klimatfrukost

Vilken matförpackning är mest miljövänlig?

Undrar ni också vilken förpackning som är mest miljövänlig när ni väljer bland matvaror? Det gör jag. Och jag tycker att det är svårt att veta. Förutom att det är skillnad på plast och plast så finns det ett antal andra saker att ta hänsyn till. Det var därför väldigt kul att bli bjuden på klimatfrukost arrangerad av Klimatklubben, där dessa frågor reddes ut.

Talarna på frukosten var Sara Sundquist, Hållbarhetschef Livsmedelsföretagen, Karin Lexén, Generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Fredrik Wikström, Docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. Mycket kunniga talare helt enkelt.

klimatfrukost

Dessa tre gick igenom och jämförde ett antal olika matförpackningar med varandra och diskuterade vilken av dem som var mest miljövänlig. Och ganska snart insåg vi att den största miljöboven faktiskt är matsvinnet. 1/3 av den klimata matpåverkan är matproduktion och så slänger vi 1/3 av den! Maten som kastas är den värsta klimatboven. Det är därmed generellt det viktigaste att fokusera på. Därför är frågan du bör ställa dig när du funderar över viken förpackning du ska välja hur den hjälper dig att minska matsvinnet. De visade ett exempel med två ostar – en större, oskivad och en mindre, skivad. Det visade sig att den mindre kunde vara mer miljövänlig om man kastade två skivor från den större osten – så mycket negativ påverkan hade matsvinnet. Dessutom hade den större osten mjukplastförpackning, vilket tydligen är svårare att återvinna. Ja, börjar man titta närmare på detaljerna så börjar man lätt misströsta. Därför tycker jag att det blir enklast att just tänka utifrån matsvinnet – då fokuserar man på rätt sak.

vilken ost är mest miljövänlig

Matförpackningar i allmänhet har tydligen dessutom fått lite oförtjänt dåligt rykte. Livsmedelsförpackningar är viktiga för att minska matsvinnet. En förpackning som många retar sig på är förpackningen på gurkan. Jag har alltid tyckt att den var värdelös. Nu fick jag reda på att det förlänger gurkans hållbarhet hela gre gånger. Den behövs därför i högsta grad. Däremot så borde det finnas en beskrivning som berättar om just detta för konsumenterna så att vi fick en större förståelse för det.

gurkans hållbarhet

Så  – summa summarum – tänk utifrån matsvinnet när du väljer mellan olika matförpackningar så kommer du att hamna rätt. Sedan finns det andra slags förpackningar som du kan fokusera på – de som inte adderar något värde.

Under frukosten debatterades en hel del annat – att det idag inte finns något säkert sätt att återvinna livsmedelsplast, hur pappersförpackningar faktiskt inte är så bra som man tror då träd ju fångar upp koldioxid och därmed inte så bra att slösa bort på förpackningar, att allt ansvar inte kan läggas på individen utan att producenter och framför allt politiker måste agera och vad de måste göra för att styra utveckligen åt rätt håll mm. Men allt det får inte plats i detta inlägg (även om jag själv tycker att framför allt politiska insatser är oerhört intressanta)

Så för att sammanfatta: det viktigaste du som konsument ska fokusera på är att köpa det du tror att du kommer att äta upp och källsortera. Och glöm inte att du alltid kan nyttja din konsumentmakt genom att kontakta företagen som du inte tycker gör miljövänliga produkter eller förpackningar.

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Catherine says:

  Har matsvinnet lika stor negativ effekt om man kan kompostera själv? Antingen i vanlig kompost eller i kökskompost. Jorden som blir används för att odla egna grönsaker, för att slippa köpa jord.

  Svara
  • Paulina says:

   Självklart är det bättre att kompostera men jag tror inte att det jämnar ut den negativa klimatpåverkan helt..

   Svara
 2. Elin says:

  Blir nyfiken på vilken förpackning som är bäst för klimatet och mig att ha resterna/matlåda i? Köpa plast, glas, rostfritt, bambu el annat? Tack för alltid aktuell blogg!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack snälla för din fina kommentar. Ja, min reflektion var att det inte är så lätt att veta det som man kan tro.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!