Rensa och organisera i badrummet

Rensa och organisera i badrummet – vecka 21

Badrummet kan vara en riktig utmaning för många, speciellt om ni är fler i hemmet. Här vill vi både kunna göra oss i ordning när vi har bråttom på morgonen och kunna koppla av när vi har mer tid. Därför är det viktigt att se till att det som används dagligen finns lättillgängligt, medan det som som används mer sällan kan stå mer undanställt. Försök att ordna dold förvaring så blir intycket mindre plottrigt. Mediciner och smink får en egen genomgång närmaste veckorna så lämna dem just nu ifall du förvarar dem i badrummet.

Checklista badrummet:

 1. Gör din avgränsning. Ska du ta hela badrummet eller delar av det?

 2. Ta en ”före”-bild.

 3. Gör plats för att organisera alla saker.

 4. Rengör inuti och ovanför badrumslådor och skåp. Tvätta även flaskor, behållare m.m. som finns i skåpet.

 5. Rensa! Några skönhetsprodukter eller parfymer som har blivit gamla? Något du inte använder? Hur mycket det än har kostat är det inte värt att fortsätta förvara i ditt badrum. Eller så bestämmer du dig för att använda upp dem en gång för alla.

 6. Se över de elektriska maskiner du har i ditt badrum. Rensa bort de du inte använder och de som har gått sönder. Flytta på dem som inte behöver förvaras i badrummet.

 7. Innan du sätter tillbaka sakerna i skåp och lådor: endast det du använder dagligen bör helst finnas här. Påfyllning av schampo, balsam m.m. bör förvaras på ett annat ställe vid platsbrist. Mediciner, smycken och nagellack förvaras bättre någonstans där det inte är fuktigt och temperaturen växlar. Fundera också på om du har rätt struktur i ditt badrumsskåp? Kanske något som ska paras ihop på ett annat sätt? Förvarar du saker ovanpå skåpet för att de är för höga? Ofta kan du justera hyllorna i badrumsskåpet så att de får lagom höjd.

 8. Behöver du komplettera med några behållare? Skriv upp alla innermått innan du ger dig på en inköpsrunda. Mensskydd, bomullspads och tops exempelvis kan man flytta till andra behållare så att det ger ett enhetligare intryck.

 9. Vill du få bort saker från badrumskanten eller duschen? Gruppera ihop dessa och lägg i korgar eller på en bestämd plats i skåpet. Innan du duschar tar du fram dem. Du kan i så fall gruppera efter familjemedlem eller kön, om ni använder olika produkter.

 10.  Ställ tillbaka allt. Tänk på att inte ställa saker som du använder ofta för nära andra saker, så att det blir krångligt att ta ut dessa. Tandkräm och tandborstar till exempel bör ha gott om plats i skåpet om du väljer att förvara dem där.

 11. Märk upp det du kan. Det gör det lättare att behålla ordningen.

 12. Ta en ”efter”-bild.

 13.  Belöna dig själv med något lämpligt ur din belöningslista.

Rensa och organisera i badrummet

Foto: Ulf Huett

Detta är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där alla årets projekt, listor, bilder och andra tips finns.

Ska bli kul att höra hur ni har rensat och rensat i badrummet. Berätta gärna här på bloggen. Om du vill dela bilder, gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller på Instagram.

Lycka till med veckans projekt!

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Jane Klasson says:

  För ett tag sedan gjorde jag en mensskyddslåda i vår badrumsmöbel som har sex lådor. Då har jag och mina två döttrar en gemensam låda för detta. Vi skippar förpackningarna och förvarar bindor och trosskydd i smålådor i lådan.

  I klädkammaren bredvid badrummet förvaras påfyllningen av badrumsartiklar så bara det som använd för stunden finns i badrummet. Oftast så är det ju mängdrabatt på bomull och annat.

  Svara
 2. Lilli says:

  Har haft svårt att slänga parfymer som ja inte använder ( de flesta har jag köpt på någon resa och de har blivit ett minne från resorna )men nu är de utrensade och kommer inte tillbaka . Hade även flera deo som jag inte gillade men som blivit ståendes och lite andra krämer och tomma förpackningar. En trimmer hittades också som inte fungerade. Skönt med rena flaskor och mera plats på hyllorna.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Bra gjort av dig! Att rensa är en färdighet som kräver träning och du har tydligen blivit tillräckligt tränad för att göra detta nu:) Och visst är det skönt att endast ha kvar det man använder!

   Svara
 3. Annelie says:

  Done. Vi har två badrum men jag gjorde båda. Hade nog tagit betydligt längre tid om jag inte redan hade relativt bra ordning. Skönt när man ser hur ordningen underlättar fortsatt rensning och städning.

  Svara
  • Paulina says:

   Eller hur! Det blir en positiv spiral och många som har tagit sig tid att skapa en bra struktur och rutiner vittnar om samma sak – det blir inte lika jobbigt att upprätthålla ordningen!

   Svara
 4. Commander Keen says:

  Jag gjorde en ganska stor rensning i badrummet alldeles efter nyår så det var inget jättestort jobb den här gången och jag passade på att göra en ordentlig storstädning. 🙂
  Jag rensade ut en del oanvända produkter som jag ska sälja vidare då jag inte kommer använda dom och jag har även ställt fram lite produkter som jag ska använda slut på, små reseförpackningar som aldrig får följa med på resor och provförpackningar samt en del produkter med bara lite kvar. Så nu är allt sorterat och organiserat och avdammat, förutom sminket och medicinerna som du skrev kommer i ett senare projekt. 🙂

  Insåg också att jag behöver köpa ny solkräm och tror även att det får bli nya necessärer för både mig och sambon då båda våra har sett bättre dagar.

  Svara
 5. Hanna H says:

  Jag har väldigt lite förvaring i mitt badrum. Det enda som finns är ett spegelskåp ovanför tvättstället. Jag har funderat över hur jag kan få till mer förvaring samtidigt som det inte syns så mycket.

  Kom fram till att jag kan använda det lilla alkoven i badrummet till förvaring. I alkoven har jag tidigare haft mina tvättkorgar men de finns sedan ett tidigare projekt i sovrummet. I alkoven ställde jag en skåp med öppna hyllor och sedan satte jag upp en kort duschstång och på den ett duschdraperi (samma stil som det i duschen:) På så sätt döljs det där bakom samtidigt som det också skyddas från duschens vattenstrålar. I hyllan har jag handdukar, rengöringsmedel, lager av schampo tops mm.

  Den här veckans genomförda projekt firar jag med en varm dusch:)

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!