa på mej massa saker så det var inte något direkt jag behövde rensa ur sen sist men rengjort och fint blev det igen.

  Svara
 2. Annelie says:

  Oj, jag hittade smycken jag inte ens visste att jag hade. Det blev en hel del utrensning av mina ”icke-äkta-smycken”. Jag insåg oxå att jag inte gillar mitt smyckesskrin så nu ska jag hålla ögonen öppna för ett nytt.

  Svara
 3. Hanna H says:

  Det är alltid känslosamt för mig att gå igenom mina smycken och klockor. Finns så mycket minnen som gör sig påminda. Därför är det så svårt att rensa bort något. Men jag har mängder av billiga bijouterier som jag inte använder så de är mycket enklare att göra sig av med. Lyckades samla ihop en stor hög med oäkta smycken som jag inte ska behålla.

  Hittills har jag förvarat mina smycken och klockor i askar som ligger i en byrålåda. Nackdelen är att det inte blir någon överblick då jag måste öppna askarna för att se vad de innehåller. Har insett att jag behöver förvaring med genomskinligt lock, ska göra lite sökningar på nätet om det.

  Vill varmt rekommendera att inte slänga smycken i plast och metall och andra billiga smycken utan istället skänka eller sälja dem till paketpris. Finns mängder av människor där ute som är intresserade av sådana smycken. Bättre för miljön med i första hand återanvändning och i andra hand återvinning:)

  Den här veckan firar jag det avklarade projektet med att använda ett armband som jag återupptäckt i min samling.

  Svara
  • Paulina says:

   Alla har sina områden som de tycker är svåra att rensa. Bra att du är medveten om detta och att du i alla fall rensar bort något som du tycker är lättare inom denna kategori. Sedan blir man bättre och bättre på det ju oftare man gör det så gör du det regelbundet så kommer du att kunna rensa lite till varje gång:)

   Också väldigt bra att du har insett att du inte har överblick, vilket ju försvårar att du faktiskt använder dina saker, och gör något åt det!

   Tack för tipset och bra belöning!

   Svara
  • Jane Klasson says:

   Jag behöver lämna in en av mina och en av mannens klocka för batteribyte.

   Rensade ur 16 smycken. Skänkte 6 st till dottern och resten får åka till Gåvan.

   Ett läderhalsband plockade jag bort berlocken och kommer använda med silverkedja istället.

   Svara
 4. Evelin says:

  Jag har samma fundering som tidigare kommentar! Om någon har ett bra tips, gärna med möjlighet till att sätta ner örhängen sådär i ”sammetsfickor” så kommentera gärna här.

  Svara
 5. Anonym says:

  Håller just på med sortering av mina smycken, men har svårt att hitta en bra förvaring. Har du några tips? Var kommer förvaringen från på bilden ovan?
  Tack

  Svara
  • Paulina says:

   Sök gärna på ”smycken” på min blogg så hittar du massor med tips:) Denna förvaringslösning köpte jag på Container Store när jag var i USA.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!