älskar det här landet

Jag älskar det här landet

Sveriges nationaldag idag.

Den här bilden fick mig att fälla några tårar när jag såg den. För att den säger så mycket om Sverige. I stället för att börja hata och leta syndabockar så prisar vi dem som är hjältar. Som polis, brandkår och vårdpersonal. Och jag har aldrig sett en polisbil överöst med blommor någon annanstans i världen.

älskar det här landet

Denna rubrik och bild kommer från Huffington Post som skrev om terrordådet på Drottninggatan. Jag tycker att Sverige har ett hårt yttre skal. Det kan vara svårt att komma in i gemenskapen och bli en del av Sverige. Det fick jag erfara själv. Jag kom hit som 11-åring med familjen och vi flyttade runt till olika flyktingslussar och flyktingförläggningar innan vi till slut bosatte oss i Falkenberg, där vi också stannade efter uppehållstillståndet. Men på något sätt kände jag mig alltid lite udda. Som en betraktare av det svenska samhället. Inte som en naturlig del av det. Efter högstadiet åkte jag som utbytesstudent till USA och där fick jag plötsligt ett annat perspektiv. Där blev jag ett exotiskt inslag på skolan. Och för dem var jag svensk. Det byggde upp mitt självförtroende enormt. Väl tillbaka på gymnasiet gick det lite bättre även om jag fortfarande var den lite udda. I ärlighetens namn så vet jag inte om mina klasskompisar såg mig på det sättet. Men jag kände så. När jag kom till Lund för att studera kändes det plötsligt som att jag hade kommit hem. Så jag var kanske inte annorlunda för att jag kom från Polen, utan för att jag inte var bland likasinnade. Men jag funderade fortfarande på att byta efternamn ifall jag inte skulle få några jobb efter examen. Det behövde jag dock inte oroa mig för eftersom jag fick jobb redan ett halvår innan jag var klar med studierna.

Jag flyttade till Stockholm och det var nog här som jag började känna mig som en naturligt del av Sverige, varken mer eller mindre. Jag slutade viska när jag pratade på polska. Det tog många år att komma dit, men jag kan inte säga annat än att jag verkligen älskar och uppskattar Sverige. Det finns så mycket som är helt underbart. Som när jag efter att jag hade fött Oskar fick jag ett papper från Försäkringskassan, där det stod att jag nu hade rätt till barnbidrag och den var automatiskt fördelad mellan mig och Sven. Jag behövde inte ens söka. Jag bara fick det. Sådant gör mig tårögd. Det är tecken på ett välfungerande land.

Och polisen finns här för att skydda oss vanliga medborgare. Det är långt från givet i alla länder i världen. Vi har en stat som skyddar oss medborgare. Vi har myndigheter som fungerar. Vi har en förskola och en skola som lär ut jämställdhet och jämlikhet. Vi har en sjukvård där man inte behöver muta sig fram för att få vård. Barnaga och kvinnomisshandel är förbjuden. Organisationen US News & Word har rankat Sverige som världens bästa landa att leva i för kvinnor 2019. World Economic Forum listade Sverige i fjol som det bästa landet i världen att bo i, på grund av låg korruption, hög jämställdhet, bra affärsklimat, och hög innovation. Visst, vi har fortfarande mycket att jobba på och vi kan aldrig ta vår frihet för given, det har vi inte minst märkt på senare år, men vi har ändå kommit längre än de allra flesta länder. Sverige är helt enkelt helt fantastiskt!

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Camilla says:

  YES!!! mkt bra text och påminnelse om vad Sverige faktiskt gör för sina medborgare och vad VI medborgare kan göra bättre, för med vår röst är vi indirekt staten!

  Svara
  • Paulina says:

   Exakt så tänker jag:) Vi måste vara rädda om vårt fantastiska land och vi har alla både rättigheter och skyldigheter. Men framför allt uppskatta det – det är både bra för oss och vårt välmående och för alla andra runt omkring oss.

   Svara
 2. Anna says:

  Åh så fint skrivet, blev så berörd att jag började gråta av din text! Det var en fin påminnelse om allt som faktiskt är helt fantastiskt med vårt land. Tack! Önskar en fortsatt fin långhelg!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!