7 tips för att organisera det lilla lagret

I samarbete med AJ Produkter

Har du en verksamhet som kräver lite lagerutrymme och som du måste inreda smart för att få plats med allt? Eller har du behov av att inreda garaget på bästa sätt? Här kommer lite tips på vad du ska tänka på.

1. Anpassa efter utrymmets förutsättningar

Det gäller att få ut det mesta av ytan för att maximera förvaringen. Har du ont om golvutrymme, vilket exempelvis är fallet i garaget, så ska du spara golvyta och i stället bygga på höjden. Har du ett lagerutrymme som saknar takhöjd, satsa i stället på extra djupa skåp som sväljer mer. Fundera också gärna på om du vill ha öppna hyllor eller hyllor med skåp. Är utrymmet trångt är det också en fördel med skjutdörrar eller jalusidörrar.

2. Vad ska du förvara?

Vad du har tänkt att förvara kan påverka valet av inredningen. Fundera igenom hur mycket vikt varje hyllplan är tänkt att bära. Är det tunga saker så ska du välja stabilare hyllkonstruktioner och hyllplan, som inte ger vika. Stålhyllor lämpar sig bäst till detta. Ska du förvara små eller större saker? Små saker bör läggas i backar eller korgar och större saker kan läggas eller ställas direkt på hyllor. Du ska även tänka på höjden på det som ska stå på hyllorna. Viktigt blir då även att höjden på hyllorna ska kunna justeras.

3. I vilken miljö ska förvaringen placeras?

Förutom tyngden på saker du behöver förvara spelar miljön där de ska stå roll för vilket material du bör välja. Om hyllsystemet står i en torr inomhusmiljö är en enkel pulverlackerad yta passande. Den är inte rostbeständig, men det behövs inte i det fallet. Ska hyllorna däremot stå i en något fuktig miljö så bör du välja en galvaniserad yta på dina förvaringshyllor. Den är då rostbeständig. Kromade hyllor ger en snygg finish på lättare hyllor och är idealisk som exponeringshylla – den ses ofta i till exempel butiksmiljöer.

4. Vad vill du kunna göra i utrymmet?

Är det endast hyllor du behöver eller behöver du även andra typer av möbler såsom exempelvis en arbetsbänk? I garaget brukar man behöva en sådan och ibland även i det lilla förrådsutrymmet.

Arbetsbänk på lagret eller i garaget

5. Kommer förvaringen behöva byggas på i framtiden?

Personligen tänker jag alltid på detta oavsett vad det handlar om – en servis, kläder i garderoben, smycken mm. Att kunna komplettera. Och alltid vad gäller förvaringen. Så välj helst ett hyllsystem som lätt kan byggas på vid behov. Denna typ av system köps i grundsektioner och påbyggnadssektioner.

6. Vill du ha en personlig prägel?

Det är inget som säger att man inte kan få riktigt snygga lagerhyllor, även om de står i garaget eller i det lilla lagret. Varför inte måla dem in någon färg som du gillar?

7. Mät!

Sist men inte minst – glöm inte att mäta och kontrollmäta och ta höjd för eventuella avvikelser som kan göra att möblerna inte riktigt får plats. Låter som en självklarhet men kan inte betonas nog och här vill man verkligen inte göra felköp.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!