läkemedel

Rensa och organisera läkemedel – vecka 22

Även läkemedel behöver man rensa och organisera bland med jämna mellanrum. Inte minst för att det är så lätt att köpa på sig nya läkemedel ifall man inte hittar där hemma, och helt plötsligt har man fem nässprayer, eller tio utspridda förpackningar huvudvärkstabletter.

Många förvarar läkemedel i badrummet, men där ska de helst inte vara. Badrummet är fuktigt, och läkemedel kan bli mindre verksamma av fukt. Men främst tänker jag faktiskt på att badrummet är är ett ställe där det ändå är ont om plats för sådant som verkligen har sin självklara plats där, och det gäller att inte addera på saker som kan förvaras någon annanstans. Som ett allmänt råd kan nämnas att det är säkrast att förvara läkemedel oåtkomligt för småbarn och djur.

Checklista organisera läkemedel:

 1. Har du dina mediciner och kosttillskott på olika ställen i hemmet? Samla ihop alla.

 2. Gör rent i lådor, skåp eller hyllor där du har förvarat dem.

 3. Rensa läkemedel där bäst före-datumet gått ut och de du inte längre behöver.

 4.  Organisera därefter återstående läkemedel efter hur de hör ihop på bästa sätt. Då blir det lättare att hitta bland dem och du undviker att köpa dubbelt. Förslag på kategorier är: ögon, öron, näsa, mun, hosta, halsont, halsbränna, värk, fötter, mage, sår (plåster), dagligen (sådant man tar dagligen, t.ex. vitaminer), läkemedel för barnen (smärtstillande, nässpray m.m.) samt kanske även övrigt (åksjuketabletter, nikotinplåster m.m.) Receptbelagda läkemedel kan man dela upp efter användare – det är ju ingen annan som ska använda dessa.

 5.  Lägg saker som hör ihop tillsammans. Avdela dem gärna med hjälp av mindre behållare.

 6. Märk upp läkemedel och de olika utrymmen som du har skapat så att du snabbare hittar bland dem i fortsättningen.

 7. Gör dig av med de läkemedel du rensat ut. De får inte slängas i hushållssoporna där de kan förorena naturen eller hamna i orätta händer. På apoteket finns en särskild påse du kan lämna in dem i, men det går lika bra med en påse hemifrån. Släng förpackningen hemma så att du endast lämnar in själva medicinen (Apotekens önskemål).

 8. Belöna dig med något eller fira för väl utfört arbete!

läkemedel

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i en omarbetad version, från  ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Ska bli kul att se hur det blev hos er. Eftersom det inte går att dela bilder här på bloggen, lägg dem gärna upp på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller Instagram – pinga mig i så fall (@forvaringsdrottningen) eller hashtagga (#förvaringsdrottnignen).

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

 

17 Kommentarer
 1. Jane Klasson says:

  Vi är lyckligt lottade i den här familjen att vi inte har behov av så mycket mediciner. Det var bra med en genomgång så jag kunde komplettera med saker som saknades som förkylningslindrare.

  Vitaminerna står på ett fint fat i köket så vi kommer ihåg att ta dem.

  Svara
 2. Commander Keen says:

  Eftersom att jag har astma och migrän har vi alltid ganska mycket i medicinlådan, men jag har också rätt bra ordning och koll på vad som finns där av samma skäl då den inte är så stor och lätt blir överfull. 😛
  Jag förvarar ofta mina mediciner i sina lådor då det oftast är flerpack så jag rensade ut några av lådorna genom att flytta ihop flera produkter i samma låda, insåg också att jag måste kolla mina recept och se om dom behöver förnyas.
  Förutom lagret i medicinlådan står mina dagliga mediciner på en hylla under medicinskåpet så att jag ska komma ihåg att ta dom, och vitaminer har vi i köket av samma skäl, det fungerar för oss. Medicinlådan står i badrummet då vi inte har något annat bra ställe för den i nuläget, och påsen med utgångna mediciner och tomma förpackningar hänger i städskrubben.
  Plåster ar vi i en separat låda som jag städade i under badrumsrensningen. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter som att du har bra struktur på dina mediciner. Och visst blir det plötsligt gott om plats när man bara organiserar om lite och tar bort några onödiga förpackningar!

   Svara
 3. Lilli says:

  Har gått igenom alla medicinförpackningar som vi har och ställt dem så de som hör ihop står brevid varandra. Hundarnas apotek gick jag även igenom, där fanns mera att rensa ut. Jag har det kvar i ett badrums skåp så länge tills jag kommer på något bättre ställe till det.

  Svara
 4. Åsa says:

  När vi gjorde om badrummet för ett år sen fick plåster, mediciner etc en egen mindre hylla, fungerar jättebra! I ssmband med utlsndsresa förra veckan och en mindre operation igår har jag nu både rensat och kompletterat reseapoteket och bland plåster och mediciner. Ordning och reda 👍

  Svara
 5. Hanna H says:

  Jag har redan alla mina läkemedel samlade på ett ställe: i ett skåp i vardagsrummet. När jag köper någon ny medicinförpackning lägger jag den genast på samma ställe. Däremot är jag inte så duktig på att rensa ut mediciner som blivit för gamla. Det blir inte av. Så den här veckans uppdrag bestod mest av att rensa bort det som blivit för gammalt.

  Efter denna veckas projekt har jag nu ett husapotek där inga mediciner är för gamla, så skönt. Jag har inte haft kosttillskott och plåster på samma ställe som medicinerna men det var en bra idé så det ska jag börja med nu. Plåster och sårvård har fått en egen låda i anslutning till medicinerna. Även kosttillskotten ligger i en egen låda.

  Det avklarade projektet firas med att jag ska köpa ett kosttillskott som jag länge velat pröva:)

  PS angående att lämna in överblivna/för gamla mediciner på apotek: tänk på att alltid använda en genomskinlig påse (krav från apotekspersonalen som måste kunna se innehållet i påsen så att de kan undvika stickskador och liknande) samt att man, enligt apoteken, inte behöver trycka ut tabletter ur metall- eller plastblister (tryckförpackningar).

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!