Ingen ordning utan att rensa

På samma sätt som vi måste städa, tvätta och diska, så måste vi rensa för att få ordning. Jag hävdar att det är omöjligt att ha ordning i längden utan att kontinuerligt rensa. Därför är det lika bra att bli vän tanken att rensa och att göra det till en rutin. För det kommer aldrig att försvinna. Men genom att du ändrar inställning till det så kan det bli mindre betungande och mer lustfyllt. Så fundera igenom vad det är som skulle kunna göra det mer lustfyllt eller motiverande för dig.

Jag har ett exempel vad gäller att tömma diskmaskinen. För vissa är det en no big deal, för andra faktiskt kul, för några riktigt jobbigt. En väninna till mig tillhörde den senare gruppen. Hon verkligen hatade (starkt ord, jag vet) att tömma diskmaskinen. Men så en dag så började hon fundera: hur lång tid tog den där jobbiga sysslan egentligen? Var det värt att känna ett så starkt obehag inför det? Och hur skulle hon kunna göra det mer lustfyllt? Hon kom på ett sätt som funkade för henne. Eftersom hon är en tävlingsmänniska så började hon helt enkelt att klocka hur lång tid det tog för henne att tömma diskmaskinen. Och helt plötsligt så blev det så mycket roligare att göra det! Hon insåg att det gick otroligt snabbt och nu var det kul att försöka slå sitt eget rekord varje gång. Så genom att tänka om så har hon lyckas att vända en negativ känsla inför diskplockning till något positivt. Samma sak kan du göra med rensningen. Är du en tävlingsmänniska som min väninna? Eller gillar du belöningar? Kan du kanske i så fall hitta en belöning som kommer att få dig att rensa regelbundet? Kanske till och med hitta en som du endast får efter att du har rensat? Eller gillar du uppföljningar som jag, och då kanske ska ta före- och efter-bilder som du kan samla på ett ställe eller dela med dig av på sociala medier? Välj det som funkar bäst för dig.

För att rensa kontinuerligt behöver du dessutom skapa rätt förvaring för det. Lika bra att göra det en gång för alla. För det går inte att ha ordning utan att rensa. När du hela tiden fyller på med nya saker utan att rensa så spelar det ingen roll hur snyggt du har organiserat i hemmet. Det kommer att bli stökigt eftersom det förr eller senare kommer att bli överfullt. Och det i sig kommer att tvinga fram oordning. Så enkelt är det.

Ingen ordning utan att rensa

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Em says:

  Hej å tack för en bra blogg!
  Efter inspiration i tidningen Camino har jag gjort i ordning en så kallad ”flödes-garderob” hemma.
  Det blev jättebra! I hallen har vi vikt några hyllor i garderoben åt detta, med korgar i olika storlekar (köpta på loppis) med ettiketter: ”till återvinning”, ”skänka”, ”sälja”, ”lämna tillbaka”, ”laga/reparera”, ”textil slängas”. Så varje gång det dyker upp en pryl hemma som inte skall vara där kan jag enkelt lägga den i rätt låda, och sedan ta tag i en av lådorna när jag ska iväg, och tex ta med innehållet till secondhand-butiken för att skänka etc. Böcker som ska lämnas tillbaka till biblioteket ligger i sin låda i väntan på det, paket med nån vara som ska skickas tillbaka, strumporna som är utslitna och ska till någon av klädaffärerna som tar emot textil etc etc. Hemmet blir mindre rörigt och att rensa ut efter hand blir väldigt lätt. Sök på ”flödesgarderob” på Instagram för inspiration. 🙂

  Svara
 2. Anna says:

  Förlåt, nu blir det kanske otrevligt här, men det känns som en tokig strategi att tävla när man tömmer diskmaskinen! Hur mycket slog hon sönder?

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Inget:) Det är inte så att hon stressar så att hon slår sönder saker. Det blir en kul tävling som funkar för henne.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!