Rensa i linneskåpet

Rensa i linneskåpet – vecka 20

Veckorna fullständigt rusar tycker jag. Tyckte att det var måndag nyss.. Är ibland lite rädd att jag helt plötsligt ska glömma bort vilken dag det är  och missa veckans projekt mitt i allt detta.. Men inte idag. Här kommer det – ett projekt som kan gå väldigt snabbt men ändå skänka en skön känsla:)

Har du funderat på hur många lakan, handdukar, kökshanddukar, gardiner och filtar du har? Och om du verkligen behöver dem alla? Hur många du behöver beror så klart på hur många som bor i huset, men också på om ni ofta har övernattare och gäster på middag. Det är inte så ofta som man går igenom dem så låt oss göra det nu.

Checklista linneskåpet:

 1.  Samla ihop dina sängkläder och lakan. Hur många sängar behöver du lakan för? Räkna efter. Du bör ha minst en extra uppsättning per säng. Hinner du inte tvätta innan du byter lakan så bör du ha två uppsättningar lakan, påslakan och örngott per säng. Har du eller dina barn gäster som sover över? Räkna med extra lakan till dem.

 2.  Om du har fler än du behöver – rensa ut de lakan som inte matchar längre, de du gillar minst eller de som är mest slitna.

 3. Om du vill ha bra översikt över dina lakan – rulla ihop dem så är alla lika lättåtkomliga, jämfört med om du travar dem på varandra. Rulla gärna in underlakan och örngott på en gång, så har du hela uppsättningen samlad på ett ställe.

 4. Är du nöjd med förvaringen för dina lakan? Är den överskådlig och lättillgänglig? Om inte, fundera på var du kan förvara dem istället.

 5. Ifall du vill ha ett litet större projekt – gå igenom dina kökshanddukar. Hur många behöver du egentligen? Rensa bort de slitna och dem du inte gillar.

 6. Vill du så kan du gå igenom handdukar också. Samla i så fall ihop dina handdukar, badlakan och träningshanddukar och gå igenom dessa  på samma sätt. Rensa bort slitna handdukar och badlakan som du inte gillar eller inte använder.

 7. Organisera allt du rensat ut i skänk- sälj- och slänghögar. Bestäm dig för till vem du ska skänka textilerna. Välgörenhetsorganisationer, kvinnojourer och härbärgen tar gärna emot lakan och handdukar, men även djurhem kan ha nytta av dem. Några extra lakan eller handdukar kan du så klart ta med dig sommarstugan om du har någon, men se bara till att inte den blir ett nästa avlastningsställe för onödiga prylar. Det du sedan ska slänga bör du inte slänga i hushållssopor utan lämna in till återvinningsstationer eller butiker som tar emot dessa.

 8. Hur mycket har du lyckats att rensa? Skriv upp det i din ut-lista om du har en sådan.

 9. Blev det fint? Ta en ”efter”-bild!

 10. Då var det klart. Hur ska du fira?

Rensa i linneskåpet

Foto: Ulf Huett

Detta är en förkortad version av veckans projekt som kommer från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, där alla årets projekt, listor, bilder och andra tips finns.

Ska bli kul att höra hur ni har organiserat och rensat. Eftersom det dessvärre inte går att dela bilder på bloggen, gör det gärna på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller på Instagram.

Lycka till med veckans projekt!

/Paulina

15 Kommentarer
 1. Annelie says:

  När jag städade upp i tvättstugan tidigare i år som ”städskåpsprojektet” så tog jag och flyttade över alla lakan och sängkläder till en egen garderob. Denna vecka gick jag igenom allt, justerade hyllorna så att barnpåslakanen fick mer plats och så att lakan för enkelsäng separerades från dubbelsängslakan. Vi har redan tidigare sett till att alla dubbellakan är vita medan enkelsängslakanen inte är det men nu fick de olika plats dessutom. Inget behövdes rensas bort (har slängt kontinuerligt) men däremot insåg jag att det behövdes köpas in fler lakan så det blev gjort.

  Svara
 2. Jane Klasson says:

  Vi har lakan i tre elfalådor. En låda med döttrarnas påslakan där jag lagt örngotten till respektive lakan och rullat ihop. En låda till föräldrarnas lakan. Och en låda med underlakan.

  Här förvaras även kuddfodral till soffkuddarna.

  Uttjänta underlakan används till putstrasor.

  Förra gången jag rensade ur gammal frotté skänkte jag till kompis som har häst.

  Svara
 3. Commander Keen says:

  Tyvärr saknar vi linneskåp så vi har textilierna lite utspridda på olika ställen. 🙂 Lakanen ligger i en låda under sängen där jag placerat 2 korgar. tyvärr blir det dammigt där så jag försöker komma ihåg att dammsuga ur lådan lite då och då, så detta gjorde jag nu! Jag tog ditt tips och rullade lakanen för att få lite bättre översikt. Rensade inte ut några då alla är i bra eller ok skick och försöker att slita på saker och inte slänga i onödan!

  Gästlakanen ligger i soffans dolda förvaringsutrymme tillsammans med gästtäcke och kuddar. Där är det överlag bra ordning redan.

  Handdukarna förvaras i badrummet och där är det bra ordning och inget som behövde rensas ut i nuläget. Skulle vilja ha nya handdukar men precis som med lakanen har jag bestämt mig för att slita på det jag har tills det verkligen behövs nytt!

  I övrigt behövde jag inte göra så mycket då jag inte har såå mycket gardiner och dukar och kökshanddukar och liknande och det är redan bra ordning där sakerna ligger. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Jag har inte heller något linneskåp och tycker inte att man behöver samla allt du beskriver på ett ställe. Tycker att du har skapat ett bra system! Undrar bara varför det blir så dammigt i dina lådor under sängen. Har du rätt lådor med lock mm?

   Svara
 4. Lilli says:

  Ja veckorna går i rasande fart , ligger lite efter…igen . Så denna veckas projekt va bra för mej eftersom jag nyligen gjorde om med linnet. I sovrummet förvarar jag två ombyten av sängkläder. Extra sängkläder har jag delat upp så att sänglinne med barn motiv ligger för sig och sen lagt i två olika mjuka förvaringslådor som man kan se innehållet i ( jag köpte nya täcken och dom låg i dessa ) De förvarar jag under sängen i gäst rummet. Köpte 6 nya kökshandukar och sorterade ut de som hade gjort sitt. Denna vecka får jag fortsätta där jag ligger lite efter.

  Svara
 5. Hanna H says:

  Sedan tidigare har jag ett sådant system för lakan och handdukar där textilerna rullas istället för att de viks. Tycker verkligen att det ger en tydlig översikt. Systemet fungerade bra i början men sen har det mer och mer förfallit, troligtvis på grund av att jag har för mycket textiler.

  Efter att jag samlat alla textiler och delat upp dem i grupper efter användning såg jag direkt att jag har alldeles för många påslakan och duschhanddukar. Rensade ut och det blir både till att sälja och skänka.

  När jag plockade in textilerna i garderoben upprättade jag ”rullsystemet” igen och nu tänker jag minsann anstränga mig för att systemet ska fungera i längden.

  Den här veckans genomförda projekt firar jag genom att stanna uppe och titta på Eurovision, ända till slutet:)

  Svara
  • Paulina says:

   Gillar att du har funderat igenom varför ditt system har förfallit, Hanna. Och visst är det bra att gruppera för att få ett tydligt överblick över vad man behöver rensa bland. Bra belöning där! Gjorde samma sak:) Tror inte att rätt låt vann men tyckte inte att det fanns en solklar vinnare heller..

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!